Thumbnail

4 φαγητά που δεν θα έπρεπε αλλά τα «φοβάσαι» 4 φαγητά που δεν θα έπρεπε αλλά τα «φοβάσαι»

Ο κλινικός διατροφολόγος Κώστας Χαρή, σε βοηθάει να απενοχοποιήσεις κάποιες τροφές και να ξεκινήσεις να τις βάζεις στο διατροφολόγο σου
Πολλές φορές η επιλογή φαγητού έχει να κάνει ΚΑΙ με τον φόβο, φόβο κυρίως για αύξηση βάρους και όχι τόσο με το εάν ένα φαγητό είναι υγιεινό ή όχι. Τις πλείστες φορές βέβαια αυτά τα φαγητά έχουν ενοχοποιηθεί άδικα κυρίως λόγο ημι-μάθειας, μόδας ή όταν έχουμε διαβάσει ή ακούσει διατροφικές συμβουλές από μη καταρτισμένα άτομα.

Γράφει ο κλινικός διατροφολόγος Κώστας Χαρή 

 

Πιο κάτω σού παρουσιάζω μερικές τροφές που άδικα έχεις βάλει μέσα στο μυαλό σου ως «ένοχες»: 

«Tα φρούτα παχαίνουν»

Αυτό βασίζεται σε 2 πυλώνες. Ο πρώτος είναι ότι τα φρούτα έχουν σάκχαρα και ο δεύτερος ότι έχουν υδατάνθρακες. Έτσι πολλοί οδηγούνται στη υπερ- απλούστευση ότι τα φρούτα από μόνα τους παχαίνουν. Αυτή η νοοτροπία καταρχήν στερεί από πολλούς την δυνατότητα να καταναλώνουν κάποιες από τις πιο θρεπτικές και πλούσιες σε βιταμίνες τροφές. 

Χιλιάδες μελέτες τουναντίον, έχουν δείξει το αντίθετο. Ότι για παράδειγμα η κατανάλωση φρούτων θωρακίζει τον οργανισμό από καρδιαγγειακά προβλήματα και είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τη παχυσαρκία.  

Εδώ, δημιουργείται όντως ένα παράδοξο. Τα φρούτα ενώ περιέχουν σάκχαρα μειώνουν τη πιθανότητα παχυσαρκίας. Αυτό είναι λόγω τον φυτικών ινών που μειώνει και τις πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. 

 

pasta

unsplash.com/photos/GyOp3TmaP-o

 

«Τα κατεψυγμένα φαγητά δεν έχουν βιταμίνες»

Συνεχώς ακούμε ότι τα φρέσκα φαγητά είναι η καλύτερη επιλογή. Αντιθέτως τα κατεψυγμένα φαγητά δεν χάνουν τις βιταμίνες τους και στις μέρες μας είναι όντως μια εύκολη και πρακτική λύση για οικογένειες που δεν έχουν το χρόνο με μεταβαίνουν 2 και 3 φορές την βδομάδα στην αγορά. 

Για παράδειγμα το φρέσκο σπανάκι χρειάζεται έως και 7 μέρες από την κοπή του μέχρι να καταλήξει στη υπεραγορά, στο καλάθι και στο τραπέζι μας χάνοντας 75% της βιταμίνης C. Αντιθέτως υπάρχει μόλις 20% απώλεια στο κατεψυγμένο. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιο είναι ακριβώς το «ένα φρούτο» που λένε οι διατροφολόγοι;

«Κόκκινο κρέας»

Έχει “δαιμονοποιηθεί” λόγο της πρόκλησης καρδιαγγειακών προβλημάτων όταν όμως γίνεται  κατάχρηση. Όταν καταναλώνεις έως και 3 φορές μηνιαίως το κόκκινο κρέας είναι ένα πολύ θρεπτικό φαγητό το οποίο μπορεί να έχει θέση στο διαιτολόγιο σου. 

Έχει μεγάλη περιεκτικότητά σε σίδηρο, πρωτεΐνη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σημαντικά για τη διατήρηση της μυθικής μάζας, αθλητικής απόδοση και μειώνει το ρίσκο αναιμίας.  

«Υδατάνθρακες» 

Η πιο αδικημένη ομάδα τροφίμων. Αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού, χωρίς αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά το σώμα. Δυστυχώς όλες οι δίαιτες της μόδας έχουν το κοινό χαρακτηριστικό και είναι βασισμένες στη μείωση υδατανθράκων (απλά κάθε χρόνο είναι με άλλο όνομα παραπλανώντας τον καταναλωτή ότι πρόκειται για κάτι τάχα νέο). 

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες έχουν από 4 θερμίδες ανά γραμμάριο οπόταν όποιο από το δύο αποκόψεις από τη διατροφή σου θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα- μείωση υγρών (όχι λίπους) και υποβιταμίνωση. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το ιδανικό πρόγραμμα για τρέξιμο αν θες να χάσεις λίπος

 

O Κώστας Χαρή είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος. Βρες τον στα social media  ή κλείσε ραντεβού στο 25378080

 

κεντρική φώτο: pexels.com/photo/mother-and-daughter-smiling-while-eating-6073637/

Home