Thumbnail

Μήπως τελικά η ευτυχία εξαρτάται από τα γονίδια σου; Μήπως τελικά η ευτυχία εξαρτάται από τα γονίδια σου;

Όλη η αλήθεια που θα σε βοηθήσει να νιώσεις (περισσότερο) την ευτυχία
Με κάποιον τρόπο τα τελευταία χρόνια ακούμε διαρκώς ότι η επίτευξη της ευτυχίας μας είναι στο χέρι μας. Είναι όμως;

Αλήθεια, τι είναι ευτυχία;

Πρώτον, η ευτυχία σήμερα είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την ευτυχία πριν από 60-80-100 χρόνια. Η ευτυχία του τότε, σήμερα φαντάζει μιζέρια σε κάποιους. Έχουμε ένα συλλογικό ανικανοποίητο, τίποτα δεν μας είναι αρκετό για να νιώσουμε ευτυχισμένοι. Αυτό φαίνεται καθαρά στις σχέσεις. Παλιά οι σχέσεις έληγαν, επειδή δεν ήμασταν ευτυχισμένοι. Τώρα σε μεγάλο ποσοστό λήγουν επειδή θα μπορούσαμε να είμαστε ΠΙΟ ευτυχισμένοι. Άλλαξε ο ορισμός με άλλα λόγια και κούμπωσε στην φιλοσοφία «στην επόμενη γωνία μπορεί να υπάρχει κάτι πιο ταιριαστό για εμένα».

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν μας στον ορισμό της ευτυχίας είναι ο πολιτισμικός. Η ευτυχία του μέσου Δυτικού ανθρώπου απαρτίζεται από εντελώς διαφορετικά στοιχεία από έναν άνθρωπο που κατοικεί σε ένα  άλλο μέρος του πλανήτη, όπου η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και η στέγη μπορεί να είναι αρκετά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγαπάς τον εαυτό σου;

 

Από τι επηρεάζεται η ευτυχία;

Η ευτυχία επηρεάζεται κατά κανόνα από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα:

Εσωτερικοί παράγοντες. Επηρεάζεται δηλαδή από τα στοιχεία της προσωπικότητας μας.

Σύμφωνα με έρευνες, πιο ευτυχισμένοι τείνουν να είναι εκείνοι που:

Είναι πιο εξωστρεφείς

Είναι πιο αισιόδοξοι

Δείχνουν ευγνωμοσύνη

Εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν:

Τα χρήματα:  Μελέτες έχουν δείξει ότι οι χώρες με υψηλότερο εθνικό εισόδημα σημειώνουν υψηλοτέρα επίπεδα ικανοποίησης της ζωής τους. Που σημαίνει πως ναι, υπάρχει συσχετισμός του εισοδήματος με την ευτυχία, αλλά δεν συνιστά σχέση αίτιου αιτιατού. 

“Όσο έχουμε φαγητό στο τραπέζι, μπορούμε να φροντίσουμε τα παιδιά μας και έχουμε ένα περιθώριο επιλογής στην ζωή μας, είμαστε πάνω από το μέσο όρο ευτυχίας”, σημειώνει η Jennifer Michael Hecht στο βιβλίο της « The Happiness Myth». Σε άλλες μελέτες έχει βρεθεί ότι το ετήσιο εισόδημα που καθορίζει μια βάση για δήλωση ικανοποίησης της ζωής, είναι τα 65.000-75.000$ /τον χρόνο. Από αυτό το εισόδημα και πάνω δεν παρουσιάστηκε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα ευτυχίας. Πολλές φορές φάνηκε να έχουν και αρνητική επίδραση μάλιστα .

Η οικογένεια: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι παντρεμένοι και οι χωρισμένοι συμμετέχοντες είναι οι πιο ευτυχισμένοι. Σε πρώτη ανάγνωση φαντάζει αντιφατικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό που καταδεικνύει είναι ότι ο γάμος μας κάνει ευτυχισμένους, αλλά μόνο όταν είναι καλός και υγιής.

Η κοινότητα: Όταν οι άνθρωποι νιώθουν μέρος της κοινότητας που ζουν (η γειτονιά που λέγαμε παλιά), αυτό αυξάνει το ποσοστό της ευτυχίας μας. Η αναγνώριση του ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος κοντά μου για όταν χρειαστώ βοήθεια. Με άλλα λόγια, η απουσία υποστηρικτικού κοινωνικού πλαισίου φαίνεται να σχετίζεται συχνά με χαμηλό ποσοστό δήλωσης ικανοποίησης για την ζωή.

Μπορείς να κάνεις κάτι για την ευτυχία σου ή είσαι καταδικασμένη στα γονίδια σου;

Φυσικά και μπορείς. Πιο κάτω μερικές ιδέες που θα σε βοηθήσουν: 

 

happy

pexels.com/photo/a-woman-with-a-happy-face-7485071/

 

Γράψε κάθε μέρα πράγματα που έγιναν που σε έκαναν να νιώσεις ευγνωμοσύνη. Απέφυγε να γράψεις μόνο τα « έχω υγεία- σπίτι » και τα συναφή και προσπάθησε να βρεις άλλα πιο μικρά. Θα σε βοηθήσει αυτή η άσκηση εκτός από τον αρχικό της σκοπό, να καλλιεργήσεις και την ικανότητα σου να παρατηρείς και να αξιολογείς ως θετικά γεγονότα κάτι που παλιά δεν θα το παρατηρούσες καν.

Επένδυσε στην οικογένεια σου και στα άτομα που προσθέτουν αξία στην καθημερινότητα σου. Η ποιότητα της ζωής μας καθορίζεται από την ποιότητα των σχέσεων μας (θα στο λέω συχνά αυτό).

Κοίταξε τι συμβαίνει γύρω σου, χαμογέλα στο ασανσέρ σε αυτόν που θα δεις, πες καλημέρα στον άνθρωπο που σου δίνει τον πρωινό σου καφέ, κάνε εθελοντισμό.

Μίλα, γιόρτασε, ξαναμίλα για την επιτυχία σου, το ωραίο σου ταξίδι, την εμπειρία σου. Έρευνες δείχνουν ότι με την επανάληψη αυτή είναι σαν να την ξαναζούμε, αμβλύνουμε την εμπειρία αυτή και κατά συνέπεια νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βάλε και το μυαλό σου σε…φόρμα

 

Πηγή

 

κεντρική φώτο: pexels.com/photo/woman-smiling-in-sunglasses-on-beach-11146073/

 

 

Home