Πώς θα φτιάξεις Pretzel (Πρέτσελ)
Μια συνταγή του Γιώργου Τσούλη για να φτιάξεις τα περιβοήτα γερμανικά ψωμάκια
ΥΛΙΚΑ
- 2.600 ml νερό (χλιαρό) + extra 390 ml
- 590 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 1 κ.σ. ζάχαρη (καστανή)
- ½ κ.γ. αλάτι
- 7 γρ. μαγιά (ξερή)
- 125 γρ. μαγειρική σόδα
- αλάτι (χοντρό για το πασπάλισμα)
- 2 κρόκους αυγού (για το άλειμμα)
- 60 γρ. βούτυρο (λιωμένο) + extra για το άλειμμα
- Δες επίσης: Ετοιμάσου να φτιάξεις τα πιο νόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Εκτέλεση
- Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ τα 390 ml νερού, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά και τα αφήνουμε για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η τελευταία (χωρίς να ανακατέψουμε).
- Έπειτα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμάρι (θα είναι κολλώδες).
- Κατόπιν, μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα λαδωμένο μπολ, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια, κόβουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε μπαστούνια μήκους 50εκ. Αν κολλάει το ζυμάρι, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Ύστερα, σχηματίζουμε με το κάθε μπαστούνι ένα πέταλο (U), φέρνουμε τις 2 άκρες προς τα μέσα και τις στριφογυρίζουμε δημιουργώντας μία θηλιά. Αμέσως μετά, ακουμπάμε τις 2 άκρες που προεξέχουν στο κάτω μέρος του πέταλου, τις πατάμε ελαφρώς, ώστε να κολλήσουν και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
- Έπειτα, τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, αδειάζουμε μέσα τα 2.600 ml νερού και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις βράσει, ρίχνουμε μέσα τη σόδα
- Κατόπιν, βουτάμε μέσα στην κατσαρόλα τα πρέτσελ και τα αφήνουμε εκεί για 30 δευτερόλεπτα.
- Τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε ξανά στο ταψί του φούρνου.
- Τέλος, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού, τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 12-14 λεπτά.
- Μόλις ψηθούν, τα αφαιρούμε από το φούρνο, τα βουτυρώνουμε και σερβίρουμε.
Διάβασε ακόμη: Χριστουγεννιάτικα μπισκότα