Thumbnail

Γιατί δεν πρέπει να βάζεις τιμωρία το παιδί σου Γιατί δεν πρέπει να βάζεις τιμωρία το παιδί σου

Όπως θα έχεις διαπιστώσει εκ πείρας, οι τιμωρίες οδηγούν απλώς σ' έναν φαύλο κύκλο
Έχεις αναρωτηθεί άπειρες φορές, έχεις φτάσει μέχρι και στο σημείο να απελπιστείς. Γιατί ενώ βάζεις τιμωρίες το παιδί σου, θέλοντας να του δείξεις πως κάθε πράξη μας έχει συνέπειες, αυτό δείχνει αμετανόητο, λες και βάλθηκε επίτηδες να σου σπάσει τα νεύρα.

Της Μαρίας Γεωργίου 

Εν μέρει, ισχύει, γιατί το παιδί σου αντιδρά. Ουσιαστικά, το παιδί σου θέλει να σου δείξει πως είναι πληγωμένο. Γι΄αυτό, δείχνει να μην έχει συνετιστεί παρά την τιμωρία. Αν το τιμωρίσεις ξανά, το παιδί σου θα αντιδράσει και πάλι, και θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος, που δεν οδηγεί πουθενά. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 4 πιο συχνές λάθος φράσεις που λέμε στα παιδιά μας 

Thumbnail

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tι θα γίνει αν παρουσιαστεί κρούσμα στην τάξη του παιδιού σου 

Γι' αυτό, δοκίμασε μια διαφορετική προσέγγιση. Αντί να μάθεις στο παιδί σου πως αν δεν κάνει αυτό που του ζητάς, όπως να κοιμηθεί στην ώρα του, να διαβάσει, κοκ, θα τιμωρηθεί, δώσε του ένα θετικό κίνητρο. Δώσε του λόγο να κάνει κάτι. Και δεν εννοούμε να μάθεις στο παιδί σου να κάνει πράγματα με ανταλλάγματα. Αν βλέπεις όμως να σε δυσκολεύει να διαβάσει, πες του πως όσο πιο νωρίς τελειώσει, τόσο το καλύτερο για εκείνον, γιατί έτσι θα κερδίσετε χρόνο να παίξετε μαζί ή να πάτε μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς. Αν αντιληφθεί πως αν συνεργαστεί, θα κερδίσει χρόνο και πως εν τέλει, η θετική του συμπεριφορά, θα ανταμειφθεί, αντί να τιμωρηθεί, τότε θα δεις πως θα κάνει αυτό που ζητάς. Γιατί οι τιμωρίες απλώς τον κάνουν να πεισμώνει, σε αντίθεση με τα κίνητρα -μην πέσεις στην παγίδα να τάξεις γλυκά και παιχνίδια για να κάνει αυτό που πρέπει- που θα του μάθουν παράλληλα την ηθική ικανοποίηση να πετυχαίνει κάθε φορά τον στόχο του. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home