Thumbnail

3 εύκολοι τρόποι για να μείνεις ψύχραιμη ό,τι κι αν προκύψει 3 εύκολοι τρόποι για να μείνεις ψύχραιμη ό,τι κι αν προκύψει

Συμβουλές για να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα άγχους
Η πιο λάθος συμβουλή είναι να σου πει κάποιος «μην αγχώνεσαι» την ώρα που συμβαίνει κάτι στη ζωή σου και εσένα σε έχει καταβάλει το άγχος. Και εσύ ξέρεις ότι δεν πρέπει να αγχώνεσαι αλλά δεν μπορείς να το ελέγξεις.

Σε καταλαβαίνουμε απόλυτα γι’ αυτό και πιο κάτω σου παρουσιάζουμε 3 πρακτικές που προτείνουν οι ψυχολόγοι, για να ενεργοποιείς την εκτελεστική σου λειτουργία, ώστε να είσαι λιγότερο παρορμητική και να έχεις περισσότερο αυτοέλεγχο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 3 δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να καθαρίσεις το μυαλό σου

 

1. Μέτρα μέχρι το 30 

«Όταν είσαι θυμωμένος, μέτρα μέχρι το δέκα πριν μιλήσεις. Αν είναι πολύ θυμωμένος, μέχρι το εκατό», έγραψε ο Thomas Jefferson. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η στρατηγική λειτουργεί καλά υπό ορισμένες συνθήκες. 

Ας πούμε ότι λαμβάνεις ένα προσβλητικό email από έναν πελάτη στη δουλειά και θέλεις να του απαντήσεις με τον ίδιο τρόπο. Πριν το κάνεις, μέτρα αργά μέχρι το 30. Σε αυτό το μεσοδιάτημα, φαντάσου το αφεντικό σου να διαβάζει αυτά τα emails (που θα μπορούσε να συμβεί), ή να έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με αυτόν τον πελάτη. Η απάντησή σου σίγουρα θα είναι πολύ πιο... κόσμια.

2. Δώσε βάση στα συναισθήματά σου

Ο Βούδας δίδαξε τους οπαδούς του στο Maha-satipatthana Sutta ότι, για να διαχειριστεί κανείς τα συναισθήματά του, πρέπει να τα παρατηρήσει σαν να συνέβαιναν σε κάποιον άλλο. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να τα καταλάβει και να τα αποτρέψει αντί να τα αφήσει να μετατραπούν σε κάτι καταστροφικό. Παρατήρησε λοιπόν τον θυμωμένο εαυτό σου σαν να βλέπεις αυτή τη συμπεριφορά σε έναν άλλον άνθρωπο. Τότε πες στον εαυτό σου: «Δεν είμαι αυτή. Δε θα επιτρέψω στον "κακό" εαυτό μου να με διαχειριστεί ούτε να πάρει αποφάσεις για εμένα».

 

relax

unsplash.com/photos/ZsacqVCsoi0

 

3. Ημερολόγιο γράφεις; 

Το ημερολόγιο είναι στην πραγματικότητα ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιτευχθεί η μεταγνώση, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί συναισθηματική γνώση και ρύθμιση, η οποία παρέχει μια αίσθηση ελέγχου. 

Εάν βρίσκεσαι, για παράδειγμα, σε μια σχέση που είναι οξυμένη ενάντια στις επιθυμίες σου, μην χρησιμοποιείς μια συγκρουσιακή προσέγγιση αμέσως. Αντίθετα, αφιέρωσε μερικές ημέρες για να καταγράψεις τι συμβαίνει όσο το δυνατόν ακριβέστερα, καθώς και την αντίδρασή σου σε αυτό. Κατάγραψε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να αντιδράσεις εποικοδομητικά, με βάση διαφορετικές πιθανές απαντήσεις από το άλλο άτομο. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κι όμως 15 δευτερόλεπτα μπορούν να σου αλλάξουν τη διάθεση

 

Πηγή

 

κεντρική φώτο: unsplash.com/photos/flBRBAgbPHw

Home