Thumbnail

Πώς να φτιάξεις παραδοσιακή μπακαλιαρόπιτα Πώς να φτιάξεις παραδοσιακή μπακαλιαρόπιτα

Αν δεν ήξερες ότι υπάρχει πίτα από μπακαλιάρο, ευκαιρία να το μάθεις!
Όλα τα Επτάνησα έχουν τουλάχιστον μια τοπική συνταγή με μπακαλιάρο. Η αγάπη τους γι' αυτό το μοναδικό ψάρι δεν κρύβεται!

Ίσως οι πίτες με το ρύζι, να μην είναι από τις αγαπημένες σου, αλλά αυτή η μπακαλιαρόπιτα  από την Κεφαλονιά, θα σε ξετρελάνει! Ο συνδυασμός των υλικών δίνει μια αξεπέραστης νοστιμιάς γέμιση, που αρωματίζεται με πορτοκάλι και σάψιχο (μαντζουράνα).

Χρόνος Προετοιμασίας: 40′

Χρόνος Μαγειρέματος: 45′ 

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος

Μερίδες: 12 κομμάτια

Υλικά

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • 500-600 gr. παστό μπακαλιάρο
  • 100 gr. ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο πράσο
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα αποξηραμένη
  • Ελαιόλαδο (50 ml περίπου)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις σουτζουκάκια από ρεβύθια

Εκτέλεση:

1. Αφήνεις το χωριάτικο φύλλο μέσα στη συσκευασία του, εκτός ψυγείου για 2 ώρες, ώστε να ξεπαγώσει σωστά. Αν χρησιμοποιείς παστό μπακαλιάρο τον ξαρμυρίζεις για 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό του κάθε 4-6 ώρες περίπου.

2. Βράζεις σε μία κατσαρόλα τον μπακαλιάρο με το φύλλο δάφνης και 250 ml. νερό για 10 λεπτά.  Αφαιρείς με τρυπητή κουτάλα το μπακαλιάρο και κρατάς το ζωμό ζεστό. Σε μπωλ «μαδάς» τον μπακαλιάρο και προσθέτεις το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αρωματικά.

3. Ψιλοκόβεις τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σωτάρεις με λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, προσθέτεις τον τοματοπελτέ, το ρύζι και τα υγρά που έβρασες τον μπακαλιάρο, πιπέρι και αν χρειάζεται αλάτι.

4. Ελέγχεις το ρύζι μέχρι να μαλακώσει και αν χρειαστεί προσθέτεις επιπλέον νερό. Μόλις μαλακώσει το ρύζι, αποσύρεις και προσθέτεις τον μπακαλιάρο, και ψιλοκομμένα τον άνηθο & τον μαϊντανό. Αφήνεις τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά και ξεκινάς να φτιάχνεις την μπακαλιαρόπιτα.

5. Σε καλά λαδωμένο ταψί απλώνεις 4 φύλλα, τα οποία ένα-ένα τα ραντίζεις καλά με ελαιόλαδο. Ρίχνεις τη γέμιση και κλείνεις με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία δεν ξεχνάς να ραντίσεις κι αυτά ένα-ένα με ελαιόλαδο. Χαράζεις με κοφτερό μαχαιράκι, ραντίζεις με λίγο νερό και αλείφεις με ελαιόλαδο το επάνω φύλλο. Ψήνεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά και σερβίρεις!

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις πατατοσαλάτα με ροβίτσα, αρακά και ταχίνι με μυρωδικά

mpakaliaropitta

mpakaliaropitta

Σημειώσεις για τη συνταγή:

- Μπορείς να προσθέσεις ελάχιστη κανέλα. - Αν δεν έχεις μαντζουράνα αναγκαστικά την παραλείπεις και αντικαθιστάς με θυμάρι. - Μπορείς στο βράσιμο του ρυζιού αντί για νερό να χρησιμοποιήσεις κρασί.

mpakaliaropitta

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις γλυκόξινο αρακά με κοτόπουλο

mpakaliaropitta

mpakaliaropitta

mpakaliaropitta

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις παιδική σούπα λαχανικών μέσα σε ένα καρβέλι ψωμί

Πηγή

Home