Thumbnail

Τι είναι η αδηφαγική διαταραχή Τι είναι η αδηφαγική διαταραχή

Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να σε προβληματίσουν
Η αδηφαγική διαταραχή όχι μόνο είναι η πιο συνηθισμένη διατροφική διαταραχή, αλλά είναι και η νεότερη που αναγνωρίζεται επίσημα από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών  ( DSM-5 ). Το εργαλείο δηλαδή που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση των διατροφικών διαταραχών.  

Συγκεκριμένα, προστέθηκε στο DSM-5 το 2013 και χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια κατανάλωσης ποσότητας τροφής που είναι μεγαλύτερη από ό, τι άλλα άτομα θα έτρωγαν στο ίδιο σύντομο χρονικό διάστημα (συνήθως εντός δύο ωρών). 

Κατά τη διάρκεια αυτών επεισοδίων υπερφαγίας, ένα άτομο αισθάνεται απώλεια ελέγχου, σαν να μην μπορεί να σταματήσει να τρώει ή να διαχειριστεί το πόσο τρώει. Αυτή η συμπεριφορά έχει ως επακόλουθο τις ενοχές.  

Για να πληροί τα κριτήρια διάγνωσης της Α.Δ.το άτομο πρέπει επίσης να κάνει τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα:

  • Τρώει πολύ πιο γρήγορα από το κανονικό.
  • Τρώει μέχρι να νιώσει υπερβολικά φουσκωμένο.
  • Τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού, παρόλο που δεν πεινάει.
  • Τρώει μόνο του επειδή ντρέπεται.
  • Μετά το φαγητό αισθάνεται κατάθλιψη, ενοχές ή αηδιασμένο με τον εαυτό του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου 

Άτομα με νευρική βουλιμία τρώνε πολύ. Αλλά όσοι έχουν δδηφαγική διαταραχή σε αντίθεση με τη νευρική βουλιμία, δεν αποβάλουν το φαγητό. 

 Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της Α.Δ. είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, συνήθως μέσα σε ένα χρονικό όριο δύο ωρών. Επειδή ο όρος «μεγάλη ποσότητα» είναι αρκετά αόριστος, οι περισσότεροι γιατροί και ασθενείς πρέπει να χρησιμοποιούν τη δική τους κρίση. 

Συνήθως αυτό που διακρίνει ένα άτομο με μια διατροφική διαταραχή είναι το επαναλαμβανόμενο μοτίβο και το ότι αρχίζει να καταλαμβάνει χώρο στο μυαλό του. Με απλά λόγια, αυτό το άτομο έχει χάσει τον έλεγχο και τα τρόφιμα κυριαρχούν στη ζωή του. 

Αν στα πιο πάνω αναγνωρίζεις τον εαυτό σου, τότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια και να αποταθείς σε έναν ειδικό άμεσα. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς να καθαρίζεις το κινητό σου για να αποφύγεις την εξάπλωση του κορωνοϊού  

Kεντρική Φωτό: https://unsplash.com/@wildlittlethingsphoto 

Πηγή 

 

 

Home