Παγκόσμια ημέρα υγείας, στη σκιά της πανδημίας
Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός του κόσμου δεν απολαμβάνει πλήρη υγειονομική κάλυψη και δεν έχει πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.
Διάβασε ακόμη: Συμβουλές για την καραντίνα από τον Παγκύπριο Σύλλογο ...
Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Οι νοσηλευτές και οι άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου ενάντια στον COVID-19 παρέχοντας υψηλής ποιότητας περίθαλψη και φροντίδα, και καθοδηγώντας τον διάλογο για την αντιμετώπιση φόβων και αποριών, αλλά και τη συλλογή δεδομένων για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Με απλά λόγια, χωρίς νοσηλευτές, δεν θα είχαμε απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα.
Το 2020 έχει ήδη οριστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως «Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών» προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale, Βρετανίδας πρωτοπόρου της σύγχρονης νοσηλευτικής, με σημαντικό έργο κοινωνικής αναμόρφωσης, αλλά και αξιοσημείωτη παρουσία στον τομέα της στατιστικής.
Διάβασε ακόμη: Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
Οι νοσηλευτές και οι μαίες έχουν με τους ασθενείς τους σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας κάποιου, μπορεί να βελτιωθεί η φροντίδα του αλλά και να εξοικονομηθούν χρήματα. Γνωρίζουν επίσης την κουλτούρα και τις πρακτικές της κοινότητάς τους, κάτι που τους καθιστά απαραίτητους κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας ή έκτακτης ανάγκης.
Η επένδυση στις μαίες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της μητέρας και του νεογέννητου, αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό, θα μπορούσε να αποτρέψει πάνω από το 80% της μητρικής θνησιμότητας, της θνησιγένειας και της νεογνικής θνησιμότητας.
Ο COVID-19 αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να έχουν όλοι οι νοσηλευτές/τριες πρόσβαση στη σύγχρονη γνώση, αλλά και την απαιτούμενη καθοδήγηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη για προστατευτικό εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να παρέχουν με ασφάλεια φροντίδα και να μειωθεί ο ρυθμός μόλυνσης στις δομές υγείας.
Διάβασε ακόμη: Κορωνοϊός: Και όμως, μπορείς να κάνεις το τέστ συμπτωμάτων online
Η παγκόσμια υγεία σε αριθμούς
-Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
- 7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίως για την υγεία.
- 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
- 97 εκατ. πρόωρους θανάτους θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
- Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1.011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λιγότερα από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
- Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα), επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
- Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για την υγειονομική περίθαλψη.
Οι αριθμοί σε γράφημα
Το γράφημα αποτυπώνει τις ανάγκες των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο, καθώς και την πρόσβαση του πληθυσμού σε αυτά.
Διάβασε ακόμη: Εσύ θα κατεβάσεις το application για κορωνοϊό στο κινητό σου;