Η καλύτερη συνταγή για κουραμπιέδες είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Δοκίμασε αυτή την συνταγή και θα θυμηθείς τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες που έφτιαχνε η μαμά σου
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 3 υγιεινές συνταγές για να φας τις πατάτες σου
Υλικά :
- 100 γραμ. ζάχαρη άχνη
- 500 γραμ. βούτυρο
- 2 κρόκοι
- 1 αυγό
- 2 βανίλιες
- 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 60 γρ. κονιάκ
- 1 κοφτό κ.γλ. σόδα μαγειρική
- 150 γραµ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
- 850 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ (ή αλεύρι μαλακό) κοσκινισμένο
Για το άχνισμα:
- 1 κιλό άχνη ζάχαρη
- 2 βανίλιες
Εκτέλεση:
Για τους κουραμπιέδες:
- Αρχικά πριν ξεκινήσεις τη ζύμη καβουρδίζεις τα αμύγδαλα για να κρυώσουν τελείως.
- Απλώνεις την αμυγδαλόψιχα ή τα αμύγδαλα με τη φλούδα σε λαμαρίνα να είναι αραιά τα αμύγδαλα μεταξύ τους και τα ψήνουμε για 10′, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 ºC στον αέρα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Τα αφήνεις να κρυώσουν τελείως.
- Χοντροκόβεις τα αμύγδαλα αφού κρυώσουν και τα αφήνεις στην άκρη.
Για την ζύμη:
- Βάζεις στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο και την άχνη. Με το φουέ – σύρμα τα χτυπάς για 1’ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Δυναμώνεις σταδιακά σε δυνατή ταχύτητα και χτυπάς βούτυρο και ζάχαρη για 8-10′ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κατάλευκη κρέμα.
- Ενδιάμεσα στο χτύπημα σταματάς το μίξερ και σκάβεις τον κάδο και τα τοιχώματα με μαλακή σπάτουλα.
- Προσθέτεις έναν-έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα κάθε φορά.
- Προσθέτεις και το ολόκληρο αυγό.
- Χτυπάς το μίγμα μέχρι να ενσωματωθεί το αυγό και να μη φαίνεται για 1’
- Χαμηλώνεις την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτεις το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 γεμάτες κ.σ. από το συνολικό αλεύρι.
- Διαλύεις τη μαγειρική σόδα στο κονιάκ και τα ρίχνεις μαζί στη ζύμη του κουραμπιέ.
- Αλλάζεις εξάρτημα στο μίξερ και συνεχίζεις την ανάδευση με το εξάρτημα Κ.
- Ανακατεύεις σε χαμηλή ταχύτητα.
- Εναλλάξ, προσθέτεις στη ζύμη το χοντροκομμένο αμύγδαλο και το κοσκινισμένο αλεύρι. Αλεύρι θα βάλεις όσο σηκώσει.
- Πριν πλάσεις τους κουραμπιέδες προθερμαίνεις το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα.
- Παίρνεις μικρά κομμάτια ζύμης 30 γραμ και πλάθεις τους κουραμπιέδες.
- Τους ψήνεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 35’ μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν καλά.
- Τους αφήνεις για 5′ να κρυώσουν ελαφρά, για να μην τραβήξει υγρασία το άχνισμα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Pancakes στον φούρνο, με βρώμη