Τι να κάνεις αν το μεγαλύτερο παιδί σου ζηλεύει το νεογέννητο
Ένα νέο μέλος στην οικογένεια, πάντα προκαλεί "αναταραχή" στα συναισθήματα των παιδιών.
Μήπως το παιδί σου εκνευρίζεται κάθε φορά που ακούει το νεογέννητο να κλαίει; Σε βλέπει κι εσένα που τρέχεις αμέσως στη κούνια του για να δεις τι θέλει... κι ενώ επιτέλους πιστεύει ότι έχει χρόνο με τη μαμά, να είναι υποχρεωμένο να κάνει ησυχία... Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην απολαμβάνει αυτή την "εισβολή" που το εκτόπισε από το επίκεντρο της προσοχής σου.
Τα παρακάτω βήματα ίσως ανακουφίσουν το παιδί από τη ζήλια που αισθάνεται για το μωρό:
1. Μην μένεις μόνο στα «Μη!». Δείξε στο παιδί σου τον σωστό τρόπο να πιάσει στην αγκαλιά του το μωρό, να το σκεπάσει και να το χαιδέψει.
2. Μέχρι να σιγουρευτείς πως το μεγάλο αδελφάκι έχει καταλάβει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στο μωρό (και μέχρι να το συμπαθήσει) ποτέ μην τα αφήνεις μαζί ανεπίβλεπτα. Να είσαι διακριτική αλλά να είσαι σε εγρήγορση. Όπως αναφέρουν οι παιδοψυχολόγοι, είναι σημαντικό το παιδί να νιώθει ελεύθερο να αλληλεπιδράσει με το βρέφος προκειμένου να αναπτύξουν μια όμορφη σχέση. Η ασφάλειά τους όμως, είναι η κύρια προτεραιότητα, γι' αυτό να έχεις το νου σου.
3. Κάνε το πρωτότοκο παιδί σου να αισθάνεται σημαντικό για την ανατροφή του μωρού. Δείξε του τι να κάνει για να βοηθήσει το μωράκι, ζήτησέ του να το νανουρίσει με ένα τραγουδάκι κ.τ.λ. Σίγουρα τα πράγματα στο σπίτι έχουν αλλάξει, αλλά είναι σημαντικό, το παιδί να αισθανθεί ότι είναι πολύτιμος ο ρόλος του, ως ο μεγάλος αδελφός ή η μεγάλη αδελφή. Η μετάβαση έτσι θα γίνει πιο εύκολη για όλους σας.
4. Όταν το παιδί μάθει να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που του έχεις δείξει στο βρέφος, και να δείχνει την αγάπη του σε αυτό, μην το προσπερνάς! Επιβράβευσέ το! Πες του: "Τι καλός μεγάλος αδελφός που είσαι". Η αναγνώριση της καλής του συμπεριφοράς, θα το ενθαρρύνει να την επαναλάβει.
Διάβασε ακόμη: Ο ρόλος του συντρόφου στην εγκυμοσύνη - Πόσο έτοιμος είσαι;
5. Σε καμία περίπτωση μην κατηγορήσεις το παιδί και μη χρησιμοποιήσεις φράσεις όπως: "Δεν γίνεται να πάμε τώρα στην παιδική χαρά γιατί το μωρό κοιμάται" ή μην του πεις "κάνε ησυχία γιατί κοιμάται το μωρό". Καλύτερα πες του: "Θα πάμε στην παιδική χαρά το απόγευμα" ή απόσπασέ του την προσοχή με ένα πιο ήσυχο παιχνίδι.
6. Κάνε υπομονή μέχρι το παιδί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για όλους από τον καιρό που ήρθε στο σπίτι ένα νέο μέλος. Εμπιστεύσου στο παιδί, πως όλοι χρειάζεστε λίγο χρόνο μέχρι να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση, και πως όταν γίνει αυτό, θα είστε όλοι πολύ χαρούμενοι από πριν.
7. Όσο εξαντλημένη κι αν είσαι, θα πρέπει να βεβαιώνεσαι ότι το πρώτο σου παιδάκι, εξακολουθεί να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί σου απολαμβάνοντας οικογενειακές δραστηριότητες που τόσο αγαπά. Μη σταματάς να του λες πόσο το αγαπάς και μη περάσεις απαρατήρητα τα νέα του κατορθώματα.
8. Ίσως να μην το έχεις σκεφτεί ποτέ, αλλά ακόμα και οι πιο απλές συγκρίσεις, μπορούν να βλάψουν τη σχέση των παιδιών σας. Απόφυγε αναφορές για το ποιο παιδί ήταν πιο φρόνιμο, πιο εύκολο, ποιο περπάτησε πρώτο, ακόμα και το ποιο είχε τα παραπάνω κιλά...
Διάβασε ακόμη: Τι συνέπειες έχει για το παιδί η υπερπροστασία των γονιών του;
Διάβασε ακόμη: "Όσα θα ήθελα να μου έχουν πει πριν γίνω μαμά"