10 +1 φαγητά που πρέπει να δοκιμάσεις κάποια στιγμή στη ζωή σου
1. Pizza, Ιταλία
Δε λογιέται να πας στη Νάπολη και να μη γευτείς την αυθεντική πίτσα της. Η νότια Ιταλία γενικότερα θεωρείται η μαμά πατρίδα της pizza και είναι σχεδόν επιβεβλημένο να δοκιμάσει μια Ναπολιτάνα, με φρέσκιες ντομάντες, βασιλικό και μοτσαρέλα.
2. Pastel de nata, Πορτογαλία
Θεωρείται από τα αγαπημένα γλυκά των Πορτογάλων και ίσως αυτά τα ταρτάκια, γεμισμένα με κρέμα ζαχαροπλαστικής και καραμελωμένη επίστρωση, να γίνουν και τα δικά σου αγαπημένα. Θα τα βρεις σχεδόν παντού και η ζύμη τους είναι συνήθως φτιαγμένη από τραγανή σφολιάτα.
3. Pierogi, Πολωνία
Πρόκειται για τα πολωνικά ζυμαρικά, τα οποία γεμίζονται με υλικά όπως κρέας, ξινολάχανο, μανιτάρια, ακόμη και με φρούτα εποχής -βλέπε φράουλες, βατόμουρα και κεράσια – τυρί κότατζ ή βραστές πατάτες με τηγανιτά κρεμμύδια. Μια δοκιμή, θα σε πείσει. Σημείωσε πως είναι από τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα πιάτα της χώρας.
4. Fajitas, Μεξικό
Άλλο τα fajitas που τρως στην Κύπρο και άλλο τα αυθεντικά, τα οποία εννοείται πως θα γεμίσεις με ό,τι τραβά η ψυχούλα σου. Παραδοσιακά, γεμίζονται με κιμά ή κοτόπουλο με σάλτσα, καυτερές πράσινες πιπεριές, φρέσκια ντομάτα, τυρί, sour cream και γουακαμόλε.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Πέντε εξωτικά μέρη για τους Foodies
5. Fish ‘n’ chips, Μεγάλη Βρετανία
Κάτι ξέρουν οι Βρετανοί που τα τρώνε από το 1860. Μπορεί παλιά να θεωρείτο το γεύμα της εργατικής τάξης, αλλά πλέον είναι το αγαπημένο ντόπιων και μη. Η διαφορά οφείλεται στο αλάτι, το ξύδι και τη σάλσα ταρτάρ.
6. Croissant, Γαλλία
Ξέρεις καλά πως το croissant είναι για όλες τις ώρες, είτε θα το προτιμήσεις με γέμιση σοκολάτας, μαρμελάδας ή σκέτο βουτύρου.
7. Arepas, Κολομβία
Τα Arepas είναι ψωμάκια φτιαγμένα από αραβόσιτο ή αλεύρι, τα οποία μπορούν να φτιαχτούν στο grill, να ψηθούν ή να τηγανιστούν, για να αποκτήσουν μια νόστιμη υφή. Συνήθως τρώγονται για πρωινό ή αποτελούν ένα κολομβιανό απογευματινό σνακ. Συχνά συνοδεύονται με βούτυρο, τυρί, αυγά, συμπυκνωμένο γάλα, chorizo ή hogao (μια σάλτσα που έχει ως βάση το κρεμμύδι).
ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς θα ταξιδεύσεις χωρίς να εκτοξεύσεις το budget σου
8. Poffertjes, Ολλανδία
Αφράτα ζυμαράκια που φτιάχνονται με μαγιά και αλεύρι σίκαλης. Έχουν σπογγώδη υφή και σερβίρονται με ζάχαρη άχνη, βούτυρο και μερικές φορές σιρόπι. Θα τα βρεις συνήθως σε υπαίθριες αγορές και ενδεχομένως να σου θυμίσουν γευστικά τους λουκουμάδες.
9. Ceviche, Περού
Είναι πιάτο συνυφασμένο με την κουζίνα της Λατινικής Αμερικής. Έχει ως βάση το ψάρι, κομμένο σε λεπτές φέτες ή μπουκιές και μαριναρισμένο σε χυμό εσπεριδοειδών (συνήθως λεμόνι ή λάιμ), με πιπεριές τσίλι. Συμπληρωματικά, προστίθενται ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κόλιανδρος και λίγο αλάτι, ενώ η γλυκοπατάτα, το μαρούλι, το καλαμπόκι ή η μπανάνα Αντιλλών, είναι τα πιο διαδεδομένα συνοδευτικά του.
10. Chimney cake, Τσεχία
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φαγητό δρόμου της Τσεχίας, που δεν είναι άλλο από κέικ ψημένο στη φωτιά με κανέλα, ζάχαρη και ξηρούς καρπούς, ενώ συνήθως το γεμίζουν με κρέμα ή Nutella. Στη Nutella, πάντως, μας κέρδισε αμαχητί.
ΔΙΑΒΑΣΕ: TOCAYΟ... Το καλό γαστρονομικό στιλ είναι αναμφισβήτητο
11. Currywurst, Γερμανία
Τo πιο διάσημο γερμανικό fast food πιάτο, αποτελείται από χοιρινό λουκάνικο, μαγειρεμένο σε ατμό και τηγανισμένο. Σερβίρεται είτε ολόκληρο είτε κομμένο σε κομματάκια, περιχυμένο με κέτσαπ και κάρυ. Σερβίρεται με τηγανητές πατάτες.