Thumbnail

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σού δίνει την πιο ωραία συνταγή για εκμέκ με τσουρέκι Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σού δίνει την πιο ωραία συνταγή για εκμέκ με τσουρέκι

Φανταστικό γλυκό για να αξιοποιήσετε το τσουρέκι που-ίσως- περίσσεψε
Σε αυτό το γλυκό δεν θα μπορεί να αντισταθεί κανείς

Υλικά: 

  • 10 φέτες τσουρέκι πάχους ενός εκατοστού 

Για το σιρόπι:

  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 200 γραμ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • φλούδα λεμονιού
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για την κρέμα μαστίχας:

  • 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • 2 βανίλιες
  • 120 γραμ. ζάχαρη
  • 160 γραμ. άνθος αραβοσίτου
  • 10 γραμ. κορν φλάουρ
  • 1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 50 γραμ. βούτυρο

Για το γαρνίρισμα:

  • 600 γραμ. σαντιγί
  • 150 γραμ. φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα χοντροκομμένη)
  • Κανέλα

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απολαυστικό ριζότο με τρία διαφορετικά τυριά

 

Εκτέλεση: 

  • Βουτυρώνεις ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος 32×24.
  • Αραδιάζεις σε σειρά τις φέτες από το τσουρέκι να καλύψουν όλη τη βάση του ταψιού.
  • Ψήνεις στους 200°C βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 10 λεπτά να ροδίσει καλά.

Για το σιρόπι :

  • Βάζεις όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύεις
  • Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ανακατεύεις ξανά.
  • Βράζεις για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Αφαιρείς την κανέλα και τη φλούδα.
  • Μόλις βγάλεις το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, όπως είναι ζεστό, το περιχύνεις με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο για να το ρουφήξει.
  • Πασπαλίζεις με λίγα φιστίκια Αιγίνης και αφήνεις να κρυώσει.

Για την κρέμα με μαστίχα:

  • Βάζεις σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα, τις βανίλιες και ανακατεύεις με ένα σύρμα, πολύ καλά, να διαλυθούν όλα τα υλικά.
  • Βάζεις την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύεις τακτικά, βράζεις την κρέμα για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει.
  • Αποσύρεις τη κρέμα από τη φωτιά.
  • Προσθέτεις το βούτυρο και ανακατεύεις την κρέμα να λιώσει
  • Ανακατεύεις και αδειάζεις πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι.
  • Καλύπτεις την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια ώστε να μην κάνει πέτσα.
  • Αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου το γλυκό να κρυώσει.
  • Έπειτα το βάζεις το εκμεκ με τσουρέκι και άνθος αραβοσίτου στο ψυγείο να κρυώσει.
  • Κάνεις μία στρώση τη σαντιγί στην επιφάνεια του γλυκού.
  • Λίγο πριν σερβίρεις το καλύτερο εύκολο εκμέκ με τσουρέκι, πασπαλίζουμε φιστίκια Αιγίνης και κανέλα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπιφτέκια λαχανικών με βρώμη -Εννοείται με λίγες θερμίδες, αλλά άκρως χορταστικά 

 

Πηγή 

 

κεντρική φώτο: argiro.gr/recipe/ekmek-me-tsoureki/

Home