Thumbnail

Κι όμως το (λίγο) άγχος στη ζωή σού κάνει καλό Κι όμως το (λίγο) άγχος στη ζωή σού κάνει καλό

Αλλάζουμε όλα όσα ήξερες μέχρι σήμερα για το στρες και σού δίνουμε 5 tips για να το μειώσεις
Το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού όταν αυτός έρχεται αντιμέτωπος με κάτι νέο ή απαιτητικό. Προκαλεί την απελευθέρωση της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, οι οποίες επιτρέπουν να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις, να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και να παραμένουμε σε εγρήγορση.

Το στρες λοιπόν πρέπει να υπάρχει στη ζωή μας έως ένα σημείο αφού μας κάνει…καλό.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κι όμως, το σχήμα του προσώπου σου αποκαλύπτει πολλά για την προσωπικότητα σου

 

Το χρόνιο στρες από την άλλη, όταν δηλαδή έχουμε άγχος καθημερινά, κάνει τον οργανισμό μας να είναι συνέχεια σε εγρήγορση, να εκκρίνει πολύ παραπάνω κορτιζόλη και αδρεναλίνη από αυτό που χρειάζεται. 

Όταν λοιπόν αγχώνεσαι, οι νευρώνες αυτοί επηρεάζονται, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τη λειτουργία του εντέρου. Τα κακά βακτήρια αυξάνονται και το σώμα μπαίνει σε κατάσταση πολέμου με τον ίδιο του τον εαυτό. 

5 πολύ απλοί τρόποι για να μειώσεις το στρες:

"Άκουσε" το στρες σου

Πολλές φορές δεν έχουμε την επιλογή να πάρουμε την κολλητή μας ή τη μαμά μας για να γκρινιάξουμε. Η επόμενη καλύτερη επιλογή που έχουμε είναι να μιλήσουμε στον εαυτό μας. Πώς; Μπροστά στον καθρέφτη. Ρώτησέ τον, λοιπόν, γιατί έχει άγχος και τι πρέπει να κάνει για να καταπολεμήσει την κατάσταση. Θύμισέ του του πόσα έχει καταφέρει για να είναι εδώ που είναι. Αγκάλιασέ τον και πες του ότι όλα θα πάνε καλά. Χάρισέ του το μεγαλύτερο χαμόγελό σου και το άγχος θα φύγει.

 Με χιούμορ 

Το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν το στρες. Επίσης, ξεγελά το νευρικό σύστημα και μας κάνει να νιώθουμε ήρεμοι και ανάλαφροι.

 

stress

unsplash.com/photos/i-ePv9Dxg7U

 

Ασκήσου 

Άσκηση δεν είναι μόνο το γυμναστήριο ή μια απαιτητική προπόνηση τρεξίματος. Το σώμα έχει ανάγκη την κίνηση. Ένας σύντομος περίπατος γύρω από το γραφείο ή ακόμα και μια μικρή βόλτα στον όροφο είναι αρκετά για να προσφέρουν άμεση ανακούφιση σε μια στρεσογόνα κατάσταση.

Κοιμήσου καλύτερα: 

Είμαι βέβαιη πως δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις χάσει τον ύπνο σου λόγω του άγχους. Την ίδια στιγμή, όμως, η έλλειψη ύπνου είναι βασική αιτία πρόκλησης στρες. Αυτός ο φαύλος κύκλος αποπροσανατολίζει την επικοινωνία εγκεφάλου - σώματος με αρνητικά αποτελέσματα. Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά και ποιοτικά. Κλείσε την τηλεόραση νωρίτερα, χαμήλωσε τα φώτα και δώσε στον εαυτό σου χρόνο να χαλαρώσει πριν πας για ύπνο.

 Πάρε βαθιές αναπνοές

Η συμβουλή "πάρε μια βαθιά ανάσα", αν και κλισέ, είναι άκρως αποτελεσματική. Αφιέρωσε από 3 έως 5 λεπτά – μόνο! Βρες μια άνετη θέση. Είσπνευσε και έκπνευσε αργά και βαθιά, εστιάζοντας στους πνεύμονές σου καθώς διαστέλλονται πλήρως στο στήθος σου. Οι βαθιές αναπνοές οξυγονώνουν το αίμα και συμβάλλουν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4 tips για να κάνεις το μπάνιο σου…spa

 

Πηγή

 

κεντρική φώτο: pexels.com/photo/depressed-woman-sitting-in-room-6383278/

 

Home