Thumbnail

Κορωνοϊός και γυμναστήριο: Μήπως να το "κόψεις" μέρες που είναι; Κορωνοϊός και γυμναστήριο: Μήπως να το "κόψεις" μέρες που είναι;

Όσο και αν άθληση είναι μέρος της ζωής του, αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να αναλογιστείς ένεκα του κορωνοϊού
Προτού βιαστείς να πεις, πάω πολύ πρωί στο γυμναστήριο, που δεν έχει ούτε κατά διάνοια 75 άτομα -σύμφωνα με τις χθεσινές οδηγίες του υπουργείου Υγείας πρέπει να αποφεύγονται οι συναθροίσεις πέρα αυτού του αριθμού- όσο και αν αγαπάς τη γυμναστική, είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς σοβαρά. Ακόμη και αν καταλήξεις να μη σταματήσεις προς το παρόν το γυμναστήριο, υπάρχουν κάποια πράγματα που οφείλεις να προσέξεις για το καλό σου.

Ακόμη και αν το γυμναστήριο που επισκέπτεσαι δεν είναι από τα πιο δημοφιλές της πόλης, είναι αναπόφευκτα ένα μέρος στο οποίο έρχονται και φεύγουν καθημερινά δεκάδες ή και εκατοντάδες άνθρωποι.  Επίσης, αναπόφευκτα, είναι ένα μέρος όπου υπάρχουν αμέτρητα βακτήρια

ΔΙΑΒΑΣΕ: Mην ξεχνάς μέσα στον πανικό του κορωνοϊού πάνω από όλα να είσαι άνθρωπος

Σε μια έρευνα που προχώρησε πριν από περίπου ένα χρόνο το FitRated.com -το οποίο εξειδικεύεται στην αξιολόγηση του εξοπλισμού των γυμναστηρίων- κατέγραψε με ακρίβεια πόσα μικρόβια, βακτήρια και άλλα επιβλαβή αόρατα πραγματάκια βρίσκονται πάνω σε κάθε όργανο που χρησιμοποιείς στο γυμναστήριο.

Μετά την ανάλυση των δειγμάτων που πήραν από επίσκεψή τους σε τρία από τα δημοφιλέστερα γυμναστήρια του Λονδίνου, εντοπίστηκαν μικρόβια παντού, σε συγκεντρώσεις και πληθυσμούς που τρομάζουν. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Σε αυτή την ιστοσελίδα θα βρεις όλες τις πληροφορίες για τον κορωνοϊό 

Ο διάδρομος μαζεύει μέχρι το τέλος της μέρας 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ όσα βρίσκονται σε έναν δημόσιο ψύκτη.

Στο κάθισμα και στις λαβές ενός στατικού ποδηλάτου συγκεντρώνονται 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ όσα μαζεύονται στους πλαστικούς δίσκους των καφέ και των φαστφουντάδικων.

Κάθε φορά που παίρνεις στα χέρια σου τους αλτήρες, πιάνεις 362 (ναι, ναι, 362) φορές περισσότερα μικρόβια απ’ όσα αν άγγιζες τη λεκάνη της τουαλέτας σου (ναι, ναι, τη λεκάνη). 

Όλα αυτά βέβαια πριν τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ “η μετάδοση του κορωνοϊού είναι πιο συχνή δια της αναπνευστικής οδού, παρά με την επαφή μολυσμένων επιφανειών”. Επομένως, αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση του κορωνοϊού   

Τα γυμναστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν προχωρήσει αυτή την περίοδο σε συχνές απολυμάνσεις των εξοπλισμών τους, ενώ καλούν όλους τους πελάτες τους να πλένουν τα χέρια τους συχνά, πριν, μετά, αλλά και στο ενδιάμεσο της προπόνησής τους

Παράλληλα, καλό είναι να έχεις κι ένα αντισηπτικό υγρό μαζί σου, με το οποίο να καθαρίζεις τα χέρια σου ανά τακτά διαστήματα και φυσικά, όσο δύσκόλο και αν είναι, δεν ακουμπάς το πρόσωπό σου μετά από κάποια άσκηση στο γυμναστήριο. Χρήσιμο είναι να έχεις μαζί σου και μερικά υγρά μαντηλάκια για να σκουπίζεις τα όργανα του γυμναστηρίου προτού τα αγγίξεις.

Επίσης, είναι σημαντικό αν αισθάνεσαι ατονία ή αδιαθεσία να αποφύγεις το γυμναστήριο. Αν θες πάση θυσία να γυμναστείς, μπορείς άνετα να το κάνεις στο σπίτι. Σημείωσε πως τα γάντια γυμναστηρίου δεν βοηθούν στην πρόληψη κατά του κορωνοϊού και γενικά των βακτηρίων. Ίσα-ίσα που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εισχωρήσουν στις πτυχώσεις του πολυεστερικού υλικού, από το οποίο κατασκευάζονται συνήθως αυτά τα γάντια.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να προστατεύεις το κατοικίδιο σου από τον κορωνοϊό;

GYM

Σύμφωνα με τον Αμερικανό σύμβουλο υγείας, LaMar Hasbrouck, ο οποίος μίλησε στο USA Today, “τα γυμναστήρια είναι ιδιαίτεροι χώροι. Είναι γεμάτα με ανθρώπους που ιδρώνουν, βήχουν, ανασαίνουν και αγγίζουν τα πάντα”. Καλό θα ήταν λοιπόν να είμαστε αρκετά προσεκτικοί". 

Οπότε, αν τελικά αποφασίσεις να πας γυμναστήριο αυτές τις μέρες, προτίμησε τα μακριά παντελόνια και μπλούζες, αντί για κοντομάνικα, δίνοντας μικρότερες πιθανότητες στα βακτήρια να αγγίξουν το σώμα σου, ενώ θα πρέπει να είσαι προσεκτικός και με την πετσέτα που χρησιμοποιείς. Να προσέχεις δηλαδή πού αφήνεις την πετσέτα που θα σκουπίσεις το πρόσωπό σου, καθώς επίσης και να την πλένεις αμέσως μετά την άσκηση.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τον κορωνοϊό

Με λίγα λόγια, εναπόκειται στη δική σου κρίση τι θα πράξεις, αλλά ό,τι και αν κάνεις, οφείλεις και πρέπει για σένα να τηρείς στο έπακρο τα μέτρα προσωπικής υγιενής. 

Πηγή 

 

 

 

Home