Thumbnail

Πώς η διατροφή επηρεάζει τη διάθεσή σου Πώς η διατροφή επηρεάζει τη διάθεσή σου

Η διατροφολόγος Ιωάννα Μασούρα, με ειδίκευση στη δημόσια υγεία και διατροφή, απαντά στο ερώτημα αν μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα βελτιώνει τη διάθεσή μας
Όλοι έχουμε "καλές" μέρες και "κακές" μέρες. Όλοι έχουμε τρόφιμα που μας αρέσουν περισσότερο ή λιγότερο. Υπάρχει όμως σύνδεση μεταξύ τροφής και διάθεσης; Είναι δυνατόν να μπορούμε να σχεδιάσουμε μια διατροφή, η οποία θα μας βελτιώνει την διάθεση μας;

Συγκεκριμένα, 

Βιταμίνες και μέταλλα

Όταν δεν τρως αρκετά τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, το σώμα σου μπορεί να στερείται ζωτικών βιταμινών και μετάλλων, επηρεάζοντας συχνά την ενέργεια, τη διάθεσή σου και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, μειωμένα επίπεδα σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, φολικού οξέως και σεληνίου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή σου.

Συμβουλή: Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή σύμφωνα με το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής. Σε ορισμένες περιπτώσεις ή για ορισμένους ανθρώπους, τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι απαραίτητα, όπως για παράδειγμα, το φολικό οξύ για μια έγκυο γυναίκα. Το συμπλήρωμα σιδήρου είναι αναγκαίο για ένα άτομο με αναιμία.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Γιατί να εντάξεις τις φράουλες και τα κεράσια στο διατροφολόγιό σου 

Ρυθμισμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Η ικανότητα συγκέντρωσης και εστίασης προέρχεται από την επαρκή παροχή ενέργειας από τη γλυκόζη του αίματος στον εγκέφαλο. Η γλυκόζη είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι το καύσιμο των μυών και απαραίτητη για διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Η γλυκόζη στο αίμα προέρχεται από όλους τους υδατάνθρακες που τρώμε, τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψωμί κατά προτίμηση ολικής άλεσης, ρύζι, πατάτες, σάκχαρα και λακτόζη στο γάλα. Το να μην έχουμε αρκετή γλυκόζη στο αίμα (η υπογλυκαιμία) μας κάνει να νιώθουμε αδύναμοι, κουρασμένοι, άκεφοι και δεν έχουμε συγκέντρωση. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν δεν τρώμε αρκετά τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες.

Συμβουλή

 Απαραίτητο το πρωινό και κατανάλωση ενός μικρού γεύματος κάθε 3 ώρες γιατί στόχος είναι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να διατηρούνται σταθερά. Προσοχή! Λέμε όχι σε στερητικές διατροφές.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να εντάξεις τα ψάρια και τα θαλασσινά στη διατροφή σου. Η διατροφολόγος Ιωάννα Μασούρα μάς δίνει ιδέες

Thumbnail

Comfort Foods

Υπάρχει ένας χημικός αγγελιοφόρος στον εγκέφαλο που ονομάζεται σεροτονίνη, ο οποίος βελτιώνει τη διάθεση και το πώς νιώθουμε. Η σεροτονίνη παράγεται με ένα μέρος διατροφική πρωτεΐνη (την τρυπτοφάνη) και το περισσότερο ποσοστό της μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο όταν καταματώνονται τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (π.χ. μακαρόνια, πατάτες, γλυκά). Σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες για να αποδείξουν ότι η κατανάλωση τρυπτοφάνης ή η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη διάθεσή μας. Αλλά η πραγματικότητα να είναι ότι άτομα που ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες να οδηγεί σε υποτονία και τα άτομα να αναζητούν την λύση σε τροφές όπως γλυκά.

Συμβουλή: Αντί για σοκολάτα γάλακτος με μπισκότο την επόμενη φορά που θα νιώσεις υποτονία, δοκίμασε ψωμί με μισή μπανάνα και σταγόνες μαύρης σοκολάτας.

 

 * Η Ιωάννα Μασούρα αρθογραφεί για την ιστοσελίδα του chef de cuisine  Γιώργου Ερωτοκρίτου και θα βρεις και άλλες συμβουλές της ΕΔΩ 

 

arrow_left sharing button

Home