Thumbnail

Απόφυγε αυτά τα συχνά λάθη στη μαγειρική Απόφυγε αυτά τα συχνά λάθη στη μαγειρική

Αν δεν θες να μειώσεις τη διατροφική αξία του φαγητού σου
Κάποια λάθη τα κάνουμε είτε ασυναίσθητα είτε ένεκα λανθασμένης πρακτικής. Καιρός όμως είναι να τα εντοπίσεις και να τα διορθώσεις. Γιατί ένας σωστός σεφ πρέπει να αξιοποιεί στο έπακρο τη διατροφική αξία των πρώτων υλών του.

Προσθέτεις πολύ αλάτι αντί για μπαχαρικά

Σε κανέναν δεν αρέσουν τα άγευστα πιάτα και σε αυτή την παγίδα μπορεί να πέσει ακόμη και πιο πεπειραμένος μάγειρας. Ξέρεις όμως καλά πως η υπερκατανάλωση αλατιού, μπορεί να προκαλέσει άμεσο ή έμμεσο πρόβλημα υγείας. Το νάτριο προσελκύει και συγκρατεί νερό. Ως αποτέλεσμα, η περίσσεια νατρίου στο σώμα προκαλεί κατακράτηση υγρών και αυξάνει τον όγκο του αίματος, αύξηση η οποία κάνει την καρδιά να εργάζεται σκληρότερα για να μετακινεί το αίμα μέσω των αγγείων, με αποτέλεσμα να αυξάνει την αρτηριακή πίεση, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Προτίμησε λοιπόν μπαχαρικά και βότανα ώστε να χαρίσεις πλούσια γεύση στα πιάτα σου. 

Αποφεύγεις όλα τα λιπαρά

Μην δαιμονοποιείς όλα τα λιπαρά, υπάρχουν και τα καλά, όπως αυτά που εντοπίζονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς, τα οποία δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Εσύ ξέρεις τι σημαίνει «σοτάρισμα» στη μαγειρική;

Thumbnail

Ψήνεις υπερβολικά τα λαχανικά σου 

Και έτσι χάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένες τροφές, όπως το μαρούλι, το μπρόκολο, η κόκκινη πιπεριά και το παντζάρι, που φαίνεται να είναι πιο θρεπτικές όταν τρώγονται ωμές. Σε γενικές γραμμές, το υπερβολικό μαγείρεμα των λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της τάξεως του 15-55% των θρεπτικών τους συστατικών. 

Ζεσταίνεις υπερβολικά το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει θρεπτικά συστατικά που καταστρέφονται όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Γι ‘αυτό, πρόσεξε τη θερμοκρασία στην οποία μαγειρεύεις το ελαιόλαδο, ώστε να επωφεληθείς από τη θρεπτική του αξία.

Ξεφλουδίζεις όλα τα φρούτα και τα λαχανικά

Το ξεφλούδισμα των λαχανικών μπορεί να σε εμποδίσει από το να πάρεις πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη φλούδα τους.  Αυτό ισχύει για παράδειγμα για τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα μήλα, τα καρότα και τα αγγούρια.

ΔΙΑΒΑΣΕ: O Άκης Πετρετζίκης σού δείχνει πώς να φτιάξεις κρέπες από σπανάκι με ψητά λαχανικά

Πηγή 

 

Home