Thumbnail

Τι θα κάνεις με τη γαλοπούλα που περίσσεψε Τι θα κάνεις με τη γαλοπούλα που περίσσεψε

Δες τρεις πεντανόστιμες προτάσεις!
Με τη γαλοπούλα που περίσσεψε από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορείς να φτιάξεις ένα σωρό άλλες νοστιμιές, από πίτες και τάρτες μέχρι μακαρονάδες και ωραίες σάλτσες που ταιριάζουν μια χαρά με ρύζι, πουρέ ή ό, τι άλλο τραβάει η όρεξή σου…

galopoula

Δες λοιπόν παρακάτω τρεις πεντανόστιμες προτάσεις

Στρούντελ με γαλοπούλα ή κοτόπουλο

Έτοιμο σε: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 4 φλιτζάνια γαλοπούλα ή κοτόπουλο, μαδημένο σε ίνες
  • 2 φλιτζάνια κίτρινα τυριά τριμμένα
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2-3 φλιτζάνια γάλα
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 3 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι

Διάβασε ακόμη:  Πώς να φτιάξεις πατατόπιτα με πράσο και γραβιέρα! Όλα τα μυστικά για ένα τραγανό φύλλο και μια τέλεια πίτα!

galopoula

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι λιώσε το βούτυρο και ανακάτεψε με αλεύρι.
  2. Πρόσθεσε σε χαμηλή φωτιά το ζεστό γάλα λίγο λίγο, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει, προσοχή να μη σφίξει πολύ η κρέμα. Μόλις την κατεβάσεις από τη φωτιά, πρόσθεσε το μοσχοκάρυδο, τα αυγά ένα ένα ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν, τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, τον μαϊντανό, τα τυριά και μπόλικο πιπέρι.
  3. Βάλε κατά μήκος της σφολιάτας, στη μία άκρη της, τη γέμιση, τύλιξε τις γωνίες προς τα μέσα και σε συνέχεια σε ρολό. Αυτή η διαδικασία γίνεται πιο εύκολα αν τυλίξεις το ρολό κατευθείαν μέσα στο ταψί που θα ψηθεί, αφού προηγουμένως το βουτυρώσεις. Η σφολιάτα γίνεται πιο τραγανή και δουλεύεται ευκολότερα κρύα από το ψυγείο.
  4. Βουτύρωσε το ρολό και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται αυστηρά, ζεστό!

Tip: Μπορείς να προσθέσεις στη γέμιση πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι ή μπέικον σοταρισμένα. Το στρούντελ γίνεται ωραιότατο και με φύλλο κρούστας. Θα χρησιμοποιήσεις 5 φύλλα κρούστας, ένα ένα ξεχωριστά λαδωμένο ή βουτυρωμένο.

galopoula

Γαλοπούλα με λαχανικά και κάρι

Έτοιμο σε: 45 λεπτά

Υλικά

  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 συσκευασία γάλα καρύδας
  • 150γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα στη μέση
  • 2 φλιτζάνια μπουκετάκια από μπρόκολο
  • 1 φλιτζάνι ντοματίνια, σε ροδελίτσες
  • 1 πατάτα κομμένη σε μεγάλα καρέ
  • 2 φλιτζάνια γαλοπούλα ή κοτόπουλο που περίσσεψε, σε μπουκιές
  • 1 κουτ. σούπας κάρι σε σκόνη ή πάστα κάρι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε πολύ ψιλές ροδέλες, μαζί με το πράσινο μέρος
  • αλάτι, πιπέρι
  • ρύζι basmati βρασμένο, για το σερβίρισμα

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, την πατάτα και το μπρόκολο σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε το κοτόπουλο και το σκόρδο, φέρνετε δυο βόλτες. Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε τα ντοματίνια, το κάρι και το γάλα καρύδας. Αλατοπιπερώνετε. Μαγειρεύετε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά χωρίς να λιώσουν τα λαχανικά. Προσθέτετε τον μαϊντανό και κατεβάζετε από τη φωτιά. Σερβίρετε πάνω σε ρύζι basmati με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι σε κάθε μερίδα.

Διάβασε ακόμη: Πώς θα φτιάξεις Pretzel (Πρέτσελ)

galopoula

Εύκολες πίτες στο τηγάνι

Έτοιμο σε: 1 ώρα

Υλικά για 4 άτομα

  • 8 μέτριες αραβικές πίτες ή τορτίγιες ή πίτες για σουβλάκι ή κατεψυγμένες κρέπες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2-3 φλιτζάνια κοτόπουλο ή γαλοπούλα που περίσσεψαν, μαδημένα
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές, σε μπαστουνάκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
  • 1 συσκευασία κονκασέ
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ
  • 1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο φρέσκο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι κίτρινο τυρί τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

[Για το σερβίρισμα]

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • λίγη πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκόρδο λιωμένο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις τις πιπεριές με το σκόρδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτεις το κοτόπουλο, το σκόρδο και το κόλιανδρο και τα φέρνεις δυο βόλτες.
  3. Ρίχνεις την ντομάτα και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνεις και χαμηλώνεις τη φωτιά.
  4. Μαγειρεύεις με καπάκι για 15-20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της ντομάτας και να δέσει η σάλτσα.
  5. Προσθέτεις τον μαϊντανό ή τον κόλιανδρο και το λάιμ, ανακατεύεις και κατεβάζεις από τη φωτιά.
  6. Ζεσταίνεις σε μέτρια φωτιά ένα μικρό τηγάνι στο μέγεθος της πίτας που επέλεξες.
  7. Βάζεις μια πίτα στον πάτο, πασπαλίζεις με τριμμένο τυρί και πάνω της μοιράζεις το μίγμα του κοτόπουλου. 
  8. Σκεπάζεις με μία πίτα επιπλέον. Ψήνεις από τη μια μεριά όσο τραγανή θέλεις την πίτα και γυρίζεις και από την άλλη πλευρά.
  9. Σε ένα μπολάκι ανακατεύεις τα υλικά της σος και σερβίρεις από μια κουταλιά πάνω σε κάθε πίτα, αφού την κόψεις στα τέσσερα.

Διάβασε ακόμη: Πώς να κάνεις τη μαγειρική απόλαυση

Πηγή

Home