Thumbnail

Σακχαρώδης διαβήτης: Τι να προσέξεις τα Χριστούγεννα Σακχαρώδης διαβήτης: Τι να προσέξεις τα Χριστούγεννα

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα για τον διαβήτη, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού
Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Είτε είσαι διαβητικός είτε όχι, είναι προς όφελός σου ν' αποφύγεις την υπερβολή στη διατροφή αυτές τις γιορτές, όπως και το αλκόολ.  Όλοι θα πρέπει να τηρήσουμε το παν μέτρον άριστον, όπως και σε όλα στη ζωή μας. Το διαιτολόγιο ενός διαβητικού, θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο για όλους εμάς, δηλαδή, τα πάντα με μέτρο!

diabetes

Χριστούγεννα είναι η εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών. Οι περισσότεροι μπαίνουν σε πειρασμούς... Σε κάποιο πάρτυ της δουλειάς πρέπει να παρευρεθείς, οι βραδιές με φίλους δεν θα λείψουν ούτε κα φέτος... και προπαντών, οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Οι πειρασμοί είναι πολλοί! Οπότε, η προσπάθεια για ν' ακολουθήσεις μια σωστή διατροφή είναι μια δύσκολη διαδικασία. Ειδικά αν ταλαιπωρείσαι με διάφορα προβλήματα υγείας... Τι πρέπει λοιπόν να προσέξεις όσον αφορά τη διατροφή σου, ώστε οι διακοπές και οι χαρούμενες ημέρες να σου αφήσουν μόνο ευχάριστες αναμνήσεις και όχι περιττά κιλά και απορρύθμιση άλλων προβλημάτων υγείας;  Χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή οι ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αυξημένο ουρικό οξύ και σακχαρώδη διαβήτη.

Διάβασε ακόμη: Τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον κίνδυνο για εμφάνιση του ...

​diabetes

Αν είδαι διαβητικός, οι ειδικοί εξηγούν τι να προσέξεις και δίνουν οδηγίες: 

Ειδικότερα για το σακχαρώδη διαβήτη, η κατανάλωση ζυμαρικών, προϊόντων ζύμης (πίτες και ψωμί) και βεβαίως γλυκών πρέπει να γίνεται με σύνεση.

Ως διαβητικός, θα πρέπει να υπολογίσεις τη σωστή ποσότητα υδατανθράκων, να πάρεις τη σωστή δόση φαρμάκου ή ινσουλίνης και να λάβεις βεβαίως υπόψη σου και το συνδυασμό των υδατανθράκων με το λίπος σε ένα σύνθετο γεύμα αλλά και την κατανάλωση αλκοόλ.

Συνιστάται:

  • Να καταναλώνονται αρκετά λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής άλεσης 
  • Η έναρξη του γεύματος να γίνεται με σαλάτα και να ακολουθεί το κυρίως γεύμα 
  • Να αποφεύγεται το έτοιμο φαγητό και χρειάζεται προσοχή στα προϊόντα που αναγράφουν ότι είναι κατάλληλα για διαβητικούς (δεν περιέχουν για παράδειγμα ζάχαρη αλλά φτιάχνονται με αλεύρι ή περιέχουν μέλι ή άλλα).

Προσοχή, επίσης,  απαιτείται στην πρόσληψη του νατρίου (αλατιού) τόσο για τα υπερτασικά όσο και για τα διαβητικά άτομα.

diabetes

Τα γλυκά είναι τροφές οι οποίες παρόλο που δεν προσφέρουν συνήθως απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό, ικανοποιούν το αίσθημα της απόλαυσης γι’ αυτό παρά τις απαγορεύσεις, καταναλώνονται συχνά και από διαβητικά και από παχύσαρκα άτομα.

Ειδικά τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που φτιάχονται τις γιορτινές μέρες, περιέχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία όπως καρύδια, αμύγδαλα, μέλι, κανέλα, ελαιόλαδο κ. α. και λιγότερο λίπος, αλλά και αρκετή ποσότητα υδατανθράκων που απορρυθμίζουν το σάκχαρο (αλεύρι, ζάχαρη, μέλι).

Τα γλυκά αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και δεν πρέπει να καταναλώνονται από διαβητικούς ασθενείς.

Επιτρέπεται η κατανάλωση light αναψυκτικών και βεβαίως η σόδα. Από αλκοολούχα ποτά είναι προτιμότερο ένα ή δύο ποτήρια κρασί σε σχέση με άλλα ποτά όπως π.χ. ουίσκι κ.τ.λ. Τρόφιμα πλούσια σε λίπος και πρωτεΐνη καθυστερούν το χρόνο γαστρικής κένωσης και όταν καταναλωθούν μαζί με αλκοόλ επιβραδύνουν το ρυθμό της απορρόφησής του.

Διάβασε ακόμη: Πώς να βελτιώσεις την υγεία της γάτας σου

​diabetes

Στην πραγματικότητα οι διατροφικές συμβουλές για τα άτομα με διαβήτη είναι παρόμοιες με εκείνες που απευθύνονται και σε όσους δεν πάσχουν από τη νόσο 

Όλοι πρέπει να εφαρμόζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής που βασίζονται στη λήψη φρούτων και λαχανικών και στον περιορισμό λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού. Μπορούμε ν' απολαύσουμε τα παραδοσιακά φαγητά των εορτών, αρκεί η ποσότητα να είναι περιορισμένη.

Τι θα πρέπει να προσέξεις πολύ:

Ως διαβητικός, θα πρέπει να αποφύγεις την κατανάλωση αλκοόλης χωρίς φαγητό. Ιδιαίτερα όταν θεραπεύεσαι με ινσουλίνη ή συγκεκριμένα δισκία. Θα σου προκαλέσει υπογλυκαιμία ακόμα και την επόμενη ημέρα. Καλό θα ήταν επίσης, να τηρείς τις ώρες φαγητού και να μην μένεις πολλές ώρες χωρίς να φας κάτι.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να θυμάσαι ότι, το αλκοόλ επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η μέθη έχει παρόμοια συμπτώματα με την υπογλυκαιμία οπότε προσοχή στις ανεπίγνωστες υπογλυκαιμίες μετά τη κατανάλωση αλκοόλ.

​diabetes

Ταξίδια και μετακινήσεις

Αν έχεις σκοπό να ταξιδέψεις, θα πρέπει να φροντίσεις  να πάρεις μαζί σου το βιβλιάριο υγείας σου, τα φάρμακά σου, το σετ αυτομέτρησης, ένα σνακ για ενδεχόμενη καθυστέρηση άφιξης στο προορισμό σου και να ενημερωθείς για την ιατρική βοήθεια που μπορεί να λάβεις σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης, τις ημέρες των γιορτών, συνιστάται  πιο σχολαστική αυτομέτρηση του σακχάρου. 

Διάβασε ακόμη: Γιατί να το ρίξεις στο περπάτημα

Πηγή

Home