Μην τρως αυτές τις 6 τροφές μετά την ημερομηνία λήξης!
Τα περισσότερα απ’ αυτά θα προσπαθήσουν να σε προειδοποιήσουν αναδύοντας μια μυρωδιά χαλασμένης ξινίλας.
Οι βιομηχανίες τροφίμων, αποφάσισαν να τοποθετούν την ετικέτα με τη λήξη της τροφής στη συσκευασία λίγες ημέρες, μερικές φορές και λίγες εβδομάδες, πιο νωρίς από την πραγματική στιγμή που η τροφή αυτή "χαλάει". Ο λόγος είναι, για να νιώθουν σίγουροι, ότι κανείς δεν θα πάθει τίποτε. Ωστόσο, η κατανάλωση κάποιων τροφών μετά την ημερομηνία λήξης τους, είναι επικίνδυνη. Υπάρχουν τροφές που παράγουν επικίνδυνα βακτήρια και δεν πρέπει να τις βάλεις στο στόμα σου.
Αυγά
Τα χαλασμένα αυγά έχουν δηλητηριάσει πολύ κόσμο. Σίγουρα έχεις ακούσει περιπτώσεις ανθρώπων που αρρώστησαν ή έπαθαν δηλητηρίαση επειδή κατανάλωσαν κάποια τρόφιμα που περιείχαν αυγά.
Διάβασε ακόμη: Τροφές για να αυξήσεις την αθλητική σου απόδοση
Κοτόπουλο
Αρκετοί άνθρωποι στον κόσμο έχουν αρρωστήσει από κοτόπουλο που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά. Αν το βάλεις στην κατάψυξη, θα επεκτείνεις τη διάρκεια ζωής του για μερικούς μήνες, αλλά μετά την απόψυξη, πρέπει οποσδήποτε να το μαγειρέψεις καλά το κρέας για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα να προσβληθείς από “Escherichia coli”, ευρύτερα γνωστό ως “E.coli”.
* “E.coli” - Είναι το όνομα ενός βακτηρίου που ζει στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων. Υπάρχουν πολλοί τύποι του E. coli και οι περισσότεροι από αυτούς είναι αβλαβείς. Αλλά κάποιοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν διάρροια με αίμα στους ανθρώπους, ενώ άλλα σοβαρή αναμία ή νεφρική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.
Γενικά, το κρέας ωμό δεν το αφήνεις πάνω από μια μέρα στο ψυγείο. Ο λόγος λέγεται σαλμονέλα και δεν αστειεύεται.
Αλλαντικά
Αντίστοιχα, επικίνδυνα είναι και τα αλλαντικά, αφού υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια, ή E.coli. Το να αναπτύξουν επικίνδυνα βακτήρια είναι δυστυχώς, πολύ συχνό φαινόμενο στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα.
Μαλακά τυριά
Τα πετάς αμέσως αν δεις ότι έχουν μούχλα. Τόσο τα σκληρά όσο και τα μαλακά τυριά αναπτύσσουν μούχλα. Τα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ ή το ελβετικό, είναι ασφαλή ακόμη κι αν έχουν λίγη μούχλα (κόβεις απλώς το μουχλιασμένο κομμάτι). Τα μαλακά τυριά όμως, πρέπει να πετιούνται, αν έχουν μούχλα, καθώς αναπτύσσουν πολύ περισσότερη υγρασία. Αν περάσει η ημερομηνία λήξης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για λιστέρια από ένα μουχλιασμένο κομμάτι. Οπότε, τα πετάς αμέσως!
Οστρακοειδή
Από τη στιγμή που κάποιο οστρακοειδές χαλάσει, γίνεται εξαιρετικά δυσώδες και βγάζει εμφανώς περισσότερη “γλίτσα”, οπότε μπορείς εύκολα να καταλάβεις ότι απαγορεύεται να το φας. Διαφορετικά, μπορεί να σου προκαλέσει μια ενδεχομένως θανατηφόρα λοίμωξη του αίματος από ένα βακτήριο που ονομάζεται V. vulnificus.
Μαλάκια
Τα μαλάκια τείνουν να αναπτύσσουν βακτήρια ακόμα κι αν είναι σχετικά φρέσκα ή κατεψυγμένα. Όπως ακριβώς και τα στρείδια και οι γαρίδες. Από τη στιγμή που απομακρύνονται από τη θάλασσα, ξεκινάει μια αντίστροφη μέτρηση για βακτηριακή μόλυνση. Γι' αυτό, όπως και τα παραπάνω τρόφιμα, έτσι και τα μαλάκια, θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται πριν την ημερομηνία λήξης.
Διάβασε ακόμη: Ποιές είναι οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά ...
Διάβασε ακόμη: 9 + 1 super τροφές για την εγκυμοσύνη