Thumbnail

Αφήστε τις τρίχες, τις πανάδες, τις ραγάδες και την κυτταρίτιδα μας, ήσυχες Αφήστε τις τρίχες, τις πανάδες, τις ραγάδες και την κυτταρίτιδα μας, ήσυχες

Τη δική μας πάντως κοσμοθεωρία δεν την απειλούν. Τη δικιά σας;
Nαι, ναι, έχει που τα χτες που ασχολούμαστε με τρίχες, ξέρεις καλά όμως πως η ουσία δεν είναι αυτές, αλλά το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να εκφράζεται όπως θέλει και να μη νιώθει κανένας ενοχές για το σώμα του.

Της Κωνσταντίνας Γεωργίου

Τώρα θα πεις πως και η Αφροδίτη Λατινοπούλου -που μέχρι χθες εμείς εδώ στη νήσο Κύπρο αγνοούσαμε παντελώς την ύπαρξή της- την άποψή της εξέφρασε. Δημοκρατία έχουμε άλλωστε, η ελευθερία του λόγου είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός από εμάς. Μέχρι εδώ, όλα καλά, όλα ανθηρά. 

Όταν φτάνεις όμως σε σημείο να χαρακτηρίζεις ως αντιαισθητική μια φωτογραφία που ανέβασε κάποια, στην οποία φαίνονται οι πανάδες, οι ραγάδες ή η κυτταρίτιδα της, και να λες ότι ως γυναίκα αισθάνεσαι άβολα και ντροπή, τότε αγγίζεις μια κόκκινη γραμμή. Εικάζω πως η κα. Λατινοπούλου ως νομικός -ασχέτως αν δηλώνει πως δεν ασκεί το επάγγελμα- θα πρέπει να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι τα δικαιώματα μας σταματάνε εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου. 

Διότι στο βίντεο που ανέβασε μεταξύ άλλων επικρίνει και τους άνδρες που ξυρίζονται και φορούν γυναικεία ρούχα, τονίζοντας ότι όλο αυτό "δεν είναι φυσιολογικό", χαρακτηρίζοντας τους ως "νοσηρές μειοψηφίες". Λυπάμαι πως θα σας χαλάσω το αφήγημα κα. Λατινοπούλου, αλλά δεν είναι νοσηρές μειοψηφίες όπως εσείς τις αποκαλείτε, αλλά άνθρωποι. Το τι είναι φυσιολογικό χρήζει τεράστιας ανάλυσης που δεν είναι της παρούσης, όπως επίσης η αισθητική και τι αρέσει στον καθένα, είναι ένα καθαρά υποκειμενικό ζήτημα. 

Το να μην σου αρέσει κάτι, είναι θεμιτό και συνεπώς σεβαστό. Την ίδια ώρα πρέπει να είναι σεβαστό και από σένα αυτό που αρέσει σε έναν συνάνθρωπό σου. Το να κάνεις λοιπόν ένα βίντεο όταν μάλιστα διαθέτεις μια άλφα δυναμική ως "μέρος" μιας πολιτικής παράταξης στην Ελλάδα, πρέπει να έχεις επίγνωση και συναίσθηση των όσων λες και πράττεις. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Οι αποστομωτικές απαντήσεις της ελληνικής showbiz στη Λατινοπούλου 

loudres

ΔΙΑΒΑΣΕ EΠΙΣΗΣ: Στα πόσα κείμενα θα σταματήσουμε το body shaming τελικά; 

Από χθες, έχω διάβασει σχετικά, άπειρα σχόλια και άρθρα, και έχω δει βίντεο στα social media. Από τα πιο εύστοχα, το insta story της Μαίρης Συνατσάκη, η οποία είπε πως επιλέγει να μην αναπαραγάγει τέτοιου είδους σκοταδιστικές απόψεις. "Θεωρώ ότι ήθελε να γίνει viral. Πιστεύω ότι τα εννοεί, αλλά θεωρώ πως ήθελε έξτρα προσοχή. Προτείνω να μην της τη χαρίσουμε...Αυτό το βίντεο είναι το απόλυτο παράδειγμα τού πώς μοιάζει ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός. Και ξέρετε κάτι; Δεν έχει νόημα να βγούμε όλοι και να την κράξουμε. Τη συμπονώ. Μεγάλωσε όπως όλοι μας σε μια κοινωνία εξαιρετικά προβληματική στο πώς αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με βάση το φύλο τους. Αυτό έμαθε. Αυτό αναπαράγει....Αν δεν της κάνουμε το χατίρι του virality, μπορεί να είναι καλύτερα. Δεν ξέρω. Είναι οι πρώτες μου σκέψεις. Όσο λιγότερο φως δίνουμε στις σκοτεινές απόψεις, τόσο πιο πολύ θα χάνονται στις σκιές τους. Μέχρι κάποτε να εκλείψουν"

Προσωπικά, δε διαφωνώ. Από την άλλη, όμως, πιστεύω πως πρέπει να δείχνουμε μηδενική ανοχή σ' αυτές τις "φωνές", γιατί κάτι που είναι βαθιά ριζωμένο σε μια κοινωνία, δε θα εκλείψει έτσι απλά. Η κα. Λατινοπούλου παρά το ντόρο που προκλήθηκε, δηλώνει αμετανόητη. Δεν κατάλαβε την ουσία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται στις βρισιές, τις απειλές και τις κατάρες που δέχθηκε. Έχει δίκαιο η Μαίρη Συνατσάκη. Στο σκοτάδι, απαντάς αποκλειστικά με φως. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δείξουμε πως είμαστε  ηχηρές πλειοψηφίες και δεν υπάρχουν "νοσηρές μειοψηφίες".  Το τι είναι φυσιολογικό μόνο εμείς το ορίζουμε και κανένας άλλος. Ο καθένας έχει αναφαίρετο δικαίωμα να ζήσει όπως θέλει και τον κάνει ευτυχισμένο!  

*Στην κεντρική φωτό, η Ella Emhoff, κόρη της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Kamala Harris, που στάθηκε η αφορμή για την Αφροδίτη Λατινοπούλου να κάνει το εν λόγω βίντεο 

 

 

 

 

Home