Thumbnail

Γιατί πρέπει να τηρείς ευλαβικά τα μικρά και συχνά γεύματα Γιατί πρέπει να τηρείς ευλαβικά τα μικρά και συχνά γεύματα

Η διατροφολόγος Ιωάννα Μασούρα, με ειδίκευση στη δημόσια υγεία και διατροφή, εξηγεί τον χρυσό αυτό κανόνα της διατροφής
Μια από τις βασικές αρχές της σωστής και ισορροπημένης διατροφής είναι η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων. Σκέψου ότι ο οργανισμός είναι μια μηχανή που για να λειτουργήσει χεριάζεται καύσιμο. Το καύσιμο της είναι η τροφή. Όταν δεν έχεις φάει για μεγάλο χρονικό διάστημα (και συμβαίνει συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα λιπαρά οξέα (το αποθηκευμένο λίπος), για να βρει την ενέργεια, την οποία στερείται από τη διατροφή.

Γράφει η Ιωάννα Μασούρα 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ήπαρ γεμίζει με λίπος, το οποίο μετατρέπει ένα μεγάλο μέρος του σε κετόνες (διαδικασία κέτωσης) που απελευθερώνονται με την αναπνοή, προκαλώντας δυσοσμία κ.ά. Ακόμη, κατά την κέτωση, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κράμπες στα πόδια, εμφάνιση δυσκοιλιότητας κ.ά. Το μοντέλο της κέτωσης ακολουθούν πολλές δίαιτες express όπου φαινομενικά έχουμε απώλεια κιλών, όμως η διάρκειά συνήθως είναι μικρή. Ο λόγος είναι επειδή αυτός ο αυστηρός αποκλεισμός των υδατανθράκων αλλά και γενικότερα τροφής, έχει ως αποτέλεσμα την υπερφαγία και την επαναπρόσληψη του βάρους. Καλό θα ήταν να έχεις πάντα μαζί σου κάποιο σνακ. Έτσι θα είσαι πάντα χορτάτη και δεν θα “πέσεις” μετά με τα μούτρα στο κύριο γεύμα, με αποτέλεσμα να καταναλώσεις μεγαλύτερες ποσότητες και πιθανόν να προκαλέσεις δυσπεψία.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Γιατί να εντάξεις τις φράουλες και τα κεράσια στο διατροφολόγιό σου 

Thumbnail

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να εντάξεις τα ψάρια και τα θαλασσινά στη διατροφή σου. Η διατροφολόγος Ιωάννα Μασούρα μάς δίνει ιδέες

Ιδέες για εύκολα σνακ:

  • Φρούτο με μια πηγή πρωτεΐνης π.χ. ξηρούς καρπούς.
  • Κριτσίνια ή φρυγανιές ολικής αλέσεως (Διαβάζουμε τα συστατικά να είναι 100% ολικής αλεύρι και όχι προσμίξεις) ή Κουλούρι Θεσσαλονίκης και λίγο τυρί (π.χ. αναρή ή cottage cheese ή κρεμώδες τυρί) και λαχανικά π.χ. αγγούρι, ντοματίνια.
  • Ρυζογκοφρέτα απλή (χωρίς αλάτι ή ζάχαρη) και σπιτικό άλειμμα (π.χ. ανακατεύουμε ταχίνι, κακάο και μέλι).
  • Σπιτικό χούμους και στικ λαχανικών π.χ. καρότο.
  • Γιαούρτι με μαρμελάδα (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή γλυκαντικές ύλες), κομμάτια φρούτου και δημητριακά ολικής αλέσεως (Διαβάζουμε τα συστατικά ό,τι και αν ψωνίζουμε.)
  • Σπιτικό κέικ, παγωτό, μπισκότα, smoothie, energy balls κ.ά.

 * Η Ιωάννα Μασούρα αρθογραφεί για την ιστοσελίδα του chef de cuisine  Γιώργου Ερωτοκρίτου και θα βρεις και άλλες συμβουλές της ΕΔΩ 

 

Home