Thumbnail

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον κωρονοϊό (βίντεο) Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον κωρονοϊό (βίντεο)

Παρόλο που η Κύπρος βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο εισαγωγής του εν λόγω ιού σύμφωνα με τους ειδικούς, μάθε ποιά είναι τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται
Σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι είναι νωρίς ακόμη για να κριθεί εάν υπάρχει θέμα παγκόσμιου συναγερμού για τον κωρονοϊό . Εντούτοις, εύλογα όλοι μας ανησυχούμε, οπότε δες τι είναι καλά να γνωρίζεις.

Περί τίνος πρόκειται 

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο ιός είναι  της οικογένειας του SARS, ο οποίος προκαλεί ενός είδους πνευμονία. Μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

2019-nCoV, όπως ονομάστηκε, είναι ένα νέο είδος κωρονοϊού, ο οποίος δεν είχε αναγνωριστεί ξανά σε ανθρώπους.

Οι κωρονοϊοί ανήκουν σε μία ευρεία οικογένεια ιών, ωστόσο μόνο έξι (ο συγκεκριμένος θα είναι ο έβδομος) έχουν αναγνωριστεί ότι προσβάλουν ανθρώπους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η «πρωτογενής πηγή» προέρχεται από κάποιο ζώο, αλλά πλέον έχει προκληθεί και η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να προστατευτείς από τη γρίπη Α΄

Δες το επεξηγηματικό βίντεο του Guardian 

Συμπτώματα και επιπλοκές

Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα 

Δύναται όμως να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, γαστρεντερικά προβλήματα με ακατάπαυστους εμετούς και διάρροιες, μέχρι και νεφρική ανεπάρκεια.

Πώς μεταδίδεται;

Ο κωρονοϊός μεταδίδεται όπως ακριβώς τα κοινά κρυολογήματα, μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπει το άτομο που νοσεί, είτε με την ομιλία, τον βήχα, είτε το φτέρνισμα. Ο ιός έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει στο περιβάλλον για κάποιο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουμε για τυχόν μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα, διότι μέσω της επαφής με αυτά, ο ιός μεταφέρεται στον οργανισμό μας και προκαλεί τη λοίμωξη. 

Σε περίπτωση που ο υψηλός πυρετός που εμφανίσουμε κατά την ίωση ή το κρυολόγημα επιμένει για περισσότερες από 4 ημέρες, εάν ο βήχας γίνεται πολύ εντονότερος, εάν προστεθούν και άλλα συμπτώματα όπως επίμονη κεφαλαλγία, παρατεταμένες διάρροιες, έντονη αδυναμία και μεγάλη καταβολή, θα πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια του γιατρού μας. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ποιά η διαφορά της γρίπης από το κρυολόγημα;

Μέτρα προφύλαξης και ατομικής προστασίας

  • Φροντίζουμε επιμελώς την ατομική υγιεινή, με καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών, καθώς και του προσώπου μας. 
  • Χρησιμοποιούμε χαρτοπετσέτες/μαντηλάκια μίας χρήσεως.
  • Αερίζουμε καλά και συχνά το σπίτι, καθώς και τον χώρο εργασίας.
  • Καλύπτουμε βήχα/φτέρνισμα με μαντηλάκι ή με τον αγκώνα μας.
  • Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που χρησιμοποιούμε (γραφείο, πληκτρολόγιο, τηλεφωνική συσκευή).
  • Απομονώνουμε το άτομο που νοσεί (αποφεύγουμε δημόσιους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός).
  • Αποφεύγουμε χειραψίες και οποιαδήποτε στενή επαφή με άτομα που φέρουν τα συμπτώματα του ιού.

Τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καλούνται γενικότερα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη δεν υπάρχει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να αποφύγεις το κρύωμα με φυσικούς τρόπους 

Πηγή 

Home