Thumbnail

Πώς να κάνεις τη μαγειρική απόλαυση Πώς να κάνεις τη μαγειρική απόλαυση

Η διατροφολόγος Ιωάννα Μασούρα μάς δίνει έξυπνες ιδέες
Όσο δημιουργικό και ενίοτε χαλαρωτικό και αν είναι το μαγείρεμα, όταν πρέπει να γίνεται σε ημερήσια βάση, μπορεί να καταντήσει αγγαρεία. Για να μη συμβεί αυτό, ακολούθησε τις πιο κάτω συμβουλές.

Της Ιωάννας Μασούρα 

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι πολλές υποχρεώσεις σημαίνουν ότι πολλοί από εμάς αποφεύγουν το μαγείρεμα και δεν βρίσκεται καν στις προτεραιότητες μας. Βρίσκουμε συνεχώς δικαιολογίες πως είναι χρονοβόρο ή δύσκολο. Όμως, σκέφτηκες ποτέ γιατί κουράζεσαι τόσο εύκολα ή γιατί δεν συγκεντρώνεσαι ή γιατί χάνεις την ψυχραιμία σου τόσο εύκολα; Η τροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής, αλλά η ποιότητα της παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλύτερη υγεία. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η σωστή διατροφή ξεκινά από την υπεραγορά και ολοκληρώνεται στην κουζίνα. Επομένως, είναι αδύνατον αν θες να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο διατροφής να μην μπαίνεις στην κουζίνα.

Διάβασε: Ένταξε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σου

cooking

Συμβουλές για να αρχίσετε να μαγειρεύετε 

  • Διαβάστε πώς να διαλέγετε προϊόντα στην υπεραγορά. Μια απλή πρακτική είναι να αποφεύγετε προϊόντα με πολλά άγνωστα συστατικά για εσάς και να επιλέγετε τρόφιμα με λιγότερη επεξεργασία, συντηρητικά και πρόσθετα. 
  • Να θυμάστε να έχετε πάντα στο ψυγείο σας φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρια, γιαούρτι, κοτόπουλο και ψάρι. Επίσης, προμηθευτείτε με διάφορα μπαχαρικά που θα προσφέρουν γεύση και στο πιο απλό πιάτο.
  • Δημιουργήστε την κουζίνα σας ως χώρο συνάντησης της οικογένειας και δημιουργήστε την αποκλειστικά για το μαγείρεμα και την κοινωνικοποίηση.
  • Κάντε το μαγείρεμα μια ευχάριστη δραστηριότητα όπου μοιράζεστε με την οικογένειά σας, ενισχύετε τους δεσμούς και διδάσκετε στα παιδιά σας σημαντικές ικανότητες. Συγκεκριμένα, κάντε τη μαγειρική ομαδικό ‘παιχνίδι’, ζητήστε από τα παιδιά σας τη γνώμη τους, τι θα ήθελαν να φάνε και μπείτε μαζί στην κουζίνα. Αφήστε τα να αναλάβουν κάποια καθήκοντα όπως να μετρήσουν τα συστατικά, να φέρουν κάποια υλικά από το ψυγείο ή ακόμα και να κόψουν τα λαχανικά εάν είναι έτοιμα να αναλάβουν αυτό το έργο. 
  • Ο χρόνος είναι η μεγαλύτερη δικαιολογία για όσους δεν μαγειρεύουν. Σίγουρα αν προσέξετε μια εβδομάδα πόσο χρόνο ξοδεύετε στην τηλεόραση, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ίσως ξεκλέψετε χρόνο και για το μαγείρεμα.
  • Εάν είστε αρχάριοι στην κουζίνα ή οι ικανότητές σας έχουν σκουριάσει, μην αγχώνεστε. Μην στοχεύετε στην τελειότητα με την πρώτη σας συνταγή, στόχος είναι να πειραματίζεστε. Ξεκινήστε με μία απλή συνταγή με λίγα συστατικά και σιγά-σιγά δοκιμάστε κάτι πιο περίπλοκο.
  • Ανατρέξτε στο διαδίκτυο για συνταγές, συμβουλές και ό,τι άλλο θέλετε. Θα βρείτε τα πάντα, ακόμη και αν έχετε κάποια απορία ρωτήστε μέσω e-mail κάποιο ειδικό (σεφ ή διατροφολόγο). 
  • Βάλτε φαντασία. Για παράδειγμα, δεν έχετε προγραμματιστεί για το τι θα μαγειρέψετε για δείπνο. Η εύκολη λύση είναι κάτι πρόχειρο και έτοιμο. Ωστόσο, είναι πιο απλό να ανοίξτε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας και να κάντε τους δικούς σας μοναδικούς συνδυασμούς.
  • Το πιο σημαντικό συστατικό για την επιτυχία είναι η διάθεση. Αν θεωρείτε ότι η μαγειρική είναι αγγαρεία, να είστε σίγουροι ότι η προσπάθεια σας δεν θα πετύχει. 

Δες επίσης: Chef de cuisine. Ο σεφ Γιώργος Ερωτοκρίτου δηλώνει πως η σχέση του με τη μαγειρική, διακατέχεται από έρωτα και πάθος 

Κάθε επιτυχία στις νέες μαγειρικές σας δημιουργίες!

 

Η διατροφολόγος Ιωάννα Μασούρα, με ειδίκευση στη δημόσια υγεία και διατροφή συνεργάζεται με τον σεφ Γιώργο Ερωτοκρίτου, γράφοντας άρθρα στη σελίδα του 

Home