Thumbnail

Τελικά, να καταναλώνεις ή όχι light προϊόντα; Τελικά, να καταναλώνεις ή όχι light προϊόντα;

Η διατροφολόγος Ιωάννα Μασούρα, με ειδίκευση στη δημόσια υγεία και διατροφή, μας δίνει την απάντηση
Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία ένα τρόφιμο για να θεωρείται «light», θα πρέπει να έχει 30% λιγότερες θερμίδες ή 50% λιγότερο λίπος ή 50% λιγότερο νάτριο (αλάτι) απ’ ό,τι το αντίστοιχο τρόφιμο. Επίσης, η ένδειξη «light» μπορεί να αφορά μόνο το χρώμα, το άρωμα ή τη γεύση ενός τροφίμου και όχι τις θερμίδες του, κάτι που πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές τα «light» προϊόντα στερούνται γεύσης, έτσι οι διάφοροι παρασκευαστές τροφίμων για να τη βελτιώσουν, αντικαθιστούν το λίπος με άλλα συστατικά (κυρίως ζάχαρη, αλεύρι, πυκνωτικά και αλάτι) γεγονός που ενισχύει το θερμιδικό τους περιεχόμενο.

Γράφει η Ιωάννα Μασούρα* 

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα «light» προϊόντα, λόγω της επεξεργασίας που έχουν υποστεί, είναι ανθυγιεινά. Θα ήθελα να διευκρινίσω πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση ενός «light» γαλακτοκομικού προϊόντος, μιας και με απλό και όχι ‘χημικό’ τρόπο έχει γίνει η αφαίρεση κάποιου μέρους του κορεσμένου λίπους που εμπεριέχουν πρωτογενώς και αυτό είναι κάτι σημαντικό για τη διατροφή μας, καθώς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Ακόμη ένα μεγάλο κεφαλαίο είναι τα «light» αναψυκτικά τα οποία δεν εμπεριέχουν ζάχαρη, αλλά ασπαρτάμη και κάποιες άλλες γλυκαντικές ουσίες με σχεδόν μηδαμινή θερμιδική αξία. Αποδίδουν πράγματι ελάχιστες θερμίδες σε σχέση με τα πρωτογενή, όμως σύμφωνα με έρευνες όταν καταναλώνουμε ένα «light» αναψυκτικό ο οργανισμός μας δεν αντιλαμβάνεται τις γλυκαντικές ουσίες και επιζητά τη ζάχαρη, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μαζί ή αμέσως μετά τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λίπος όπως γλυκά και πατατάκια.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάνεις διατροφή αλλά το νούμερο στη ζυγαριά δεν αλλάζεις; Αυτοί είναι οι λόγοι! 

Thumbnail

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιο είναι ακριβώς το «ένα φρούτο» που λένε οι διατροφολόγοι; 

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ελεύθερη κατανάλωση προϊόντων ‘light’ μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του σωματικού βάρους. Έρευνες όμως έχουν δείξει ότι αυτή η θεωρία δεν είναι αληθής γιατί τα άτομα καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ‘light’ προϊόντα, με αποτέλεσμα το θερμιδικό φορτίο να είναι μεγαλύτερο από ό,τι αν κατανάλωναν το πρωτογενή προϊόν.

Συμπερασματικά, ένα «light» προϊόν δεν είναι απαραίτητο και μια πιο υγιεινή επιλογή, έτσι διαβάζουμε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες του προϊόντος και συγκεκριμένα τα συστατικά και τις διατροφικές επισημάνσεις. Και να θυμάσαι "παν μέτρον άριστον’ ακόμη και στην επιλογή των «light»! 

 * Η Ιωάννα Μασούρα αρθογραφεί για την ιστοσελίδα του chef de cuisine  Γιώργου Ερωτοκρίτου και θα βρεις και άλλες συμβουλές της ΕΔΩ 

 
Home