Thumbnail

Πώς να βεβαιωθείς ότι δεν «κακομαθαίνεις» το παιδί Πώς να βεβαιωθείς ότι δεν «κακομαθαίνεις» το παιδί

Υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορείς να δοκιμάσεις για να είσαι σίγουρη
Πίσω από ένα «κακομαθημένο παιδί» βρίσκεται ένας γονιός που δεν θέτει όρια. Θέλουμε να προσφέρουμε τα πάντα στα παιδιά μας, όμως καμιά φορά το παρακάνουμε. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε για τα παιδιά μας, ώστε να τους δώσουμε την ευκαιρία να αποκτήσουν ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση!

Ο κάθε γονιός θέλει να δει το παιδί του να μετατρέπεται σε έναν ευγενικό και υπεύθυνο ενήλικα, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει από τώρα, να θέσεις κάποια όρια! 

Διάβασε ακόμη: Πώς να βάλεις όρια στο παιδί σου! Οι 10 χρυσοί κανόνες!

baby

Αν υποψιάζεσαι ότι το μικρό σου δείχνει να έχει κακομάθει, καταρχάς καταγράψε κάθε συμπεριφορά του που κρίνεις εσύ ότι δεν είναι σωστή, βρες τις αιτίες και σκέψου τρόπους για να την αποτρέψετε στο μέλλον. Αν «απειλείς» το παιδί ότι θα του πάρεις το παιχνίδι ή δεν θα το πάρεις σε ένα πάρτυ, κάνε το... Κάνε τις απειλές σου, πράξη! Διαφορετικά μην ξεστομίζεις τιμωρίες και να μην τις εκτελείς.

Όσο και αν θες να ικανοποιήσεις κάθε επιθυμία του παιδιού, αυτό πρακτικά είναι και ανέφικτο, αλλά και επικίνδυνο. Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον όπου έχουν κυριολεκτικά τα πάντα, τα παιδιά δεν μαθαίνουν να προσπαθούν για να επιτύχουν τους στόχους τους. Το κυριότερο; Δεν μαθαίνουν πως οι επιθυμίες τους είναι ακριβώς τόσο σημαντικές όσο και οι επιθυμίες των άλλων.

Διάβασε ακόμη: Τι να κάνεις αν το παιδί σου θέλει να βλέπει συνέχεια τηλεόραση

baby

Δες λοιπόν, πώς να βεβαιωθείς ότι δεν το κακομαθαίνεις:

  • Μην του αρνείσαι κάθε επιθυμία. Δέξου κάποιες, αλλά με όρους. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν όρια. Για παράδειγμα, όταν σου ζητά να δει την αγαπημένη του παιδική σειρά, πες του ότι μπορείς να το κάνεις, αλλά μόνο για ένα επεισόδιο. Όχι να μείνει το παιδί δυο ώρες στην τηλεόραση.
  • Μείνε σταθερή: Έστω αν φωνάζει ή κλαίει, εσύ μην υποχωρήσεις, καθώς έτσι του μαθαίνεις πως αν σε πιέσει, θα περάσει το δικό του. Αν πιστεύεις ότι μπορεί να έχει δίκιο σε αυτό που σου ζητά, ρώτησέ το γιατί το πιστεύει αυτό και κρίνε με βάση την απάντησή του.
  • Ενίσχυσε την υπευθυνότητά του. Από νωρίς πρέπει να μάθει το παιδί ότι εκτός από προνόμοια έχει και υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να παίξει με τα παιχνίδια του, πρώτα όμως θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το διάβασμά του.
  • Μην στεναχωριέσαι! Σίγουρα δε θες να βλέπεις την απογοήτευση στα μάτια του παιδιού σου. Καμιά μάνα δεν το θέλει! Ωστόσο, αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι κομμάτι της ανθρώπινης ζωής. Το γεγονός ότι θέλεις να είναι χαρούμενο, δεν σημαίνει ότι οι ανάγκες του θα πρέπει να εξαλείφουν τις δικές σου. Στο τέλος, αν μάθει ότι απαιτείται προσπάθεια για να κερδίσει αυτά που θέλει, αλλά και ότι κάποιες φορές δεν θα καταφέρνει να τα αποκτήσει, τι θα κάνεις; Γι' αυτό, είναι καλύτερα να είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την ενήλικη ζωή. 

Είναι καλό επίσης, να ενημερώσεις για τις αποφάσεις σου τους παππούδες, τις γιαγιάδες ή τις νταντάδες, για το πώς θέλεις ακριβώς να φέρονται στο παιδί και ζήτησε να εναρμονιστούν με όλα όσα τους λέτε. Και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: Μην περιμένεις ότι το παιδί σου θα αντιληφθεί αμέσως τη νέα σου συμπεριφορά. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή από μέρους σου και το βασικότερο, πρέπει να μην γυρίσεις ξανά στην παλιά συμπεριφορά σου.

Διάβασε ακόμη: Πώς θα ενισχύσεις την ανεξαρτησία του παιδιού ενώ μένετε σπίτι

Πηγή

Home