Τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι εθισμένος στον τζόγο

Το πρόβλημα με τον τζόγο δεν ξεκινάει πάντα χάνοντας χρήματα, αλλά κερδίζοντας. Τα αρχικά μεγάλα (ή ακόμα και μικρά) κέρδη που αποκτά ένας άνθρωπος μέσω των τυχερών παιχνιδιών μπορούν να αυξήσουν το ενδιαφέρον του ή να τον εξιτάρουν περισσότερο. Σε αυτό το σημείο είναι που συχνά προκαλείται το πρόβλημα με τον τζόγο, το οποίο ίσως οδηγήσει και σε εθισμό.

Τα πρώτα κέρδη πολλές φορές οδηγούν σε συχνό τζόγο, μαζί με φαντασιώσεις για περισσότερα κέρδη. Προκαλείται ενθουσιασμός για τα τυχερά παιχνίδια, ο παίκτης απολαμβάνει να κερδίζει και σιγά-σιγά του δημιουργείται εμμονή.

Οι συνέπειες στη ζωή ενός ατόμου εθισμένου στον τζόγο μπορεί να είναι καταστροφικές. Γι' αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι εκείνα τα σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος έχει πρόβλημα με τον τζόγο.

Καταρχάς, ένα πρώτο βήμα, είναι να σταματήσεις να βοηθάς τον εξαρτημένο να επιλύει τα οικονομικά προβλήματα που προκαλούνται από τον τζόγο, δανείζοντάς του χρήματα. Πρέπει να θέσεις κανόνες! Μην παρασύρεσαι από το συναίσθημα. Βάλε τα όριά σου! Συζήτησε μαζί του τις επιπτώσεις που έχει ο τζόγος στην οικογένεια, τους φίλους του και την ίδια του τη ζωή, δείχνοντας κατανόηση αλλά και δηλώνοντας διαθέσιμος να τον υποστηρίξεις -όχι χρηματικά, αλλά να υποστήριξεις την προσπάθειά του να απεξαρτηθεί.

Διάβασε ακόμη: Παιδιά εθισμένα στο διαδίκτυο: Τεστ ερωτήσεων για τους γονείς

Δες σχετιτκές πληροφορίες και συμβουλές για περιπτώσεις ατόμων με συμπτώματα εθισμού στο τζόγο:

Ο εθισμένος στον τζόγο παίκτης παρουσιάζει συμπεριφορές όπως:

  • Έντονη ενασχόληση με τον τζόγο, ανησυχία και ευερεθιστότητα όταν επιχειρεί να τον διακόψει ή να τον ελαττώσει.
  • Τάση δανεισμού χρημάτων, για να αντιμετωπίσει προσωρινά τα οικονομικά του προβλήματα.
  • Επανειλημμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες να ελέγξει, να ελαττώσει ή να διακόψει τον τζόγο.
  • Πολύωρα ή αδικαιολόγητα διαστήματα απουσίας από το σπίτι και τη δουλειά.
  • Αλλεπάλληλα δάνεια, υπερφορτωμένες πιστωτικές κάρτες, ακάλυπτους λογαριασμούς και αδικαιολόγητη απουσία χρημάτων από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
  • Εντατική μελέτη των προγραμμάτων και των προγνωστικών από την τηλεόραση, τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο.
  • Απομόνωση προκειμένου να σκεφτεί τρόπους με τους οποίους θα παίξει ένα παιχνίδι.
  • Άρνηση απέναντι σε υποδείξεις ή αναφορές των άλλων για τον τρόπο με τον οποίο ασχολείται με τον τζόγο.
  • Μείωση της αποδοτικότητας στην εργασία.
  • Δυσφορία, θυμό και κλιμακούμενη ένταση, εάν κάτι τον εμποδίσει να παίξει.
  • Χαρούμενη διάθεση, διογκωμένο «εγώ» και ανακούφιση σε περίπτωση κέρδους.

Διάβασε ακόμη: Παιδιά εθισμένα στην οθόνη: Η μάστιγα της εποχής

Η συμμετοχή των συγγενών ή σημαντικών άλλων στη διαδικασία απεξάρτησης από τον τζόγο είναι πολύ σημαντική, γιατί ενισχύει τη θετική έκβαση της θεραπείας και συμβάλει στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας της οικογένειας και των στενών διαπροσωπικών σχέσεων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος συνειδητοποιούν πολύ πιο νωρίς από τον ίδιο τον εξαρτημένο ότι υπάρχει πρόβλημα, και μπορεί να αναζητήσουν βοήθεια πρώτοι. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι η αντιμετώπιση της εξάρτησης από τον τζόγο, είναι πολυεπίπεδη και μακροχρόνια. 

Αν κάποιος δικός σου, αισθάνεσαι ότι έχει προβληματική συμπεριφορά, σε συμβουλεύουμε να ζητήσεις άμεσα υποστήριξη, για να προσπαθήσεις ν' αλλάξεις τη σχέση του με τα τυχερά παιχνίδια. 

Για το Σχέδιο Δράσης της ΑΑΕΚ για αντιμετώπιση της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια 2019-2020, ακολούθησε το σύνδεσμο.

Για τα θεραπευτικά προγράμματα που λειτουργούν στη Κύπρο και απευθύνονται σε άτομα που παρουσιάζουν προβλήματα από την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, ακολούθησε το σύνδεσμο εδώ. 

Διάβασε ακόμη: Μήπως πάσχεις από τη λεγόμενη χαμογελαστή κατάθλιψη;

Διάβασε ακόμη: Πώς να διαχειριστείς μια κρίση πανικού

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ