Thumbnail

Μήπως έχεις δυσανεξίας στη λακτόζη; Μήπως έχεις δυσανεξίας στη λακτόζη;

6+1 κοινά συμπτώματα θα σου δώσουν την απάντηση
Τυρί, παγωτό, γάλα, κρέμα… πολλές είναι οι τροφές που μπορεί να σε οδηγήσουν σε δυσφορία για περισσότερο από το ήμισυ ολόκληρης της ανθρώπινης φυλής.

Η πλειονότητα των ανθρώπων - περίπου το 65%, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ - είναι κάπως ανίκανη να αφομοιώσει τη λακτόζη. Και δεδομένου ότι η πάθηση είναι τόσο συχνή, είναι σοφό να γνωρίζεις τι είναι και ποια συμπτώματα σχετίζονται με αυτό - ακόμη και αν αυτές οι πληροφορίες σε κάνουν να καταλάβεις ότι ίσως η πίτσα και τα milkshakes δεν πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής σου διατροφής.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γύμνασε όλο σου το σώμα με μοναδικό εξοπλισμό τις κάλτσες σου (Βίντεο)

 

Τι ακριβώς είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Η λακτόζη είναι μια ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το σώμα το διασπά μέσω μιας ουσίας που ονομάζεται λακτάση. Τα κύτταρα που βρίσκονται στο λεπτό έντερο είναι υπεύθυνα για την παραγωγή λακτάσης και όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή λακτάση για να διασπάσει σωστά τη λακτόζη, είναι γνωστό ως δυσαπορρόφηση λακτόζης.

Όταν αρχίζεις να εμφανίζεις συμπτώματα λόγω της δυσαπορρόφησης στη λακτόζη του σώματός σου, αυτό είναι γνωστό ως δυσανεξία στη λακτόζη, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη και πότε θα ξέρεις αν πρέπει να κόψεις τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη ζωή σου για πάντα;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σήμερα αγάπησε το σώμα σου, όπως ακριβώς είναι!

 

Τα συμπτώματα:

Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται συνήθως λίγες ώρες μετά τη λήψη γαλακτοκομικών προϊόντων και σύμφωνα με το NIDDK, περιλαμβάνει:

-κοιλιακό άλγος

-διάρροια

-αέρια

-ναυτία

-φούσκωμα

-«γρυλίσματα» στομάχου ή θορυβώδη ήχοι

-εμετός

cheese

pexels.com/photo/two-person-getting-a-slice-of-pizza-7142967/

 

Τα τρία πρώτα - διάρροια, αέρια και κοιλιακό άλγος - είναι τα πιο κοινά συμπτώματα, λέει η Rabia de Latour, MD, γαστρεντερολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο NYU Langone. Αλλά γιατί συμβαίνουν; Σύμφωνα με το NIDDK, όταν αυτή η μη χωνευμένη λακτόζη φτάνει στο παχύ έντερο, τα βακτήρια που ζουν εκεί το διαλύουν, δημιουργώντας επιπλέον υγρό και αέριο που πρέπει να αποβάλει το σώμα σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tο 10λεπτο workout που θα σου φέρει το αποτέλεσμα που ονειρεύεσαι (Βίντεο)

Πηγή

κεντρική φώτο: unsplash.com/photos/rc6mxy-G_SE

Home