Thumbnail

Πώς να φτιάξεις πατατόπιτα με πράσο και γραβιέρα! Όλα τα μυστικά για ένα τραγανό φύλλο και μια τέλεια πίτα! Πώς να φτιάξεις πατατόπιτα με πράσο και γραβιέρα! Όλα τα μυστικά για ένα τραγανό φύλλο και μια τέλεια πίτα!

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην εκτιμά ένα κομμάτι πίτας... Η πατατόπιτα ίσως δεν έχει πολλούς fan, όμως αυτή η συνταγή θα σε κερδίσει!
Αν θες να χρησιμοποιήσεις τον πλάστη για να ανοίξεις φύλλο, κανένα πρόβλημα! Να θυμάσαι μόνο, ότι το φύλλο θέλει να έχεις ανάλαφρο χέρι στο άνοιγμα και να μην βασανίζεις το ζυμάρι! Αν η επιλογή σου είναι το έτοιμο φύλλο, δεν πρέπει να είναι «τυχαία»! Χρειάζεται σωστό χειρισμό για να έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Γι' αυτό δώσε σημασία στα παρακάτω, διότι πάνω απ' όλα, πρέπει ν' ανοίξεις σωστά το φύλλο σου!

pitta

Ποιό είδος έτοιμου φύλλου είναι κατάλληλο για κάθε πίτα

Το χωριάτικο-χοντρό φύλλο είναι κατάλληλο για τις αλμυρές συνταγές, ενώ το φύλλο κρούστας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποιες αλμυρές πίτες αλλά κυρίως μπορείς να φτιάξεις τις αγαπημένες σου γλυκές πίτες και παραδοσιακά γλυκά με φύλλο.

Το χοντρό φύλλο: είναι ιδανικό για όλες τις αλμυρές, παραδοσιακές και μή πίτες.

Η χρήση του φύλλου αυτού είναι απαραίτητη όταν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις «βαριά» γέμιση π.χ. πατατόπιτες, κιμαδόπιτες, κοτόπιτες, ζυμαρικά κ.α.

Δεν είναι κατάλληλο για στριφτές πίτες, γιατί δεν είναι καθόλου ελαστικό, όμως είναι ιδανικό για ρολά (φλογέρες) μικρά και μεγάλα, καθώς θα «κρατήσει» τέλεια την γέμιση μέσα του, δεν θα τρυπήσει και θα έχει ωραία εμφάνιση,  δίνει ωραίο, τραγανό και γεμάτο αποτέλεσμα χάρη στην υφή του σε όλες τις πίτες.

Το φύλλο κρούστας: στην περίπτωση της αλμυρής πίτας είναι κατάλληλο για τυρόπιτες, ανάλαφρες χορτόπιτες και τα ιδανικότερα για μπουρεκάκια, πιτάκια, στριφτές πίτες, στριφτάρια ατομικά, ρολά – spring rolls καθώς είναι εύπλαστο.

Φυσικά θα ήταν σχεδόν περιττή η όποια αναφορά στα παραδοσιακά-σιροπιαστά γλυκά με φύλλο, όμως θα πρέπει να σημειώσεις, οτι το φύλλο κρούστας, είναι το καλύτερο και για τις γλυκές πίτες όπως κολοκυθόπιτες, κρεμόπιτες, πίτες με φρούτα, πατσαβουρόπιτες.

Το λεπτό φύλλο κρούστας σε συνδυασμό -ειδικά- με το βούτυρο είναι εξαιρετικά νόστιμο, μυρωδάτο και έχει τέλεια εμφάνιση στις πίτες.

Φύλλο σφολιάτας: Το συγκεκριμένο φύλλο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις! Ταιριάζει οπουδήποτε σε αλμυρές και γλυκές πίτες, τάρτες, κυρίως σε γλυκά όπως το μιλφέιγ, τo στρούντελ αλλά και ένα φύλλο που μπορεί να «σταθεί» ακόμη μόνο του πασπαλισμένο με κανελοζάχαρη. 

Κι ενώ είναι η βασική ζύμη για πίτες στην διεθνή κουζίνα, αν μιλάμε για τις δικές μας πίτες είναι ένα φύλλο που δεν πρέπει θα χρησιμοποιήσεις ποτέ αν θέλει η πίτα σου να έχει τον «τίτλο» ελληνική παραδοσιακή!

Το φύλλο κανταϊφι: Αυτό το ιδιαίτερο φύλλο γνωστό και από το ομώνυμο ανατολίτικο γλυκό, αν θες μπορείς να το πας ακόμη λίγο παραπέρα, αρκεί να είσαι δημιουργικό άτομο στην κουζίνα, πειραματίσου σε γλυκές αλλά και αλμυρές πίτες, παίρνοντας ώς παράδειγμα την τεχνική του κιουνεφέ, ξεφεύγοντας έτσι από τις κλασικές φωλιές!

Διάβασε ακόμη: Πώς θα φτιάξεις eggnog

pitta

Πως να χρησιμοποιήσεςις σωστά το έτοιμο φύλλο

Το έτοιμο φύλλο θέλει το ντάντεμα του. Αν το αγοράσεις κατεψυγμένο ακολουθείς πιστά τις οδηγίες που ισχύουν για κάθε ευαίσθητο τρόφιμο που σκοπέυεις να αποψύξεις, του δίνεις τον χρόνο του στην συντήρηση του ψυγείου και δεν το βιάζεις με κανένα τρόπο! Αν το φύλλο είναι νωπό, το μεταφέρεις προσεκτικά και το διατηρείς στην συντήρηση.

Πριν ξεκινήσεις να φτιάχνεις την πίτα σου ή ό,τι άλλο, βρέξε και στύψε μια καθαρή πετσέτα ή ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί και σκέπασε το φύλλο ώστε να μην στεγνώσει.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε είναι πως αφήνουμε εκτεθειμένο το φύλλο και αφυδατώνεται μέχρι να τελειώσει η διαδικασία της πίτας με αποτέλεσμα να σπάει ή να μην τυλίγεται σωστά.

Φτιάχνουμε την πίτα χωρίς να βασανίζουμε το φύλλο με γρήγορες κινήσεις, κάτι που θα μάθεις, αν δεν ξέρεις ήδη, με τον καιρό.

Η σωστή τεχνική για ν' ανοίξεις φύλλο

1. Όταν λέμε λαδώνουμε τα φύλλα δεν τα «βαφτίζουμε» στο λάδι ή στο βούτυρο, επίσης σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις βούτυρο πρέπει να το λιώσεις σωστά και όχι να το «κάψεις», θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν το χρησιμοποιήσεις, αν είσαι αρχάριος-α το πινέλο θα σε βοηθήσει. 2. Κάνε σωστή κατανομή των φύλλων ανάμεσα στην πίτα. 3. Κράτα ένα «καλό φύλλο» για το τελείωμα. 4. Κλείσε σωστά την πίτα από κάθε πλευρά. 5. Προσπάθησε να κάνεις κόθρο, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρνεις κλείσε την πίτα χωρίς να καταστρέψεις τις άκρες, κόβοντας με ένα ψαλίδι το περίσσιο φύλλο. 6. Χρησιμοποίησε το κατάλληλο μαχαίρι για να χαράξεις την πίτα και όταν λέμε χαράζουμε το εννοούμε, δεν την τεμαχίζουμε. 7. Μην προσπαθήσεις να φτιάξεις κάποια ιδιαίτερη παραδοσιάκή πίτα που χρειάζεται χειροποίητο φύλλο με φύλλο του εμπορίου, πχ. σε κάποιες κρεατόπιτες ψήνουν τα φύλλα μόνα τους και τα βάζουν ανάμεσα στην γέμιση.

Λίγο πριν ψηθεί η πίτα

8. Συχνά ακούς: Ραντίζουμε με νερό την πίτα πριν την ψήσουμε, δεν την μουσκεύουμε αλλά βουτάμε τα δαχτυλά μας σε ένα ποτήρι νερό και τινάζουμε την επιφάνειά της. 9. Ένα από του καλύτερους τρόπους (κατά περίπτωση συνταγής) για ωραία σε εμφάνιση, τραγανή σε υφή και καλό αποτέλεσμα στο συνολικό ψήσιμο του φύλλου και της πίτας είναι να την περιχύσεις είτε με σκέτο γάλα, είτε με ένα μείγμα από γάλα και αυγά, να την αφήσεις 15-20 λεπτά πριν την φουρνίσεις ώστε να τραβήξει όλα τα υγρά. 10. Ψήνεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα. 11. Αν χρειαστεί να σκεπάσεις την πίτα, κάνε το προς το τέλος κι όχι από την αρχή.

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις μπισκότα με τζίντζερ και κανέλα, χωρίς ζάχαρη

patatopitta

Χρόνος Προετοιμασίας: 60’

Χρόνος Μαγειρέματος: 45’

Μερίδες: 10-12

Υλικά

- 1 φύλλο χωριάτικο

- 1000 gr. πατάτες

- 1 πράσο

- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

- 300 gr. γραβιέρα

- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

- 2 αβγά

- 450 ml. γάλα

- 50 ml. ελαιόλαδο

- Σουσάμι

- Αλάτι

- Πιπέρι

- Μοσχοκάρυδο

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις ζουμερή κοτόπιτα σε σφολιάτα

patatopitta

Εκτέλεση

1. Καθαρίζεις και βράζεις τις πατάτες σε αλατισμένο νερό. Ταυτόχρονα, ψιλοκόβεις το πράσο και το κρεμμύδι και σωτάρεις ελαφρά με 1 κουταλιά βούτυρο για 2 λεπτά. Τρίβεις την γραβιέρα.

2. Μόλις οι πατάτες βράσουν τις στραγγίζεις και τις κάνεις πουρέ, όσο είναι ζεστές, με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο. Προσθέτεις στον πουρέ τα σωταρισμένα λαχανικά, την τριμμένη γραβιέρα, 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο,

½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο και 100 ml. γάλα. Προαιρετικά, προσθέτεις όσο αλατοπίπερο θέλεις και αφήνεις το μείγμα να κρυώσει για 5 λεπτά, πριν ξεκινήσεις την διαδικασία για την πατατόπιτα.

3. Ανοίγεις τα φύλλα, παίρνεις ένα φύλλο και το λαδώνεις ελαφρά. Γεμίζεις με το μείγμα που ετοίμασες, κλείνεις σε ρολό, κλείνοντας καλά τις άκρες και το τοποθετείς στο ταψί. Συνεχίζεις την διαδικασία για όλα τα φύλλα.

4. Σε ένα μπωλ αναμειγνύεις τα 2 αυγά, το υπόλοιπο γάλα, προσθέτεις λίγο μοσχοκάρυδο και αλάτι. Χτυπάς με ένα πιρούνι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και περιχύνεις την πατατόπιτα με όλο το μείγμα. Πασπαλίζεις με το σουσάμι και αφήνεις την πατατόπιτα 20′ πριν την ψήσεις, ώστε τα φύλλα να τραβήξουν όλο το μείγμα.

5. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180ο C και ψήνεις για 40-45′ μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πατατόπιτα. Αφήνεις την πίτα να κρυώσει λίγο πριν σερβίρεις, ώστε να μπορούν να κόβονται σωστά τα κομμάτια.

Σημειώσεις για την συνταγή:

– Η πατατόπιτα μπορεί να φτιαχτεί και σε σφολιάτα, χρησιμοποιώντας δύο φύλλα, ένα επάνω ένα κάτω, δεν χρειάζεται να την περιχύσεις με το μείγμα αυγών-γάλακτος, την πασπαλίζεις μόνο με σουσάμι. – Στην πατατόπιτα ταιριάζουν και τα ψιλοκομμένα αλλαντικά, τα οποία ψιλοκόβεις και σωτάρεις μαζί με τα λαχανικά. – Ακόμη και αν δεν έχεις το ειδικό εργαλείο για πουρέ προτίμησε το πιρούνι, δεν πολτοποιείς τις πατάτες σε επεξεργαστή τροφίμων γιατί οι πατάτες θα έχουν κολλώδη υφή. – Μπορείς να παραλείψεις το μοσχοκάρυδο και να χρησιμοποιήσεις γλυκό κόκκινο πιπέρι ή καπνιστή πάπρικα.

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις παραδοσιακή μπακαλιαρόπιτα

Πηγή

Home