Thumbnail

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα παιδιού Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα παιδιού

«Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…»
Για κάθε γονιό, το παιδί του είναι ό,τι πιο πολύτιμο. Είναι ο όλος του ο κόσμος. Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, με αφορμή την παγκόσμια μέρα παιδιού, συνοψίζουμε σε αριθμούς την παιδική δυστυχία. Σήμερα. Τις άλλες μέρες, κλεινόμαστε στον μικρόκοσμο μας, αδιαφόρωντας για το τι συμβαίνει, όχι πολύ πιο μακριά από εμάς, αλλά λίγο παραέξω. Πέρα από τα πομπώδη λόγια, το τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς σε προσωπικό επίπεδο για τη γενική ευημερία των παιδιών, είναι προσωπική του υπόθεση. Αν είσαι γονιός, όμως, σήμερα ειδικά, πάρε τα παιδιά σου μια σφικτή αγκαλιά και υπενθύμισε τους την απέραντη αγάπη που τρέφεις γι΄αυτά.

Εκτός από την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση το ΟΗΕ και γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου, η 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα του παιδιού το 1925 από την Παγκόσμια Συνέλευση για την ευημερία του παιδιού της Γένοβας.

 

Τέτοιες μέρες, σελίδες, ηλεκτρονικές και έντυπες, προβάλλουν τη δυστυχία των παιδιών, τακτοποιημένη σε αριθμούς. 

 

Εκατομμύρια παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, ζουν σε άθλιες συνθήκες, όπως είναι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Ας μη ξεχνάμε τον τρομακτικό αριθμό ότι ένα στα τέσσερα παιδιά ενδέχεται να βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης στη ζωή του. 

Διάβασε ακόμη: 

Παγκόσμια ημέρα του παιδιού

Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης έχουν «Φωνή»

Δυστυχώς, ούτε εμείς θα αποφύγουμε τα τετριμένα και τα αυτονόητα μέρα που είναι, αλλά ίσως, αν τα επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά, αντί να μας φαίνεται φυσιολογικό όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας, επιτέλους αντιδράσουμε και κάνουμε κάτι ουσιαστικό και δραστικό γι΄αυτό. Η παιδική εργασία αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του παιδιού. Εμποδίζει την ανάπτυξή τους, οδηγώντας τα δυνητικά σε δια βίου σωματική ή ψυχολογική βλάβη. Η παιδική εργασία διαιωνίζει τη φτώχεια, κρατώντας τα παιδιά των φτωχών μακριά από την εκπαίδευση και την προοπτική για κοινωνική άνοδο.  Αυτή η μείωση του ανθρώπινου κεφαλαίου έχει συνδεθεί με την επιβράδυνση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.  

Πρόσφατη μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας έδειξε ότι η εξάλειψη της παιδικής εργασίας και η ανάπτυξη της οικονομίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οικονομικά οφέλη σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερα από το κόστος, ως επί το πλείστον συνδεδεμένα με επενδύσεις σε καλύτερη εκπαίδευση και κοινωνικές υπηρεσίες.  

 Η UNICEF είναι μία οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, τιμημένη το 1965 με βραβείο Νόμπελ για την προσφορά της. Ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 από τη γενική συνέλευση του νεοσύστατου τότε διεθνούς οργανισμού για να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ονομασία της προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων United Nations International Children's Emergency Fund (Διεθνές Έκτακτο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά). Το 1953 η UNICEF  έγινε μόνιμο τμήμα του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, με κεντρικά γραφεία στη Νέα Υόρκη και αποστολή την κάλυψη των μακροπρόθεσμων αναγκών των φτωχών παιδιών και των μητέρων τους στις αναπτυσσόμενες χώρες.  

Το 1954, ο ηθοποιός Danny Kaye ανακηρύσσεται πρώτος πρεσβευτής της UNICEF, με αρμοδιότητα την ευρεία δημοσιοποίηση των αναγκών των παιδιών όλου του κόσμου. Από τότε και μέχρι σήμερα, παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, αθλητές και συγγραφείς τάσσονται στην υπηρεσία της UNICEF  ως «Πρεσβευτές Καλής Θέλησης» ή «Ειδικοί Εκπρόσωποι» της.

Στις 20 Νοεμβρίου 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας. Τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών στους τομείς της επιβίωσης, της ανάπτυξης, της προστασίας και της συμμετοχής.

xarta

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ερμηνεύοντας τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, τραγούδησε το: «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…» και ο στίχος αυτός συμπυκνώνει το νόημα της σημερινής μέρας. 

 

 Με αφορμή τη σημερινή μέρα, ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει μια εκδήλωση, ειδικά για τα παιδιά, από τις 16:30 μέχρι τις 19:30. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες, μικροί και μεγάλοι, θα έρθουν πιο κοντά και θα αντιληφθούν το πραγματικό νόημα αυτής της μέρας: Να προσφέρουν γνήσια και αυθόρμητα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών! 

 

 

 

 

 

Home