Thumbnail

Σε ποιες ψυχικές -και άλλες- διαταραχές ένας σκύλος κάνει θαύματα; Σε ποιες ψυχικές -και άλλες- διαταραχές ένας σκύλος κάνει θαύματα;

Τα σκυλιά είναι τα πρώτα ζώα που μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο στο να ανακουφιστεί σημαντικά από πολλά προβλήματα υγείας
Πόσες φορές έχουμε ακούσει για σκύλους που επισκέπτονται άρρωστους στα νοσοκομεία; Για σκύλους που επισκέπτονται ειδικά σχολεία, ιδρύματα ή άλλους φορείς κοινωνικής πρόνοιας; Πόσες άλλες φορές έχουμε ακούσει για σκύλους που ζουν σε σπίτι δίπλα σε κάποιο άρρωστο παιδάκι; Σε πάρα πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η παρουσία ενός σκύλου αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο ενός ασθενή.

dog

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με σκύλο ενός ανθρώπου με ψυχολογικά προβλήματα είναι πολλά. Η αφοσίωση του ζώου, η ηρεμία, το βλέμμα και η αγάπη του κάνουν θαύματα μαλακώνοντας και περιορίζοντας τα συμπτώματα του ασθενή.

Δες 5 περιπτώσεις ψυχικών ασθενειών που η παρουσία ενός σκύλου θεραπείας κάνει θαύματα.

1. Συναισθηματικές διαταραχές

Από τη διπολική διαταραχή μέχρι την κατάθλιψη, οι διαταραχές συναισθημάτων χαρακτηρίζονται από δυνατά και συχνά αντικρουόμενα συναισθήματα. Ο ασθενής βασανίζεται και δεν μπορεί να ζήσει κανονικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συγκαταλέγονται και άρρωστοι με καρκίνο, καρδιά ή άλλες σοβαρές ασθένειες που τους έχει καταβάλει το στρες. Η παρουσία ενός σκύλου σε συνδυασμό με τη ιατρική θεραπεία και φροντίδα, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Για αυτό και οι σκύλοι που επισκέπτονται νοσοκομεία, αυξάνονται συνεχώς.

Διάβασε ακόμη: Πώς ένα κατοικίδιο μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σου

dog

2. Αγχώδεις διαταραχές

Οι άνθρωποι που βασανίζονται από διάφορες αγχώδεις διαταραχές έχουν να παλέψουν με το άγχος, την αγωνία και συχνά τον πανικό που τους καταλαμβάνει ακόμα και στις πιο καλές στιγμές τους. Τα σκυλιά θεραπείας λειτουργούν καταλυτικά. Χαλαρώνουν και ανακουφίζουν τον πάσχοντα. Του δίνουν μια αίσθηση σιγουριάς και μια συναισθηματική ηρεμία που έχει τόσο πολύ ανάγκη.

Διάβασε ακόμη: Πώς να υποδεχτείς ένα κουτάβι στο σπίτι σου

dog

3. Ψυχικές διαταραχές 

Οι σκύλοι θεραπείας, όπως ονομάζονται, μειώνουν σημαντικά το άγχος των ανθρώπων που πάσχουν από διάφορες ψυχωτικές διαταραχές, όπως είναι η σχιζοφρένεια. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι μαλλιαροί, τρυφεροί, φίλοι ανακουφίζουν από την αγωνία δυο φορές πιο αποτελεσματικά από μια συνεδρία θεραπείας σε ειδικό. Επίσης, βοηθούν στην παραγωγή των ορμονών της ευεξίας, τις γνωστές ενδορφίνες. 

Όσο πιο μικροί ερχόμαστε σε επαφή με τους τετράποδους φίλους, τόσο πιο πολύ μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της σχιζοφρένειας. Οι ειδικοί λένε, ότι τα παιδιά που έχουν σκύλο ως κατοικίδιο πριν από την ηλικία των 12 ετών έχουν μικρότερο κίνδυνο σχιζοφρένειας. Ο σκύλος μεταφέρει ορισμένες ουσίες στο αναπτυσσόμενο παιδί με το γλείψιμο. Αυτές οι ουσίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και αυτό, με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο της μεταγενέστερης εξέλιξης της σχιζοφρένειας.

Διάβασε ακόμη:  3 + 1 γνωστά πρόσωπα της κυπριακής showbiz μιλάνε για τις παραλίες σκύλων στην Κύπρο (Φώτος)

​​dog

4. Μετατραυματικό στρες 

Μετατραυματικό στρες λέγεται το στρες που εμφανίζεται μετά από ένα πολύ άσχημο συμβάν. Έχουμε ακούσει για τους βετεράνους πολέμου στην Αμερική και τα ψυχολογικά προβλήματα που έχουν με την επιστροφή τους από τα πεδία μάχης. Ένας σκύλος δίπλα τους κάνει στην κυριολεξία θαύματα καθώς τους δίνει αγάπη, ηρεμία και τους τονώνει την αυτοεκτίμηση. Συχνά είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για αυτούς.

dog

5. Διαταραχές ομιλίας

Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα ομιλίας  δυσκολεύονται στις σχέσεις τους με τους άλλους και συχνά ζουν απομονωμένοι έχοντας χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ένας σκύλος δίπλα τους, κάνει και εδώ θαύματα. Τους βοηθάει ψυχολογικά και τους δίνει θάρρος να βγουν έξω στην κοινωνία και να ζήσουν φυσιολογικά με τους υπόλοιπους.

Διάβασε ακόμη: Γιατί βοηθά να εργάζεσαι σε ένα γραφείο που επιτρέπει τους σκύλους

​​dog

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τους σκύλους θεραπείας και το πόσο μπορούν να σε βοηθήσουν, επισκέψου τη σελίδα της SAPT HELLAS όπως επίσης και το "Therapy Dogs International" (TDI) και θα δεις πώς οι εθελοντές και οι γιατροί, μαζί με τους τετράποδους "θεραπευτές", κάνουν σπουδαίο έργο.

dog

Διάβασε ακόμη:  Κοιμάσαι με το σκύλο ή τη γάτα σου; Τι λέει η επιστήμη;

ds

Πηγή

Home