Γιατί να γίνεις εθελοντής αιμοδότης
Φοβάσαι τις βελόνες ή σε αγχώνει η διαδικασία να ξαπλώνεις σε ένα φορείο και μια νοσοκόμα να παίρνει το αίμα σου. Όποιος και αν είναι ο λόγος που δε θέλεις να γίνεις εθελοντής αιμοδότης, σίγουρα δεν είναι αμελητέος. Ωστόσο, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς, βάζοντας πάνω από το ατομικό εγώ, το συλλογικό εμείς.
Δε χρειάζεται να σου αναλύσουμε πως η εθελοντική αιμοδοσία είναι πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Εσύ που είσαι υγιής προσφέρεις σε έναν λιγότερο υγιή συνάνθρωπό σου, ή σε κάποιον που η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο, γιατί δεν είναι καθόλου κλισέ πως η αιμοδοσία σώζει ζωές. Σώζει.
Μπαίνεις στο παπούτσια του άλλου και αναπτύσεις ενσυναίσθηση. Μπορεί εσύ να μην χρειάζεσαι αίμα, αλλά κάποια στιγμή ενδεχομένως να χρειαστείς, ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Αντί να περιμένεις τους άλλους να συνεισφέρουν, πράξε το πρώτος.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Από δημοσιογράφος τοξοβόλος
Η αιμοδοσία, όσο και αν τη φοβάσαι, είναι ακίνδυνη και απολύτως ασφαλής. Είσαι μεγάλο παιδί πια, φέρσου ανάλογα.
Η αιμοδοσία ωφελεί και σένα. Πώς θα αναρωτηθείς εύλογα. Με τις εξετάσεις που σου γίνονται για να βεβαιωθούν ότι το αίμα σου είναι υγιές, μπορεί να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις για σένα, γιατί υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να μην έκανες τσεκ απ.
Εάν είσαι γονιός, δίνεις το καλό παράδειγμα στα παιδιά σου της ανιδιοτελούς προσφοράς. Νοιάζομαστε για τους άλλους όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Συνέντευξη με τον διάσημο σεφ Nobu Matsuhisa (βίντεο)
Περισσότερα ΕΔΩ