Thumbnail

Κορωνοϊός: Τι να προσέχεις πάντα στο μαγείρεμα Κορωνοϊός: Τι να προσέχεις πάντα στο μαγείρεμα

Επτά σημεία στα οποία πρέπει να δώσεις προσοχή ώστε να ετοιμάσεις το γεύμα σου με ασφάλεια
Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο λόγω του κορωνοϊού, και ακόμα περνάμε, προσπαθούμε όμως να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής και να τους τηρούμε όπου κι αν βρισκόμαστε. Στο σπίτι μας, στο σούπερ μάρκετ, στην εργασία μας, στις θάλασσες και γενικά σε όλες τις βόλτες μας σε χώρους με συνωστισμό.

Ενώ οι ερευνητές καθημερινά προσπαθούν να ανακαλύψουν το εμβόλιο που θα βάλει τέλος στον θανατηφόρο ιό και θα ξαναδώσει σε όλους πίσω τη ζωή μας, εμείς πρέπει να μη ξεχνάμε ότι ζούμε πλέον μαζί του. Γι' αυτό και στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε πάντα την πρόληψη, αφού μόνο αυτή μπορεί να μας κρατήσεις ασφαλείς. Ένα από τα πολλά ερωτήματα που εγείρονται συνεχώς στην καθημερινότητά μας, έχει να κάνει με την ασφάλεια των τροφίμων. 

Διάβασε ακόμη: Μυρωδάτα βότανα και μπαχαρικά για την προστασία της υγείας μας (βίντεο)

cook

Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων τροφίμων, αναφέρουν οι μελετητές, όμως πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής κατά τον χειρισμό των τροφίμων. Το ίδιο ισχύει και με τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Δεδομένου ότι ο κορωνοϊός είναι ευαίσθητος σε θερμοκρασίες άνω των 63 βαθμών κελσίου, ο κίνδυνος μόλυνσης αποτρέπεται με το μαγείρεμα των τροφίμων. 

Δες μερικές συμβουλές για την προετοιμασία του μαγειρέματος αλλά και τον χειρισμό των τροφών, προκειμένου να πάρεις όλα τα μέτρα προστασίας.

1. Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού (τα γάντια δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών).

2. Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού.

3. Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.

4. Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού.

Διάβασε ακόμη: Με αυτές τις τροφές θα ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου

cook

5. Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Χρειάζεται να γίνεται καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών, ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά). Επειδή δεν γνωρίζουμε επακριβώς τη συμπεριφορά του κορωνοϊού, πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προληπτικής απολύμανσης.

6. Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του.

7. Όσο αφορά στα φρέσκα τρόφιμα (φρούτα και λαχανικά), δεν τα απολυμαίνουμε με χλωρίνη! Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δηλητηρίασης από τα χημικά υπολείμματα του απολυμαντικού. Τα πλένουμε σχολαστικά με καθαρό νερό, ιδίως εάν δεν πρόκειται να μαγειρευτούν άμεσα. Ο SARS-CoV-2 όπως και οι υπόλοιποι παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν αντέχουν στις συνθήκες μαγειρέματος. Τα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται για τουλάχιστον πέντε λεπτά στους 70°C.

Διάβασε ακόμη: Τι είναι η dark kitchen και πώς η πανδημία ευνοεί την ανάπτυξή της

cook

Το πόσιμο νερό είναι ασφαλές;

Όσον αφορά στο νερό, η σωστή επεξεργασία και εξυγίανση του νερού (απολύμανση κλπ) που προορίζεται για πόσιμη χρήση, θεωρείται ότι εξασφαλίζει την αδρανοποίηση και του SARS-CoV-2, όπως και άλλων παθογόνων ιών με παρόμοια μορφολογία και χημική σύσταση.

Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον SARS-CoV-2. Αυτά όμως που γνωρίζουμε, είναι αρκετά για να προστατευτούμε τηρώντας τους κανόνες ατομικής υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Διάβασε ακόμη:  Αλλεργίες: Πώς θα «θωρακίσεις» τον οργανισμό σου;

Πηγή

Home