Πώς να φτιάξεις μουστοκούλουρα με πετιμέζι και μούστο

Τα μουστοκούλουρα έχουν αμέτρητες εκδοχές, με ή χωρίς μούστο, μέ ή χωρίς πετιμέζι... εμείς προτιμούμε και τα δύο, με ή χωρίς κακάο! 

Το μόνο που είναι σταθερό στη συνταγή είναι το ελαιόλαδο! Η δόση είναι για περίπου 25 μουστοκούλουρα, όμως σε διαβεβαιώνουμε πως θα χρειαστείς διπλή γιατί τα εξαφανιστούν σε κλάσματα του δευτερολέπτου, άστα να κρυώσουν καλά και αφήσου στην απόλαση!

Χρόνος Εκτέλεσης: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 4 μερίδες

Υλικά:

  • 160 γρ. πετιμέζι
  • 100 ml μούστο
  • 120 ml Ελαιόλαδο 
  • 50 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 ½ κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλλο
  • 1 ½ κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 κάψουλα βανίλια
  • 400 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 10 γρ. κακάο άγλυκο
  • Ελάχιστο αλάτι

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις καταΐφι με ανθότυρο και μέλι

Εκτέλεση:

1. Κοσκινίζεις το αλεύρι, το κακάο,τη σόδα και το baking powder.

2. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύεις το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το ξύσμα για 3 λεπτά. Προσθέτεις τον μούστο και το αλεύρι, ζυμώνεις στη χαμηλή ταχύτητα για ελάχιστα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε μια μαλακή ζύμη.

3. Στρώνεις σε δίσκο ψησίματος αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνεις το φούρνο στους 175ο C. Λαδώνεις καλά τα χέρια σου, κόβεις κομμάτια ζύμης 40 γρ. το καθένα και πλάθεις τα μουστοκούλουρα σε σχήμα σαλίγκαρου.

4. Τοποθετείς τα μουστοκούλουρα στο δίσκο, τα βάζεις στο φούρνο και τα καλύπτεις με ένα ταψί αντίστοιχου μεγέθους. Ψήνειςε τα μουστοκούλουρα για 25 περίπου λεπτά και αφήνεις να κρυώσουν σε σχάρα πριν τα αποθηκεύσεις.

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις παραδοσιακή μπακαλιαρόπιτα

Σημειώσεις για τη συνταγή:

– Αν δεν έχεις μούστο χρησιμοποίησε αντίστοιχη ποσότητα χυμό πορτοκαλιού αραιωμένο
– Είναι βασικό για να έχεις μαλακά μουστοκούλουρα να τα σκεπάσεις με ενα ταψί αλλιώς θα γινουν τραγανά

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις εύκολα κρουασάν με βούτυρο

Διάβασε ακόμη:  Πώς να φτιάξεις κέικ με βατόμουρα και γιαούρτι

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ