Πώς να φτιάξεις τάρτα με κολοκύθα, φασκόμηλο και κατσικίσιο τυρί
Θα πρέπει να είναι αέρινη και να έχει τέλεια τριφτή υφή!
Να θυμάσαι αυτά τα δύο για την τέλεια επιτυχία:
– Να μη παρεκλίνεις τη λίστα των υλικών γιατί εχει μεγάλη σημασία όλα τα υλικά να είναι αυτά που αναφέρονται.
– Πρέπει να ζυμώσεις στην αρχή με ανάλαφρες κινήσεις, στη συνέχεια για ελάχιστο χρόνο και όλα χωρίς να ταλαιπωρήσεις τη ζύμη.
Χρόνος Προετοιμασίας: 45′
Χρόνος Ψησίματος: 40′
Μερίδες: 6-8
Υλικά
Για τη ζύμη
- 290 γρ. αλεύρι μαλακό
- 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 60 ml. νερό παγωμένο
- 1 μεγάλο αυγό
Για τη γέμιση
- 300 γρ. κολοκύθα
- 200 γρ. κατσικίσιο τυρί
- 3 κρεμμύδια ξερά
- 20 ml. ελαιόλαδο
- 20 γρ. βούτυρο
- 4-5 φύλλα φασκόμηλο
- 50 ml. κρέμα βαλσάμικο
- 50 ml. σιρόπι σφενδάμου
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις τάρτα λεμόνι µε ψημένη μαρέγκα
Εκτέλεση:
Η γέμιση
1. Βάζεις ολόκληρη την κολοκύθα με το εξωτερικό της περίβλημα στο φούρνο και την ψήνεις για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Μόλις ψηθεί αφαιρείς την κολοκύθα μ' ενα κουτάλι και την μεταφέρεις σε μπωλ. Προσθέτεις το σιρόπι σφενδάμου, αλάτι και πιπέρι και την αφήνεις στην άκρη.
2. Κόβεις τα κρεμμύδια σε φέτες και τα βάζεις μαζί με το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Φροντίζεις να μη δυναμώσεις τη φωτιά και ανακατεύεις συχνά τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και ν' αρχίσουν ν' αποκτούν ομοιόμορφο καραμελένιο χρώμα.
Προσθέτεις την κρέμα βαλσαμικού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύεις τα καραμελωμένα κρεμμύδια με την κολοκύθα και προσθέτεις ψιλοκομμένα τα φύλλα του φασκόμηλου.
Η ζύμη
1. Κόβεις το βούτυρο σε κύβους με γρήγορες κινήσεις και το τοποθετείς στο ψυγείο ξανά για 5-10 λεπτά.
2. Τοποθετείς στον κάδο της κουζινομηχανής το αλεύρι και προσθέτεις το βούτυρο, χρησιμοποιώντας το φτερό αναδεύεις για περίπου 1 λεπτό. Κατόπιν το αποτέλεσμα είναι να έχει το αλεύρι ενσωματωθεί με το βούτυρο σ΄ενα μείγμα με τριφτή υφή.
3. Προσθέτεις μόνο τον κρόκο του αυγού, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό. Συνεχίζεις την ανάδευση, αρκούν 40 δευτερόλεπτα ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σχηματίζεις τη ζύμη σε μπάλα, τυλίγεις με μεβράνη και την αφήνεις στο ψυγείο για 10 λεπτά. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 175ο C.
4. Απλώνεις στον πάγκο αντικολλητικό χαρτί και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγεις τη ζύμη σε μακρόστενο ή στρογγυλό φύλλο. Στο κέντρο προσθέτεις τη γέμιση και την απλώνεις μ’ ένα κουτάλι αφήνοντας περίπου 2 εκ. από τις άκρες.
5. Απλώνεις το κατσικίσιο τυρί κομμένο σε φέτες, κλείνεις ανασηκώνοντας τις άκρες προς το κέντρο και αλείφεις με το ασπράδι του αυγού.
6. Ψήνεις για περίπου 40 λεπτά στις αντιστάσεις στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και σερβίρεις αμέσως με κρέμα βαλσάμικου.
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις τάρτα σοκολάτας
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Σε περίπτωση που θέλεις να σερβίρεις την τάρτα αργότερα, μπορείς να την έχεις ψήσει κανονικά χωρίς το κατσικίσιο τυρί και πριν σερβίρεις ψήνεις ξανά σε ζεστό φούρνο μέχρι να μαλακώσει το κατσικίσιο τυρί
– Το κατσικίσιο τυρί μπορεί ν΄αντικατασταθεί από οποιοδήποτε μαλακό τυρί
– Το βούτυρο πρέπει να είναι παγωμένο
– Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε είδος γλυκοκολοκύθας
– Τον σφένδαμο μπορείς να τον αντικαταστήσεις με μέλι ή πετιμέζι
– Αν δεν σου αρέσει το φασκόμηλο χρησιμοποιείς θυμάρι
Διάβασε ακόμη: Ανοίγουμε φύλο και φτιάχνουμε τάρτα με σπαράγγια και μανιτάρια