Thumbnail

Πώς θα φτιάξεις Pretzel (Πρέτσελ) Πώς θα φτιάξεις Pretzel (Πρέτσελ)

Μια συνταγή του Γιώργου Τσούλη για να φτιάξεις τα περιβοήτα γερμανικά ψωμάκια
Συνδυάζονται με τα πάντα και είναι το ιδανικό σνακ για μικρούς και μεγάλους. Εκτός από τους Γερμανούς, θα τα λατρέψετε κι εσείς οικογενειακώς!

ΥΛΙΚΑ

Εκτέλεση

  • Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ  τα 390 ml νερού, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά και τα αφήνουμε για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η τελευταία (χωρίς να ανακατέψουμε).
  • Έπειτα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμάρι (θα είναι κολλώδες).
  • Κατόπιν, μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα λαδωμένο μπολ, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
  • Στη συνέχεια, κόβουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε μπαστούνια μήκους 50εκ. Αν κολλάει το ζυμάρι, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Ύστερα, σχηματίζουμε με το κάθε μπαστούνι ένα πέταλο (U), φέρνουμε τις 2 άκρες προς τα μέσα και τις στριφογυρίζουμε δημιουργώντας μία θηλιά. Αμέσως μετά, ακουμπάμε τις 2 άκρες που προεξέχουν στο κάτω μέρος του πέταλου, τις πατάμε ελαφρώς, ώστε να κολλήσουν και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. 
  • Έπειτα, τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, αδειάζουμε μέσα τα 2.600 ml νερού και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις βράσει, ρίχνουμε μέσα τη σόδα
  • Κατόπιν, βουτάμε μέσα στην κατσαρόλα τα πρέτσελ και τα αφήνουμε εκεί για 30 δευτερόλεπτα.
  • Τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε ξανά στο ταψί του φούρνου.
  • Τέλος, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού, τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 12-14 λεπτά.
  • Μόλις ψηθούν, τα αφαιρούμε από το φούρνο, τα βουτυρώνουμε και σερβίρουμε.

Διάβασε ακόμη: Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Πηγή 

Home