Thumbnail

Πώς να εντάξεις τα ψάρια και τα θαλασσινά στη διατροφή σου Πώς να εντάξεις τα ψάρια και τα θαλασσινά στη διατροφή σου

Η διατροφολόγος Ιωάννα Μασούρα μάς δίνει ιδέες
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι βασικό κομμάτι του μοντέλου της μεσογειακής διατροφής. Είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, επομένως επάξια μπορούν να αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, έχουν την τιμητική τους.

Επίσης, δεν περιέχουν κορεσμένο λίπος όπως το κρέας. Συγκεκριμένα, τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν κύριες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (ωφέλιμο λίπος) που βοηθούν το μυαλό να θυμάται, να συγκεντρώνεται και να αποδίδει καλύτερα. Ακόμη, περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη D, φωσφόρο, σίδηρο και ασβέστιο. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση ψαριών 2-3 φορές την εβδομάδα είναι καλή για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η ομάδα αυτή τροφίμων δεν ενθουσιάζει μεγάλη μερίδα του κοινού, έτσι θα πρέπει να βρεις τρόπους να αρχίσεις να καταναλώνεις ψάρια και θαλασσινά. Ένας βασικός λόγος που αποφεύγουμε το ψάρι είναι επειδή συχνά περιέχει πολλά κόκαλα, τα οποία είτε μπορεί να μας“κάτσουν” στον λαιμό. Για να ξεπεράσεις αυτό το πρόβλημα, προτίμησε  καθαρισμένα φιλέτα ψαριού, όπως ο σολομός (άγριος), ο μπακαλιάρος, η γλώσσα ή ζήτησε στην ψαραγορά να σου το φιλετάρουν. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Αυτά τα λάθη μπορεί να καταστρέψουν το ψάρι σου

Μερικές ιδέες μαγειρέματος 

Να πανάρεις το φιλέτο ψάρι

Συμβουλή: Φτιάξε ένα μείγμα από μπαχαρικά, βότανα και ελαιόλαδο και μαρίναρε ένα φιλέτο γλώσσας. Άλλη λύση είναι να πανάρεις με αυγό, αλεύρι και φρυγανιά. Αλλά προσοχή, αντί να το τηγανίσεις, να το κάνεις στον φούρνο.

Κάνε νόστιμους συνδυασμούς

Συμβουλή: Ανάμειξε μια κονσέρβα τόνου σε νερό, με λίγο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι φρέσκο και κρεμώδες τυρί, αλάτι και πιπέρι. Άλειψε το μείγμα σε μια μικρή αραβική πίτα και πρόσθεσε λαχανικά (ταιριάζει πολύ με μαρούλι, αγγούρι, καρότο, ντομάτα).

Πρόσθεσε τα θαλασσινά παντού

Συμβουλή: Τα θαλασσινά, όπως καλαμάρι, χταπόδι και γαρίδες, μπορείς να τα προσθέσεις στα μακαρόνια ή στο ρύζι ή στο κριθαράκι ή ακόμη και στη σαλάτα.

Κάνε κάποιο ντιπ για το ψάρι

Συμβουλή: Έτσι μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις ένα ντιπ από μουστάρδα και βαλσάμικο ξίδι.

Κάνε μπιφτέκια

Συμβουλή: Ανάμειξε το φιλέτο ψάρι (όπως σολομό) ή την κονσέρβα τόνου. Προσοχή! στη συχνότητα κατανάλωσης με φρέσκα τριμμένα λαχανικά και μυρωδικά.

Thumbnail

Να θυμάσαι ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε τα ψάρια και τα θαλασσινά ανάλογα με την εποχή τους.

Ιανουάριος

Λαυράκι, γόπες, τσιπούρες, σαργοί, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, σφυρίδα, βραστόψαρα, γλώσσα, λυθρίνια, ροφός, σκορπίνα, συναγρίδα, μαρίδα, χειλού, καλαμάρια, χταπόδι, στρείδια, μύδια

Φεβρουάριος

Τσιπούρες, σαργοί, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, λούτσος, βραστόψαρα, γλώσσα, γόπα, λυθρίνια, παλαμίδα, σαφρίδια, σκορπίνες, σπήρα, συναγρίδα, σφυρίδα, μαρίδα, χειλού χταπόδι, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, μύδια, στρείδια

Μάρτιος

Συναγρίδες, σφυρίδες, γαύρος, λυθρίνια, τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, παλαμίδα, σπάρος, μαίνουλα, στήρα, ροφός, χέλι

Απρίλιος

Τσιπούρες, σαργοί, μπαρμπούνια, μουρμούρα, αθερίνα, γαλέος, γαύρος, ζαργάνα, κουτσομούρες, λούτσος, λυθρίνια, παλαμίδα, σαρδέλα, σαφρίδια, σκορπίνες, σκουμπρί, συναγρίδα, σφυρίδα, τόνος, φαγκρί, σπάρος, μαίνουλα, στήρα, ροφός, χέλι, χταπόδι, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, μύδια, στρείδια, αστακός

Μάιος

Τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, σκαθάρι, αστακός, αθερίνα, γαλέος, γαρίδες, γαύρος, γόπες, ζαργάνα, καλαμάρια, κολιός, κουτσομούρες, λυθρίνια, μαγιάτικο, μελανούρια, μπαρμπούνια, μύδια, ξιφίας, σαρδέλα, σαφρίδια, σκουμπρί, συναγρίδα, σφυρίδα, τόνος, φαγκρί, παλαμίδα, σπάρος, μαίνουλα, ροφός, χέλι

Ιούνιος

Σαρδέλες, κολιούς, σκουμπριά, πελαγίσιος μπακαλιάρος, σαφρίδια, αστακός, γαρίδες, γαύρος, γόπες, μελανούρια, μπαρμπούνια, μύδια, ξιφίας, ροφός, σκουμπρί, τόνος, σουπιές, φαγκρί, σάλπα, συναγρίδα

Ιούλιος

Σαρδέλες, γάβρους, κολιούς, σκουμπριά, πελαγίσιος μπακαλιάρος, γαύρος, αστακός, γαρίδες, γόπα, μαγιάτικο, μελανούρι, μύδια, ξιφίας, σαρδέλες, σαφρίδι, σκουμπρί, σουπιά, τόνος, ροφός, σάλπα, συναγρίδα

Αύγουστος

Σαρδέλες, γάβρους, κολιούς, σκουμπριά, πελαγίσιος μπακαλιάρος, σαρδέλα, γαρίδες, αστακός, γόπα, μαγιάτικο, μελανούρι, κολιός, ξιφίας, σαφρίδι, τόνος, λούτσος, σάλπα, συναγρίδα

Σεπτέμβριος

Πελαγίσιος μπακαλιάρος, μπαλάδες, γαύρος, μαγιάτικο, γόπα, μελανούρι, κολιός, λυθρίνι, σκουμπρί, ξιφίας, σαρδέλα, σαφρίδι, παλαμίδα, κοκάλια, συναγρίδα

Οκτώβριος

Τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, παλαμίδα, κοκάλια, συναγρίδα.

Νοέμβριος

Τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, τόνος, παλαμίδα, κοκάλια, συναγρίδα

Δεκέμβριος

Γόπες, τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, βραστόψαρα, γλώσσες, καλαμάρια, κουτσομούρες, λυθρίνια, μπαρμπούνια, σαφρίδια, στρείδια, συναγρίδα, σφυρίδα, χταπόδι, μαρίδα, χειλού

Διάβασε ακόμη 

O Γιώργος Ερωτοκρίτου-Chef de Cuisine μπαίνει στην κουζίνα και φτιάχνει φιλέτο αρνί με πικάντικη μαρμελάδα φράουλας

Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine σερβίρει μους τριπλής σοκολάτας

Chef de cuisine: Ο σεφ Γιώργος Ερωτοκρίτου δηλώνει πως η σχέση του με τη μαγειρική, διακατέχεται από έρωτα και πάθος 

Περισσότερες συμβουλές της διατροφόλου Μαρίας Μασούρας στη σελίδα του Chef de Cuisine Γιώργου Ερωτοκρίτου ΕΔΩ 

Home