Έχεις εθιστεί στο φαγητό και ψάχνεις τρόπο να το ξεπεράσεις;
Ο εθισμός στο φαγητό περιγράφει την κατάσταση όπου η ανάγκη για φαγητό γίνεται ψυχαναγκαστική ή ανεξέλεγκτη. Αυτή η καταναγκαστική συμπεριφορά μπορεί να είναι αντίδραση σε ένα συναίσθημα, όπως το άγχος, η θλίψη, ή ο θυμός.
Τι είναι ο εθισμός στο φαγητό; Ο εθισμός στο φαγητό είναι όταν ένα άτομο εξαρτάται από ορισμένα είδη τροφίμων. Τα τρόφιμα αυτά, που συμβάλλουν στον εθισμό, είναι συνήθως ανθυγιεινά, όπως τα τσιπς, τα γλυκά, ή το λευκό ψωμί. Ο εθισμός στο φαγηγό, συνδέεται επίσης στενά με τις διατροφικές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία, η βουλιμία και άλλες. Μπορεί επίσης να επιφέρει αρνητικά συναισθήματα, όπως ντροπή, ενοχές, δυσφορία, μειωμένη αυτοεκτίμηση, αλλά και να προκαλέσει φυσικές αντιδράσεις, όπως έντονο περιορισμό τροφής, καταναγκαστική άσκηση/γυμναστική και εμετό που αυτό προκαλείται από τον ασθενή.
Διάβασε ακόμη: Ποιές τροφές αποδιοργανώνουν και φθείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα (βίντεο)
Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, μπορούν να σε βοηθήσουν, και ίσως είναι καλά να αρχίσεις να τις εφαρμόζεις σπό σήμερα:
- Αντικατάστησε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γλυκά με θρεπτικές τροφές
- Απόφυγε την καφεΐνη
- Μην ενδίδεις άμεσα στην… λαχτάρα για φαγητό. Δώσε χρόνο να υποχωρήσει. Δείξε εγκράτεια για 2-5 ημέρες με μόνο τρία ισορροπημένα γεύματα την ημέρα
- Πίνε άφθονο νερό
- Να τρως πάντα στο τραπέζι. Να εστιάζεις στο φαγητό και να μασάς αργά
- Προετοίμασε μια λίστα με υγιεινές τροφές πριν πας για ψώνια. Μείνε σε αυτή την λίστα!
- Να μαγειρεύεις τα γεύματά σου στο σπίτι
- Να ασκείσαι τακτικά
- Να κοιμάσαι καλά
- Προσπάθησε να μειώσεις το εργασιακό στρες και το κοινωνικό άγχος
Διάβασε ακόμη: Τα καλύτερα 6 fitness apps για να γυμνάζεσαι ακόμα και στην καραντίνα!
Οι θεραπείες που θεωρούνται αποτελεσματικές είναι:
- Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Στοχεύει στο να αλλάξει τον τρόπο και να δημιουργήσει νέους μηχανισμούς αντιμετώπισης για τους παράγοντες που προκαλούν την εξάρτηση από τα τρόφιμα. Μπορεί να γίνει μεμονωμένα ή σε μια ομάδα με άλλους.
- Φάρμακα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.
- Θεραπεία με επίκεντρο την λύση. Επικεντρώνεται στην εξεύρεση λύσεων για συγκεκριμένα θέματα στη ζωή ενός ατόμου. Προβλήματα δηλαδή που του προκαλούν άγχος και υπερκατανάλωση τροφής.
- Θεραπεία τραύματος. Στοχεύει στο να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο τραύμα, που σχετίζεται, ή προκαλέσει εθισμό στα τρόφιμα.
- Διατροφική συμβουλευτική και διατροφικός προγραμματισμός. Βοηθάει το άτομο να αναπτύξει μια υγιή προσέγγιση στις επιλογές τροφίμων.
Διάβασε ακόμη: Πώς να σταματήσεις να τρως από βαρεμάρα