Thumbnail

Πώς να φτιάξεις βασιλόπιτα με μαύρες σταφίδες Πώς να φτιάξεις βασιλόπιτα με μαύρες σταφίδες

Μια ωραία και εντυπωσιακή βασιλόπιτα με σταφίδες, ξερά φρούτα και κονιάκ
Μια διαφορετική βασιλόπιτα απ' ότι έχεις συνηθίσει, με τρυφερό γλυκό ψωμί, γεμάτο φρούτα! 

Αυτή η βασιλόπιτα, είναι ένα εξαιρετικά αφράτο, πεντανόστιμο ψωμί που θυμίζει στην όψη και τη γεύση πανετόνε.

vasilopitta

Η συγκεκριμένη ζύμη θέλει τουλάχιστον 10 λεπτά σωστό ζύμωμα για το καλύτερο αποτέλεσμα και την κουζινομηχανή που θα ζυμώσει με τον ιδανικό τρόπο ακόμη και μεγάλες ποσότητες ζύμης. Μετά το φούσκωμα της, αν θες να την κάνεις ψηλή σαν το υπέροχο πανετόνε, διαλέγεις ένα τσέρκι και χρησιμοποιώντας μια λαδόκολλα δίνεις επιπλέον ύψος, που όταν φουσκώσει και ψηθεί είναι πανέμορφο!

Χρόνος Προετοιμασίας: 120 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 90 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά

Ποσότητα: 6-8 άτομα

Υλικά

Για τη ζύμη

– 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια

– 15 γρ. νωπή μαγιά ή 8 γρ. ξηρή μαγιά

– 200 γρ. ξερά φρούτα (βερίκοκα, χουρμάδες)

– 100 γρ. μαύρες σταφίδες

– 50 ml. κονιάκ

– 1 πορτοκάλι

– 230 ml. γάλα

– 65 γρ. βούτυρο

– 150 γρ. ζάχαρη

– 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

– ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου

– 1 στικ φυσική βανίλια

– ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

– 2 αυγά

Επιπλεόν χρειάζεσαι

– 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

– 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ

– 1 κρόκο

– Άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις πατατόπιτα με πράσο και γραβιέρα! Όλα τα μυστικά για ένα τραγανό φύλλο και μια τέλεια πίτα!

vasilopitta

Εκτέλεση:

1. Ξεκινάς ψιλοκόβοντας τα ξερά φρούτα, τα βάζεις στο κονιάκ και προσθέτεις τις φλούδες του πορτοκαλιού, ψιλοκομμένες σε πολύ μικρά κυβάκια. Αφήνεις αυτό το μείγμα περίπου 3-4 ώρες ώστε να μαλακώσουν τα φρούτα.

2. Σ΄ένα κατσαρολάκι ζεσταίνεις το μισό γάλα μαζί με 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Αποσύρεις και προσθέτεις τη μαγιά, ανακατεύεις καλά να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνεις για περίπου 40 λεπτά σε ζεστό σημείο. Ζεσταίνεις το γάλα με το βούτυρο, αποσύρεις και προσθέτεις τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το αλάτι.

vasilopitta

3. Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζεις τα δύο αυγά, το μείγμα με το γάλα, το μείγμα με τη μαγιά και ξεκινάς να ζυμώνεις με το γάντζο. Προσθέτεις σταδιακά, το αλεύρι και τα ξερά φρούτα μαζί με το κονιάκ, ζυμώνεις για 10 λεπτά, όπου θα έχεις μια μαλακή και σχετικά υγρή ζύμη. Αλείφεις ένα μπωλ με τη μια κουταλιά της σούπας βούτυρο, τοποθετείς μέσα τη ζύμη, καλύπτεις με μεμβράνη τροφίμων και αφήνεις σε ζεστό σημείο για μια ώρα.

4. Μεταφέρεις τη φουσκωμένη ζύμη σε τσέρκι, ταψί ή φόρμα 22 εκ. και βάζεις το νόμισμα στον πάτο, αλείφεις με τον κρόκο και πασπαλίζεις με το αμύγδαλο. Αφήνεις για 1 ώρα και 30 λεπτά να διπλασιαστεί η ζύμη και ψήνεις στους 175ο C για περίπου 45-50 λεπτά. Μόλις κρυώσει η βασιλόπιτα την ξεφορμάρεις και τη σερβίρεις με άχνη ζάχαρη.

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις chipolata με ΒΒQ μάνγκο σως

​​vas

Σημειώσεις για τη συνταγή

– Μπορείς να προσθέσεις και κομματάκια κουβερτούρας

– Η βασιλόπιτα αυτή γίνεται «ψηλή», αν θέλεις μπορείς να τη βάλεις σε ταψί και να μη της δώσεις τόσο ύψος

– Το κονιάκ μπορείς να το αντικαταστήσεις και με κρασί porto

vas

Διάβασε ακόμη: Mη χάσεις το master class με τη διακεκριμένη chef και τηλεοπτική star Ντίνα Νικολάου

Πηγή

Home