O Άκης Πετρετζίκης σού δείχνει πώς να φτιάξεις cupcakes παγωτό
Μας έβαλε στον πειρασμό και δεν μπορούμε να αντισταθούμε
Υλικά:
- 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 400 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
- 500 γρ. παγωτό σοκολάτα
- 5 ασπράδια, από μέτρια αβγά
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρεμ μπρουλέ με 3 μόνο υλικά
Για το σερβίρισμα
- τριμμένα μπισκότα τύπου digestive
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 160o C στον άερα.
- Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάς τα μπισκότα μέχρι να διαλυθούν.
- Προσθέτεις το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζεις να χτυπάς μέχρι να αποκτήσεις μια ζύμη με την υφή βρεγμένης άμμου.
- Απλώνεις τη ζύμη σε ένα ταψί 25x35 εκ. και ψήνεις στον φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.
- Αφαιρείς από τον φούρνο και αφήνεις το μπισκότο να κρυώσει.
- Σε μια φόρμα με 12 θήκες για muffins βάζεις τα ειδικά χαρτάκια στις θέσεις που μπαίνει το μείγμα. Με ένα πινέλο αλείφεις τη βάση και τα τοιχώματά τους με λιωμένη κουβερτούρα.
- Μεταφέρεις τη φόρμα στο ψυγείο για 15 λεπτά, ώστε να σφίξει η κουβερτούρα.
- Αφαιρείς από το ψυγείο και επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία δημιουργώντας μια δεύτερη στρώση σοκολάτας στις χάρτινες θήκες.
- Μοιράζεις 1 κ.γ. από το μπισκότο σε κάθε βάση -κρατώντας λίγο για το σερβίρισμα- και από πάνω βάζουμε το παγωτό.
- Μεταφέρεις τη φόρμα στην κατάψυξη για 1 ώρα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Vegan παγωτό μπανάνα-φυστικοβούτυρο
Για τη μαρέγκα
- Σε ένα πυρίμαχο μπολ αναμειγνύεις τα ασπράδια, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το μεταφέρεις πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) προσέχοντας ο πάτος του να μην ακουμπάει στο νερό.
- Ανακατεύεις συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ασπρίσει και να σφίξει το μείγμα, ελέγχοντας παράλληλα τη θερμοκρασία του με ένα μαγειρικό θερμόμετρο.
- Μόλις φτάσει στους 82o C και έχει πήξει αρκετά, σταματάς το ανακάτεμα.
- Μεταφέρεις με προσοχή τη μαρέγκα στον κάδο του μίξερ και χτυπάς σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά με το σύρμα μέχρι να κρυώσει και να σφίξει.
- Αφαιρείς τον κάδο από το μίξερ και μεταφέρεις τη μαρέγκα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής όπου κόβεις με ένα μαχαίρι την άκρη της.
Για τη σύνθεση
- Αφαιρείς προσεκτικά τα cupcakes από τις χάρτινες θήκες και τα διακοσμείς με τη μαρέγκα.
- Καις με το φλόγιστρο τη μαρέγκα και σερβίρεις αμέσως, πασπαλίζοντας με λίγο τριμμένο μπισκότο.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 3 εύκολες συνταγές για σπιτικά pancakes