Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σού δίνει την πιο ωραία συνταγή για εκμέκ με τσουρέκι
Φανταστικό γλυκό για να αξιοποιήσετε το τσουρέκι που-ίσως- περίσσεψε
Υλικά:
- 10 φέτες τσουρέκι πάχους ενός εκατοστού
Για το σιρόπι:
- 200 γραμ. ζάχαρη
- 200 γραμ. νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- φλούδα λεμονιού
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για την κρέμα μαστίχας:
- 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
- 2 βανίλιες
- 120 γραμ. ζάχαρη
- 160 γραμ. άνθος αραβοσίτου
- 10 γραμ. κορν φλάουρ
- 1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
- 50 γραμ. βούτυρο
Για το γαρνίρισμα:
- 600 γραμ. σαντιγί
- 150 γραμ. φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα χοντροκομμένη)
- Κανέλα
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απολαυστικό ριζότο με τρία διαφορετικά τυριά
Εκτέλεση:
- Βουτυρώνεις ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος 32×24.
- Αραδιάζεις σε σειρά τις φέτες από το τσουρέκι να καλύψουν όλη τη βάση του ταψιού.
- Ψήνεις στους 200°C βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 10 λεπτά να ροδίσει καλά.
Για το σιρόπι :
- Βάζεις όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύεις
- Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ανακατεύεις ξανά.
- Βράζεις για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Αφαιρείς την κανέλα και τη φλούδα.
- Μόλις βγάλεις το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, όπως είναι ζεστό, το περιχύνεις με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο για να το ρουφήξει.
- Πασπαλίζεις με λίγα φιστίκια Αιγίνης και αφήνεις να κρυώσει.
Για την κρέμα με μαστίχα:
- Βάζεις σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα, τις βανίλιες και ανακατεύεις με ένα σύρμα, πολύ καλά, να διαλυθούν όλα τα υλικά.
- Βάζεις την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύεις τακτικά, βράζεις την κρέμα για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει.
- Αποσύρεις τη κρέμα από τη φωτιά.
- Προσθέτεις το βούτυρο και ανακατεύεις την κρέμα να λιώσει
- Ανακατεύεις και αδειάζεις πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι.
- Καλύπτεις την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια ώστε να μην κάνει πέτσα.
- Αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου το γλυκό να κρυώσει.
- Έπειτα το βάζεις το εκμεκ με τσουρέκι και άνθος αραβοσίτου στο ψυγείο να κρυώσει.
- Κάνεις μία στρώση τη σαντιγί στην επιφάνεια του γλυκού.
- Λίγο πριν σερβίρεις το καλύτερο εύκολο εκμέκ με τσουρέκι, πασπαλίζουμε φιστίκια Αιγίνης και κανέλα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπιφτέκια λαχανικών με βρώμη -Εννοείται με λίγες θερμίδες, αλλά άκρως χορταστικά
κεντρική φώτο: argiro.gr/recipe/ekmek-me-tsoureki/