Πώς η διατροφή θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την ενδομητρίωση
Αύξησε την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών
Αυτά τα υγιή λίπη έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, καθώς σε διάφορες άλλες φυτικές και ζωικές τροφές. Δεδομένου ότι η ενδομητρίωση προκαλεί φλεγμονή και πόνο, η αύξηση της κατανάλωσης ωμέγα-3 λιπαρών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων. Τα λιπαρά ωμέγα-3 μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της ενδομητρίωσης.
Να τρως πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως
Ολόκληροι κόκκοι, λαχανικά και φρούτα είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, μετάλλων και βιταμινών. Παρέχουν επίσης υψηλή δόση αντιοξειδωτικών που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Κάνοντας αυτά τα τρόφιμα μέρος της διατροφής σου, μπορεί να βοηθήσει τόσο στη μείωση του πόνου όσο και στον γενικό κίνδυνο ανάπτυξης της κατάστασης.
Πώς να ανακουφιστείς από τους πόνους περιόδου
Δοκίμασε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας απαλλαγμένης από γλουτένη μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με ενδομητρίωση.
Συμπερίλαβε την κουρκουμίνη στη διατροφή σου
Κάνοντας την κουρκουμίνη μέρος της διατροφής σου, μπορείς να μειώσει τη σοβαρότητα της κατάστασης της ενδομητρίωσης επειδή καταστέλλει την ανάπτυξη των ενδομητρικών κυττάρων.
Μήπως δυσκολεύσαι να αποκτήσεις δεύτερο παιδί;
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται με ενδομητρίωση
Τα trans λιπαρά
Τα trans-λίπη που υπάρχουν σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα ντόνατς, οι πατάτες, τα αρτοσκευάσματα και τα κράκερ, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η κατανάλωση τροφίμων με μεγάλη ποσότητα trans-λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ενδομητρίωσης.
Κόκκινο κρέας
Η κατανάλωση περισσότερων από δύο μερίδων κόκκινου κρέατος την ημέρα, ιδιαίτερα των επεξεργασμένων, έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης σε γυναίκες.
Περιόρισε το αλκοόλ και την καφεΐνη
Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενδομητρίωσης. Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων.
* Είναι σημαντικό όποιο διατροφικό πλάνο και αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις, να συμβουλευτείς τον γιατρό που σε παρακολουθεί.