Γράφει η Θεοδοσία Κυριάκου
Αν μιλάμε την ίδια γλώσσα με κάποιον, τότε υπάρχει ρέουσα και αβίαστη επικοινωνία. Αν όχι, τότε υπάρχουν προβλήματα, αφού δεν κατανοούμε τι θέλει να μας μεταφέρει το άτομο που έχουμε μπροστά μας. Τώρα θα έχεις αρχίσεις εύλογα να αναρωτιέσαι πώς σχετίζονται οι γλώσσες με την αγάπη.
Όπως λοιπόν γεννιόμαστε και έχουμε τη μητρική μας γλώσσα επικοινωνίας, όποια και να είναι αυτή, με τον ίδιο τρόπο μιλάμε ή καλύτερα εκφραζόμαστε με μία ή με περισσότερες από τις 5 γλώσσες της αγάπης.
Ας αρχίσουμε όμως με το ποιες είναι αυτές οι 5 γλώσσες. O Δρ. Gary Chapman στο βιβλίο του “Οι 5 γλώσσες της αγάπης” γράφει για την ικανότητα κάποιου να μπορεί να εκφράσει την αγάπη του στον/στη σύντροφό του με τρόπο που αυτός/αυτή θα μπορεί να κατανοήσει. Οι άνθρωποι λοιπόν μιλάνε ή εξωτερικεύουν την αγάπη τους με 5 διαφορετικούς τρόπους.
- Με λέξεις επιβεβαίωσηςː "είσαι υπέροχος", "μπράβο", "σ' αγαπώ".
- Τον ποιοτικό χρόνο που θα περάσουμε με τον/τη σύντροφό μας.
- Τα δώρα που μπορεί να προσφέρουμε στο αγαπημένο μας πρόσωπο.
- Τις πράξεις βοηθείας προς τον άνθρωπό μας.
- Τη σωματική επαφή που μπορεί να είναι είτε ένα φιλί είτε ένα χάδι.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να γίνεις ο ηγέτης της ζωής σου
Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχουν 5 διαφορετικές γλώσσες μέσα από τις οποίες μπορεί κάποιος να εκφράσει την αγάπη του, τότε υπάρχει η πιθανότητα ο άνθρωπος μας να μην χρησιμοποιεί την ίδια με τη δική μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νομίζουμε πολλές φορές πως δεν μας αγαπά, αφού δεν μας δίνει αυτά που χρειαζόμαστε. Αναμένουμε πως πρέπει από μόνος του να μάθει τη΄ξένη’ προς αυτόν γλώσσα, ώστε να μας αγαπήσει με τον τρόπο που εμείς θέλουμε να αγαπηθούμε.
Μήπως όμως ούτε και εμείς γνωρίζουμε με ποιο τρόπο θέλουμε να αγαπηθούμε ;
Από τη στιγμή που μπορεί να λες αυτό που χρειάζεσαι, μπορείς να ανακαλύψεις τη δική σου γλώσσα αγάπης, κάνοντας στον εαυτό σου τις ερωτήσεις που ακολουθούν:
Πώς εκφράζω αγάπη στους άλλους;
Γιατί παραπονιέμαι περισσότερο στους άλλους;
Τι ζητάω πιο συχνά;
Το να μιλάς στη γλώσσα της αγάπης του συντρόφου σου, ίσως να είναι κάτι δύσκολο για εσένα, αφού εσύ εκφράζεις την αγάπη σας αλλιώς. Από τη στιγμή όμως που μιλάμε για αγάπη και όχι εξοικείωση, τότε χρειάζεται να αναζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα κάνουμε το έτερον μας ήμισυ ευτυχισμένο. Αυτό θα γίνει μόνο αν κτίσουμε τα σωστά κανάλια επικοινωνίας και αν αρχίσουμε να μιλάμε στην ίδια ΄γλώσσα΄.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Think positive ή μήπως... όχι;
Όπως και η εκμάθηση της οποιασδήποτε ΄ξένης΄ προς εμάς γλώσσας, έτσι και με αυτή την περίπτωση, χρειάζεται αρχικά θέληση και έπειτα προσπάθεια για να τη μάθουμε και να εξοικειωθούμε με τη χρήση της.
«Πώς θα καλύψουμε τη βαθιά συναισθηματική ανάγκη που έχει ο σύντροφός μας να νιώθει ότι τον αγαπάμε; Αν καταφέρουμε να το μάθουμε –και επιλέξουμε να το κάνουμε– τότε η αγάπη που νιώθουμε ο ένας για τον άλλο, θα είναι ακόμη πιο συναρπαστική απ' ό,τι νιώθαμε όταν ήμασταν ερωτευμένοι.» Δρ Gary Chapman.
Mπορείς να γνωρίσεις καλύτερα τη Θεοδοσία Κυριάκου μέσω της συνέντευξης της ΕΔΩ, ή ακολουθώντας την στο Instagram, EΔΩ