Thumbnail

8 ερωτήσεις για τον καρκίνο στην παιδική ηλικία 8 ερωτήσεις για τον καρκίνο στην παιδική ηλικία

Είναι δεδομένο ότι ο καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι σπάνιος. Ωστόσο, αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τα τραύματα
Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, σήμερα, 15 Φεβρουαρίου. Η ημέρα θεσπίστηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από την επάρατη νόσο σε όλο τον κόσμο.

fsda

Οι παιδικοί καρκίνοι μπορεί να προκύψουν ξαφνικά, χωρίς πρώιμα συμπτώματα, και έχουν υψηλό βαθμό ίασης. Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.

Ο καρκίνος είναι μια από τις πιο «δύσκολες» ασθένειες, που γίνεται ακόμα «δυσκολότερη» όταν εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους, καθώς αυξάνει και την ψυχολογική πίεση στις οικογένειες των ασθενών. Η διάγνωση του καρκίνου σε ένα παιδί προκαλεί σοβαρή διατάραξη των ισορροπιών και των δεδομένων σε ολόκληρη την οικογένεια, η οποία καλείται σε ανασύνταξη δυνάμεων.

1. Είναι ο παιδικός καρκίνος κληρονομικός;

Ο καρκίνος δεν είναι κληρονομική νόσος. Υπάρχουν όμως όγκοι που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία που έχουν «συγγενή» αιτιολογία, δηλαδή εμφανίζονται αμέσως μετά την γέννηση ή όγκοι που μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή, αλλά προέρχονται από ‘ανώμαλα’ κύτταρα της εμβρυικής περιόδου.

Επίσης είναι συχνότερη στα παιδιά η συσχέτιση διαφόρων όγκων με σύνδρομα όπως το σύνδρομο Down η άλλα σπανιότερα. Σε αντίθεση, οι όγκοι των ενηλίκων αποδίδονται κυρίως σε κυτταρικές – χρωμοσωμικές βλάβες που συσσωρεύονται στη διάρκεια της ζωής.

2. Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος στα παιδιά;

Ο καρκίνος στο παιδί είναι ιδιαίτερα σπάνια νόσος (μόλις 1-2% των περιπτώσεων καρκίνου στον άνθρωπο), ωστόσο είναι η συχνότερη αιτία θανάτου από νόσο μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής και η δεύτερη αιτία θανάτου αν συμπεριληφθούν τα ατυχήματα (τα ατυχήματα ευθύνονται για το 44% των θανάτων και ο καρκίνος για το 10% των θανάτων κατά την παιδική ηλικία). 

Διάβασε ακόμη: Πώς θα αναγνωρίσεις την παιδική κατάθλιψη

sdfds

3. Ποιοί τύποι καρκίνου εμφανίζονται στα παιδιά;

Χαρακτηριστικό των όγκων της παιδικής ηλικίας είναι ότι αναλόγως της ηλικίας, διαφοροποιείται η συχνότητα εμφάνισης του κάθε τύπου καρκίνου.

     1) Λευχαιμίες. Αποτελούν την συχνότερη μορφή και αντιπροσωπεύουν το 1/3 των περιπτώσεων κακοηθειών στα παιδιά, ιδίως στις ηλικίες κάτω των 10 ετών.      2) Όγκοι εγκεφάλου. Αποτελούν τη δεύτερη σε συχνότητα μορφή καρκίνου στα παιδιά.      3) Το νευροβλάστωμα - αποτελεί τον πιο συχνό όγκο του νευρικού συστήματος εκτός του κρανίου. Αναπτύσσεται επί το πλείστον στα επινεφρίδια στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής.      4) Λεμφώματα, δηλαδή όγκοι που εμφανίζονται κυρίως στους λεμφαδένες (Hodgkin και μη-Hodgkin)

     5) Όγκος του νεφρού (Wilms - νεφροβλάστωμα). Αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. 

     6) Κακοήθεις όγκοι των μυών (σαρκώματα μαλακών μορίων), με κύριο εκπρόσωπο σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις το ραβδομυοσάρκωμα .      7) Κακοήθεις όγκοι των οστών, (οστεοσάρκωμα και σάρκωμα Ewing). Εμφανίζονται συχνότερα σε παιδιά μεταξύ 10 και 20 ετών.      8) Ρετινοβλάστωμα. Εμφανίζεται στον βυθό του οφθαλμού (στον αμφιβληστροειδή) και είναι σπάνιο στους ενήλικες.      9) Κακοήθεις όγκοι ωοθηκών και όρχεων

     10) Καρκίνος του ήπατος - Ηπατοβλάστωμα, σε παιδιά συνήθως κάτω των 3 ετών και ηπατοκυτταρικός καρκίνος, σε μεγαλύτερες ηλικίες.

ds

4. Ποιές είναι οι αιτίες του καρκίνου στα παιδιά;

Οι αιτίες του παιδικού καρκίνου είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπως το σύνδρομο Down  ή άλλες γενετικές ανωμαλίες που μπορεί να προσδιοριστεί η αιτία.

5. Μπορει να γίνει πρόληψη;

Δυστυχώς πρόληψη του παιδικού καρκίνου με την έννοια που γίνεται στις κακοήθειες των ενηλίκων, δεν μπορεί να γίνει. Αυτό που μπορεί να γίνει όμως, είναι πρώιμη διάγνωση που στον παιδικό καρκίνο είναι κεφαλαιώδους σημασίας μια και οι κακοήθειες της παιδικής ηλικίας συμπεριφέρονται κατά τεκμήριο πιο επιθετικά .

6. Τι θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση; Η ενημέρωση του κοινού και η γνώση των πρώιμων εκδηλώσεων και συμπτωμάτων που μπορούν να ‘φωτογραφήσουν’ ένα όγκο σε πρώιμο στάδιο. Η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.

afsd

7. Ποιά συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν;

1. Διογκωμένοι λεμφαδένες (λεμφαδενοπάθεια που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία)

2. Μια κοιλιακή μάζα που ψηλαφάμε τυχαία . 3. Η ωχρότητα, μπορεί να σημαίνει αναιμία και να έχει σχέση με λευχαιμία. 4. Ο επίμονος πυρετός. 5. Οι πόνοι στα οστά που συνοδεύονται από πυρετό ή τοπική διόγκωση ή και άρνηση βάδισης. 6. Αν το παιδί αιμορραγεί εύκολα , πχ κάνει εύκολα μώλωπες. Επίσης αίμα στα ούρα ή στον κόλπο ενός κοριτσιού. 7. Οζίδια, δηλαδή μικρά ογκίδια κάτω από το δέρμα. 8. Πρωινούς πονοκεφάλους, που μπορεί να συνοδεύονται και από εμετούς. Ισοδύναμο του πονοκεφάλου στα βρέφη είναι η ανεξήγητη ανησυχία και ευερεθιστότητα, το επίμονο κλάμα, η ψυχοκινητική οπισθοδρόμηση και η αύξηση της περιμέτρου του κρανίου. 9. Οι σπασμοί είναι σχετικά σπάνια εκδήλωση όγκων του εγκεφάλου, αλλά επί μη εμπύρετων σπασμών ενδείκνυται η μαγνητική τομογραφία. 10. Το χαρακτηριστικό ‘αντανακλαστικό οφθαλμού αίλουρου’ (λευκάζουσα κόρη οφθαλμού όταν πέσει πάνω της φως ή σε φωτογραφία) καθώς επίσης η αιφνίδια μείωση της όρασης, ή ο πρωτοεμφανιζόμενος στραβισμός .

8. Πόσο επιτυχής είναι ο αγώνας ενάντια στον καρκινο;

Έχει αυξηθεί σημαντικά η επιβίωση τα τελευταία χρόνια. Άρα ναι, ο αγώνας είναι καθημερινός και μακρύς αλλά κερδίζονται συνεχώς νέες μάχες. Σε όλο τον κόσμο, κορυφαίοι επιστήμονες και ιδρύματα συνεργάζονται με κοινό σκοπό την ακόμα καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία του παιδικού καρκίνου. Το σημαντικότερο είναι ότι ο αγώνας κατά του παιδικού καρκίνου είναι πλέον ένας κοινός παγκόσμιος στόχος. 

Η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες όσον αφορά τις επιτυχίες στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου και λευχαιμίας, παρουσιάζοντας πολύ ψηλά ποσοστά ίασης του παιδικού καρκίνου.

Διάβασε ακόμη:  11+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον κορωνοϊό

sd

Η σκέψη μας είναι στα χιλιάδες παιδιά που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο επειδή δεν είχαν έγκαιρη διάγνωση και πρόσβαση στις αναγκαίες εξειδικευμένες θεραπείες. Στα παιδιά και στους γονείς που συνεχίζουν να αγωνίζονται! Μη ξεχνάς, ότι, πίσω από χαμογελαστές φωτογραφίες, κρύβονται άπειρες δύσκολες στιγμές. Πίσω από ένα ξυρισμένο κεφάλι κρύβεται μια χημειοθεραπεία που τους καίει τον οργανισμό...  Πίσω από κάθε οικογένεια, που δίνει τον μεγάλο αγώνα, πρέπει να υπάρχουν οι φίλοι που σπρώχνουν αθόρυβα και σηκώνουν μαζί το βάρος της κατάστασης. 

Διάβασε ακόμη: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

fa

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού καρκίνου, δες ένα τρυφερό και συγκινητικό βίντεο κινουμένων σχεδίων υπό τον τίτλο «Η αγάπη ποτέ δεν μας απογοητεύει»

Δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Νοσοκομείου Cancer De Barretos στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ενός διεθνούς φήμης κέντρου θεραπείας για τον καρκίνο των παιδιών.

Το animation διάρκειας μόλις 3 λεπτών αφηγείται την ιστορία της μικρής Νίνα, ενός γενναίου κοριτσιού που καταφέρνει να νικήσει τον καρκίνο με τη φροντίδα και την αγάπη των γιατρών και της οικογένειάς της. Το ταινιάκι δεν έχει λόγια αλλά καθόλη τη διάρκεια του ακούγεται το τραγούδι «Heart Full Of Love» που γράφτηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της ταινίας, και ερμηνεύει η Rebecca Peters. 

Σκοπός του βίντεο είναι να τονίσει τη σημασία της αγάπης για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Η αγάπη είναι το πιο ισχυρό φάρμακο!

Δες το βίντεο:

Διάβασε ακόμη: Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: Οι χρυσές συμβουλές πρόληψης 

Πηγή

Home