Thumbnail

Πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη των διακοπών των Χριστουγέννων Πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη των διακοπών των Χριστουγέννων

Η κλινική ψυχολόγος Έλενα Αριστοδήμου μάς δίνει την απάντηση
Η περίοδος των διακοπών είναι για ακόμη μια φορά, εδώ. Αυτή η περίοδος του χρόνου είναι γεμάτη ενθουσιασμό, σύμπνοια και αγάπη. Είναι η περίοδος για να είμαστε χαρούμενοι και για να ξοδεύουμε χρόνο με τους φίλους μας και την οικογένειά μας. Ωστόσο, δεν  γιορτάζουν όλοι με φαιδρότητα. Μάλιστα, κάποιοι μπορεί να βιώνουν κατάθλιψη, κατά τις διακοπές όπως τα Χριστούγεννα και επίσης, είναι αλήθεια, και σε άλλες περιπτώσεις εορτασμών.

Της Έλενας Αριστοδήμου 

Αυτή η εορταστική εποχή μπορεί να είναι για πολλούς ανθρώπους, περίοδος μοναξιάς. Μερικοί γιορτάζουν την περίοδο με βαριά καρδιά και σε απομόνωση. Για κάποιους, είναι η πρώτη περίοδος διακοπών, μετά που χάσανε το αγαπημένο τους πρόσωπο. Καταποντίζονται από το συναίσθημα της απώλειας, που τους μετατρέπει σε ευάλωτους. Αρχίζουν να νιώθουν κατάθλιψη, λύπη και νευρικότητα.

Για κάποια άτομα, μόλις έχουν περάσει ένα δύσκολο χωρισμό σε μια σχέση τους. Άλλοι, μπορεί να μην είναι ευτυχισμένοι επειδή δεν έχουν αρκετά λεφτά για να ξοδέψουν στις διακοπές.

Αν περνάς χωρισμό από την οικογένεια σου ή αν δεν έχεις οικογένειες να περάσεις την εορταστική περίοδο μαζί τους, το συναίσθημα της κατάθλιψης μπορεί να τρυπώσει μέσα σου. Αυτό σημαίνει ότι περνάς τη μελαγχολία των διακοπών. Ωστόσο, τα συναισθήματα λύπης και οι άλλες αρνητικές σκέψεις, μπορεί να διαλυθούν με το πέρασμα της περιόδου των διακοπών. Σε άλλες περιπτώσεις, η κατάθλιψη μπορεί να παραμείνει, επειδή τα αρνητικά συμπτώματα δεν τελεύουν με τις διακοπές. Το άτομο μπορεί να αρχίσει να παραπονιέται για πόνους που μπορεί να προκληθούν χωρίς σωματική αιτία.  Μερικές φορές, μπορεί ακόμα και να έχουν σκέψεις αυτοκτονίας.

Γι’ αυτό, παραθέτω μερικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διακοπών 

Ξεπερνώντας την κατάθλιψη σε περίοδο διακοπών, όπως τα Χριστούγεννα

Παρόλο που επικεντρωνόμαστε στα Χριστουγεννα, καθώς αυτή την εορταστική περίοδο διανύουμε, αυτές οι συμβουλές μπορούν να ισχύσουν κάθε φορά που προκαλείται θλίψη, μετά από έναν εθνικό, περιφερειακό ή προσωπικό εορτασμό.

Διάβασε ακόμη: Πώς θα "νικήσεις" το άγχος

Μην πιέσεις τον εαυτό σου να νιώθει ευτυχισμένος  

Όταν πιέζεις τον εαυτό σου να νιώθει ευτυχισμένος, σε κάνει πιο κακομοίρη. Θα προσθέσεις μια παράλογη απαίτηση  στον εαυτό σου και αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια επιπρόσθετη πίεση πάνω σου. Το γεγονός είναι ότι η ευτυχία είναι ένα συναίσθημα και πρέπει να είσαι σε διάθεση να νιώθεις ευτυχισμένος. Αν δεν είσαι ευτυχισμένος, μην φοβηθείς να το παραδεχτείς στον εαυτό σου. Όταν προσπαθείς να αγνοήσεις την μοναξιά σου  και την κενότητα σου, θα είσαι περισσότερο σε κατάθλιψη. Πρέπει να βρεις ένα λόγο για να είσαι ευτυχισμένος και να εκτιμήσεις τη στιγμή και την περίοδο.

Άρχισε να κάνεις καινούργιους φίλους

Αν έχεις περάσει πρόσφατα έναν οδυνηρό χωρισμό σε μια σχέση, είναι καλό να αρχίσεις  να κάνεις καινούργιους φίλους. Αν είναι μια ρομαντική σχέση, μην εμπλακείς αμέσως σε μια άλλη. Ασχολήσου με κάποιες δραστηριότητες, κανάκεψε τον εαυτό σου και κάνε τον να νιώσει σημαντικός. Πρέπει να ξοδέψεις λίγο χρόνο κάνοντας παρέα με κόσμο ή να εμπλακείς με διασκεδαστικές ομαδικές δραστηριότητες. Επισκέψου χώρους που δεν έχεις ξαναπάει προηγουμένως. Θα μπορούσες ακόμα να οργανώσεις ένα ταξίδι σε έναν προορισμό των ονείρων σου. Γνώρισε κόσμο, επισκέψου ένα καινούργιο εστιατόριο ή πήγαινε να παρακολουθήσεις μια ταινία που μόλις έχει κυκλοφορήσει.  Αν έχεις αγαπημένα πρόσωπα σε άλλη πόλη, θα μπορούσες να τα επισκεφθείς προσωπικά ή να μιλήσεις μαζί τους διαδικτυακά. Θα μπορούσες ακόμα να τα προσκαλέσεις να σε επισκεφθούν. Δοκίμασε όσο πιο πολύ μπορείς να συνδεθείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα που δεν είναι κοντά και αυτό θα σε κάνει να νιώσεις ευτυχισμένος και αγαπητός. 

Διάβασε: Εγκυμοσύνη: Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας και οι διατροφικές διαταραχές που μπορεί να προκύψουν

Απόλαυσε χρόνο σου μόνος

Μερικές φορές είναι εντάξει να νιώθεις θλιμμένος και μονάχος. Υπάρχουν  τόσοι πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που περνούν αυτά που περνάς εσύ. Έτσι, δεν πρέπει να σκέφτεσαι ότι είσαι μόνος. Αν είσαι μόνος, πρέπει να χαρείς τον χρόνο σου μονάχος, να συλλογιστείς και να ξεκουραστείς καλά. Σκέψου νέες ιδέες ή εμπλέξου σε πράγματα που πάντα ήθελες να κάνεις. Έχε αυτοπεποίθηση και δέξου αυτό που είσαι. Αν σου αρέσει να χορεύεις, μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματα σου με τον χορό. Οτιδήποτε αγαπάς να κάνεις, ακόμα και αν είναι ζωγράφισμα ή γράψιμο, θα μπορούσες να ξοδέψεις λίγο χρόνο, κάνοντας αυτό. Επισκέψου τον κήπο ή το πάρκο, κάνε μια βόλτα γύρω του και απόλαυσε το φυσικό περιβάλλον. Απλά, προσπάθησε  όσο μπορείς να αφήσεις πίσω τις ανησυχίες σου. 

Να κάνεις υγιεινή διατροφή και να αποφεύγεις την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η περίοδος διακοπών έχει να κάνει γενικά με φαγητό και διασκέδαση. Έτσι, πρέπει να προσπαθήσεις όσο μπορείς να τρως υγιεινά φαγητά. Μην φας περισσότερο και μην πιείς αλκοόλ με υπερβολή. Αν θέλεις να φας, δοκίμασε φαγητά που πραγματικά θα απολαύσεις. Όταν είσαι εντάξει, δοκίμασε να προειδοποιήσεις τον εαυτό σου και σταμάτα να τρως. Κάποτε, λόγω της μελαγχολίας των διακοπών, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να πιείς αλκοόλ με υπερβολή. Μην λυπάσαι τον εαυτό σου. Το αλκοόλ είναι ένα κατασταλτικό και το μόνο που θα κάνει, είναι τα πράγματα χειρότερα. Προσκολλημένος σε ένα μπουκάλι, θα σου προκαλέσει κατάθλιψη κατά τις διακοπές, αρκετά συχνά, ανεξάρτητα αν είναι Χριστούγεννα ή κάποια άλλη γιορτή. Ίσως να βρεις τον εαυτό σου να ενεργεί με τρόπους που συνήθως δεν σου αρμόζουν. Μπορεί να αποκτήσεις την τάση για πιο κυνικά σχόλια, βία και ξεσπάσματα θυμού.

Δες επίσης: To άγχος στη ζωή μιας γυναίκας

Ξεπέρνα την κατάθλιψη κατά τις διακοπές: Πάρε βοήθεια και στήριξη

Υπάρχουν αρκετά δωμάτια συζήτησης της κατάθλιψης και ομάδες στήριξης που μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά. Αν είσαι σε κατάθλιψη, μπορείς να γίνεις μέλος σε ένα φόρουμ (τόπο δημόσιας συζήτησης) κατάθλιψης όπου θα μπορείς να συνδεθείς με άτομα που υποφέρουν από παρόμοιες καταστάσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να κάνεις νέους φίλους και να πάρεις μερικές θετικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη κατά τις διακοπές, όπως τα Χριστούγεννα. Μπορείς επίσης, να επισκεφθείς έναν θεραπευτή που έχει πείρα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Μπορούν να σου παρέχουν ιατρική διάγνωση, αξιολογήσεις και θεραπεία, για να σε βοηθήσουν να ανακουφίσεις οποιαδήποτε συμπτώματα κατάθλιψης και να αντιμετωπίσεις τη  μοναξιά.

Γνώρισε καλύτερα την Έλενα Αριστοδήμου ΕΔΩ 

ELENAARISTODIMOY

 

 

Home