Thumbnail

Πώς να φτιάξεις μουσακά με μελιτζάνες, πατάτες και μπεσαμέλ Πώς να φτιάξεις μουσακά με μελιτζάνες, πατάτες και μπεσαμέλ

Άπειρες συνταγές έχουν γραφτεί για μουσακά και αμέτρητα πιρούνια έχουν «λυγίσει» μπροστά του! Αυτός που θα μάθεις σήμερα, είναι απίστευτα ανάλαφρος και γρήγορος, σχεδόν του τριαντάλεπτου και κάτι!
Αυτό το θεϊκό φαγητό δεν το τρώμε συχνά, καθώς είναι μπελαλίδικο, όπως έλεγαν και οι γιαγιάδες μας, και θέλει να είσαι αρκετές ώρες στην κουζίνα για να τον μαγειρέψεις! Πλέον όμως, μπορείς να τον ετοιμάσεις εύκολα και γρήγορα... ετοιμάσου για ένα μουσακά μούρλια! Γευστικό, και πραγματικά εύκολο!

Χρόνος Εκτέλεσης: 40 λεπτά 
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά
Ποσότητα: 8 μερίδες

mousakas

Υλικά
– 1000 γρ. πατάτες
– 500 γρ. μελιτζάνες
– 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
– 1 κρεμμύδι
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 3 ντομάτες
– 200 γρ. τοματοχυμό
– 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
– 1 ξυλάκι κανέλα
– 3-4 κόκκους μπαχάρι
– 1 κλωναράκι θυμάρι
– 40ml ελαιόλαδο
– 20 γρ. βούτυρο
– 150 γρ. κεφαλοτύρι
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– Αλάτι

Επιπλέον χρειάζεσαι:

– 1 συσκευασία Μπεσαμέλ
– 1500ml γάλα
– ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
– 20 γρ. βούτυρο λιωμένο
– Ελάχιστη φρυγανιά
– Αλάτι

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις πάστα με σολομό

mousakas

Εκτέλεση:

Βήμα 1: Κόβεις τις πατάτες σε κύβους και τους βάζεις μέσα σε ένα ταψί 32εκ. περίπου, τους ραντίζεις με το μισό ελαιόλαδο, προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και ψήνεις στους 180ο C για 30’.

Βήμα 2: Ταυτόχρονα κόβεις τις μελιτζάνες σε κύβους, τις βάζεις σε νερό για να μη μαυρίσουν και ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Σωτάρεις τον κιμά με το βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέρι να πάρει χρώμα, προσθέτεις το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τη μελιτζάνα.

Συνεχίζεις το σωτάρισμα για μερικά λεπτά και ψιλοκόβεις τις ντομάτες. Προσθέτεις στον κιμά τα μπαχαρικά, το θυμάρι, τον τοματοχυμό, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύεις μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 3: Ξεκινάς να φτιάχνεις τη Μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής, προσθέτεις το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι.

Βήμα 4: Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος αποσύρεις και προσθέτεις το μισό κεφαλοτύρι. Βγάζεις τις πατάτες από τον φούρνο, περιχύνεις με τον κιμά, πασπαλίζεις με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνεις με τη Μπεσαμέλ.

Βήμα 5: Ραντίζεις με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζεις με τη φρυγανιά. Συνεχίζεις το ψήσιμο στους 180ο C για περίπου 50΄και σερβίρεις αφού αφήσεις το μουσακά να κρυώσει για μια ώρα.

mousakas

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κολοκυθάκια ή άλλα λαχανικά, τα οποία θα ψήσεις μαζί με τις πατάτες κομμένα σε κύβους.

Διάβασε ακόμη: Κανελόνια μελιτζάνας από τον Άκη Πετρετζίκη

mousakas

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις νηστίσιμο μουσακά

mousakas

mousakas

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις μουσακά με λίγες θερμίδες

Πηγή

Home