Thumbnail

Τι πρέπει να ξέρεις σε σχέση με τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά Τι πρέπει να ξέρεις σε σχέση με τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Η διατροφολόγος Ιωάννα Μασούρα, με ειδίκευση στη δημόσια υγεία και διατροφή, μας δίνει έξυπνα tips
Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά σύμφωνα με έρευνες δεν υστερούν διατροφικά σε σχέση με τα νωπά (δύο ή και περισσοτέρων ημερών) μετά τη συγκομιδή τους, εφόσον οι διαδικασίες συγκομιδής, επεξεργασίας, ψύξης και συντήρησης υπό κατάψυξη έχουν ακολουθηθεί σωστά.

Γράφει η Ιωάννα Μασούρα 

Σημαντικό είναι να πούμε ότι η μέθοδος συσκευασίας των κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών δεν απαιτεί τη χρήση συντηρητικών ή άλλων χημικών πρόσθετων. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τη συγκομιδή τους και τη γρήγορη μεταφορά τους στη μονάδα επεξεργασίας βυθίζονται σε βραστό νερό (90-95°C) ή εκτίθενται σε ατμό (2-4 λεπτά), ώστε να απενεργοποιηθούν τα ενδογενή ένζυμα, που ευθύνονται για την απώλεια της διατροφικής αξίας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους (χρώμα, υφή, γεύση). Στη συνέχεια, με απενεργοποιημένα τα παραπάνω ένζυμα, καταψύχονται σε θερμοκρασίες μικρότερες των -18° C, όπου και συντηρούνται πριν τελικά φθάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή. Τέλος, για να αποφευχθεί πιθανή αλλοίωση τους θα πρέπει τα φρούτα και τα λαχανικά να συντηρούνται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να εντάξεις τα ψάρια και τα θαλασσινά στη διατροφή σου. Η διατροφολόγος Ιωάννα Μασούρα μάς δίνει ιδέες

ΔΙΑΒΑΣΕ: Γιατί να εντάξεις τις φράουλες και τα κεράσια στο διατροφολόγιό σου 

Συμβουλές

  • Έχω πάντα στην κατάψυξή μου λαχανικά κατεψυγμένα όπως, μπρόκολο, καρότο, μπιζέλια, πολύχρωμες πιπεριές κ.ά. Έτσι, μπορώ ανά πάσα στιγμή να προσθέσω στο γεύμα μου λαχανικά π.χ. στην ομελέτα μου ή στη σάλτσα μακαρονιών μου.
  • Δεν απουσιάζουν από την κατάψυξή μου ούτε τα φρούτα, όπως φράουλες, μπανάνες και μούρα. Με αυτό τον τρόπο έχω φρούτα για να τα προσθέσω στα smoothies μου, τη βρώμη μου και τα δημητριακά μου.
  • Ακόμη όταν φτιάχνω κάποιο σως για κάποιο γλυκό, όπως panna cotta χρησιμοποιώ κατεψυγμένες φράουλες, μιας και τα έτοιμα είναι πλούσια σε συντηρητικά και ζάχαρη ή ακόμη φτιάχνω σπιτική μαρμελάδα.
  • Πολλές φορές και πόσω μάλλον αυτή την περίοδο καταψύχω μόνη μου τα λαχανικά (όπως μελιτζάνα, κολοκυθάκι, πιπεριές, καρότο, μανιτάρια κ.ά.) και κάποια φρούτα (όπως φράουλες και μπανάνες). Επειδή θα τα καταναλώσω άμεσα, τα καταψύχω χωρίς να τα μαγειρέψω σε σύγκριση με τα έτοιμα κατεψυγμένα που πρέπει να περάσουν από τον ατμό.
  • Πρώτα πλένω τα λαχανικά με νερό και λευκό ξίδι, τα στεγνώνω πολύ καλά, τα κόβω σε λεπτές φέτες και τα βάζω σε δοχεία κατάλληλα για την κατάψυξη.
  • Όσον αφορά τα μανιτάρια, αφαιρώ τη φλούδα (δεν τα πλένω γιατί απορροφούν νερό), τα κόβω σε φέτες και τα βάζω σε δοχεία κατάλληλα για την κατάψυξη.
  • Από την άλλη, τα φρούτα όπως φράουλες, τα πλένω με νερό και λίγο λεμόνι, τα στεγνώνω καλά, τα κόβω σε φέτες και τα βάζω σε δοχεία κατάλληλα για την κατάψυξη.

 

 * Η Ιωάννα Μασούρα αρθογραφεί για την ιστοσελίδα του chef de cuisine  Γιώργου Ερωτοκρίτου και θα βρεις και άλλες συμβουλές της ΕΔΩ 

 

 

Home