Τα 9 "σωσίβια" για να ξεπεράσεις τον χωρισμό
Η απιστία είναι από τις πιο δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις που καλείται κάποιος να διαχειριστεί. Ακούμε συμβουλές από την οικογένεια, τους φίλους μας, διαβάζουμε βιβλία, διάφορα ποστ στο διαδίκτυο... Ψάχνουμε έναν τρόπο να το αντιμετωπίσουμε... Νιώθουμε ότι γκρεμίστηκε ο κόσμος μας. Τίποτα δεν μπορεί να μας ικανοποιήσει πλέον και στο εξής, κανέναν δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε. Όταν ανακαλύπτουμε, ότι ο/η σύντροφός μας έχει κάνει σεξ ή ακόμα και μια συναισθηματική σχέση με ένα άλλο άτομο, είτε αυτό είναι για μια στιγμή, είτε για πολλά χρόνια, αισθανόμαστε σαν να έχει ανοίξει η γη και να μας κατάπιε.
Τα 9 “σωσίβια” για να ξεπεράσεις την απιστία
Η ψυχοθεραπεύτρια και ειδική στις σχέσεις ζευγαριών, Myrna Reisman-Moreno, έχει αποστάξει την πολυετή εμπειρία της στην συμβουλευτική ζευγαριών στις παρακάτω 9 βασικές συμβουλές, για να αντιμετωπίσει κανείς την απιστία:
1. Είσαι θυμωμένη/ος... Ίσως θέλεις να μπεις στο Facebook, να τηλεφωνήσεις, ή να στείλεις μήνυμα σε όλους τους γνωστούς σου, για να μοιραστείς μαζί τους αυτό που σου έκανε ο/η σύντροφός σου. Ηρέμησε! Πάρε πρώτα μια βαθιά ανάσα. Να ενεργήσεις με σύνεση και όχι παρορμητικά.
2. Ακόμη κι αν σου φαίνεται απίθανο στην αρχή, ίσως ακόμη να μπορείς να δουλέψεις πάνω στη σχέση σου με τον/την σύντροφό σου και να λύσεις τα προβλήματα που ενδεχομένως έχετε. Ίσως, μετά από λίγο καιρό, να είσαι σε θέση και να τον/την συγχωρήσεις. Αν παρορμητικά πείσεις όσους σε ξέρουν ότι ο/η σύντροφός σου σου φέρθηκε οικτρά και ότι “είναι ένας παλιάνθρωπος”, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για αυτούς να δεχτούν αργότερα ότι θα είσαι και πάλι μαζί με τον/την σύντροφό σου. Το οικογενειακό σου περιβάλλον, μπορεί να σου δημιουργήσει δυσκολίες στη σχέση σας, ακόμη και αφότου έχετε καταφέρει οι δυο σας να επιλύσετε τα προβλήματά σας, και τον θυμό έναντι του /της συντρόφου σου.
3. Επίλεξε σε ποιους θα μιλήσεις για τη ζωή σου και για όσα βιώνεις αυτή τη στιγμή. Η υποστήριξη είναι απαραίτητη από αυτά τα άτομα, είναι καίριας σημασίας για να αρχίσεις τη θεραπεία, ανεξάρτητα από το αν η σχέση σου μπορεί να διασωθεί, ή όχι. Μην απομονώσεις τον εαυτό σου. Οι πραγματικοί φίλοι θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις μια κανονικότητα στη ζωή σου και θα σε βγάλουν σταδιακά από την δύσκολη στιγμή.
Διάβασε ακόμη: Απλές συμβουλές για να σώσεις το γάμο (ή τη σχέση σου)
4. Κι όταν θα έχεις μοιραστεί τον πόνο σου με τους φίλους σου, μπορεί για κάποιες μέρες να νιώθεις την ανάγκη να μείνεις εντελώς μόνη/ος σου. Το πότε και το αν θελήσεις να ανακοινώσεις τα “κακά νέα” στους υπόλοιπους ανθρώπους στο περιβάλλον σου είναι άλλο θέμα. Θα πρέπει να είναι μια συνειδητή επιλογή.
5. Μην βιαστείς να μετακομίσεις. Αν πνίγεσαι και δεν μπορείς να είσαι κάτω από την ίδια στέγη, κάνε μερικά βραχυπρόθεσμα σχέδια μέχρι να αισθανθείς καλύτερα. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου για να βεβαιωθείς ότι λειτουργείς αποκλειστικά με γνώμονα το δικό σου συμφέρον. Μην αντιδράσεις αυτοκαταστροφικά στον πόνο. Ίσως αργότερα, όταν περάσει κάποιος καιρός, να τα ξαναβρείτε και να συνεχίσετε να είστε μαζί.
6. Οι εκδικητικές πράξεις ΔΕΝ θα κάνουν τα πράγματα καλύτερα. Είτε επιτεθείς συναισθηματικά, λεκτικά, ή σωματικά στον/στην άπιστο/η σύντροφό σου, δεν θα φτάσεις στη ρίζα των προβλημάτων σας. Συμβαίνει συχνά, να θέλουμε να πούμε επώδυνα πράγματα για εκείνον/η, αλλά μπορεί να καταστρέψει τις όποιες πιθανότητες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και δημιουργίας συναισθηματικής ασφάλειας.
Διάβασε ακόμη: Μήπως είσαι δυστυχισμένη στη σχέση σου;
7. Σωματική κακοποίηση δεν είναι μόνο όταν ένας άντρας χτυπά μια γυναίκα, και δεν έχει προτιμώμενο φύλο. Είναι καταστροφική συμπεριφορά, ανεξάρτητα από το ποιος την ασκεί.
8. Μη σπαταλάς την ενέργειά σου στο να θέλεις να "ανταποδώσεις" με το να παρακολουθείς το προφίλ του, να κάνεις σχετικές αναρτήσεις για την απιστία που σου έκανε... Μπορεί στο παρόν στάδιο να ικανοποιήσει την ανάγκη σου, αλλά μακροπρόθεσμα ΔΕΝ θα σου προσφέρει τίποτα απολύτως.
9. Αν έχεις παιδιά μαζί του, πρόσεχε! Πρώτο, δεν φταίνε! Και δεύτερο, να θυμάσαι ότι είναι υπό την προστασία σου. Υποφέρουν όταν μιλάς άσχημα για τον άλλο γονέα τους. Στην προσπάθειά σου να “βλάψεις” το άτομο που σε πλήγωσε, μπορεί να καταλήξεις να πληγώσεις τα ίδια σου τα παιδιά. Δεν το αξίζουν! Αυτό να το έχεις υπόψην σου και να μην το κάνεις ποτέ!
Διάβασε ακόμη: Πώς θα καταλάβεις ότι ο σύντροφός σου σε απατά
Ακόμα και με αυτές τις κατευθυντήριες συμβουλές της ψυχοθεραπεύτριας και ειδική στις σχέσεις Myrna Reisman-Moreno, το να αντιμετωπίσει κανείς την απιστία εξακολουθεί να είναι βασανιστικό.
Γι' αυτό, προσπάθησε να εστιάσεις τη σκέψη σου στο ποια είναι τα συμφέροντά σου. Υπάρχουν φορές που ένα ζευγάρι ξεπερνάει την απιστία στη σχέση και έρχεται ακόμα πιο κοντά. Υπάρχουν επίσης πολλές φορές, που αυτό δεν είναι εφικτό. Αυτό που πρέπει να κάνεις όμως σίγουρα, είναι να φερθείς με συμπόνια προς τον εαυτό σου και όχι με αυτολύπηση.
Διάβασε ακόμη: Τι οδηγεί τις μακροχρόνιες σχέσεις στον χωρισμό