Thumbnail

Από γραφίστας, tattoo artist Από γραφίστας, tattoo artist

Ο Παναγιώτης Πιερής αποφάσισε να αφοσιωθεί στην τέχνη των τατουάζ
Πώς συμπεριφέρονται οι Κύπριοι, αλλά και ξένοι πελάτες σ' έναν tattoo artist, αλλά και πώς ο κόσμος αντιμετωπίζει έναν άνθρωπο που έχει το κορμί του ή έστω μεγάλο μέρος αυτού, καλυμμένο από τατουάζ; 

Της Νίκολας Καρατζιά 

Πριν από δύο χρόνια, αποφάσισε να παρατήσει το επάγγελμα του ως γραφίστας και να αφοσιωθεί στην τέχνη των τατουάζ. Ο Παναγιώτης Πιερής, με τη χαλαρότητα που τον διακατέχει, ξεκάθαρη σκέψη και χωρίς πολύ overthinking -κάτι που γενικότερα εφαρμόζει στη ζωή- μιλάει για την απόφασή του αυτή, τη νοοτροπία των Κυπρίων όσον αφορά στα τατουάζ και για όλα όσα βαριέται ή τα οποία αρνείται να κάνει όταν του ζητηθούν. Ως καλλιτέχνης, λέει όλα όσα χρειάζεται. Τα υπόλοιπα "εξιστορούνται" εξάλλου μέσα από τα έργα του...με ανεξίτηλο μελάνι επάνω στο σώμα μας.

Πώς και γιατί αποφασίζει ένας γραφίστας, να γίνει tattoo artist; 

Το πάθος και η αγάπη του να σχεδιάζω και να δημιουργώ, ήταν εκείνα που πιστεύω ότι με οδήγησαν στο να γίνω tattoo artist. Επειδή αυτούς τους καθοριστικής σημασίας για μένα παράγοντες, δεν τους συνάντησα στις γραφικές τέχνες, παράτησα τη συγκεκριμένη δουλειά και ξεκίνησα να μαθαίνω να κάνω τατουάζ. 

Πότε έγινε η στροφή αυτή; 

Πριν 2 χρόνια, τον Ιανουάριο του 2018. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Από δημοσιογράφος τοξοβόλος 

hgndg

Ποια η μεγαλύτερη διαφορά στο να δουλεύεις επάνω στο χαρτί ή σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, από το να δουλεύεις επάνω στο ανθρώπινο σώμα;

Το να ζωγραφίζω πάνω σε χαρτί, μου προκαλεί μια χαλάρωση. Όταν δούλευα πάνω σε υπολογιστή -το οποίο δεν κάνω πλέον- αισθανόμουν απόλυτα συγκεντρωμένος. Όταν κάνω τατουάζ, προκύπτει ένας συνδυασμός των δύο, συνοδευόμενος και από μία δόση αδρεναλίνης. Η διαφορά είναι ότι στο τατουάζ δεν υπάρχει ούτε «undo», ούτε πετάω το χαρτί και ξαναξεκινώ, εξ ού και η αδρεναλίνη που προανάφερα.

jhkjih

 
Υπάρχουν τάσεις-μόδα- όσον αφορά στα τατουάζ και αν ναι, συνήθως από ποιους παράγοντες επηρεάζονται; 

Ναι, υπάρχουν τάσεις, που επηρεάζονται θα έλεγα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο γενικότερα. Κάτι συγκεκριμένο όμως δεν μπορώ να αναφέρω, μιας και οι επιρροές πλέον είναι πολλές.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Έλενα Στρογγυλιώτου: H Κύπρια couturier μάς ξεναγεί στον bridal κόσμο της

 

kljo

Υπάρχει κάποιο σχέδιο που έχεις βαρεθεί να κάνεις ή να βλέπεις, σε σημείο που όταν το χτυπάς, δεν βλέπεις την ώρα να τελειώσεις; 

Συγκεκριμένο σχέδιο όχι, δεν υπάρχει. Εντούτοις, έτσι αισθάνομαι σχεδόν με όλα τα σχέδια που είναι πιστές αντιγραφές, όταν δηλαδή ο πελάτης βρίσκει ένα σχέδιο από πλατφόρμες όπως το Pinterest και επιμένει να κάνουμε ακριβώς το ίδιο. Αυτές, είναι ιστοσελίδες γεμάτες με κακής ποιότητας τατουάζ από τεχνική άποψη, κατά τη γνώμη μου πάντα. Αυτά λοιπόν τα τατουάζ, ναι, ομολογώ ότι δεν γίνονται με την ίδια αγάπη όπως θα γινόταν αν δούλευα επάνω σε ένα δικό μου σχέδιο.

kjlj

Οπότε, σε γενικές γραμμές, οι Κύπριοι δεν έχουμε φαντασία στο θέμα αυτό.

Δυστυχώς, οι πλείστοι αντιγράφουν τατουάζ από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τουλάχιστον αυτό συναντώ συχνά εγώ. Έχοντας και πολλούς ξένους πελάτες, βλέπω μια έντονη διαφορά μεταξύ νοοτροπίας. Αντιμετωπίζομαι ως καλλιτέχνης από ξένους και περισσότερο ως «εκτελεστής» από Κύπριους, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. 

kljo

Έρχονται και άνθρωποι που ζητούν πιο συναισθηματικής φύσεως τατουάζ; 

Ναι, αυτό συμβαίνει συχνά με ανθρώπους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα ή κατοικίδια και θέλουν να τα αποτυπώσουν με μελάνι στο σώμα τους. 

Έτυχε ποτέ να συγκινηθείς ή δακρύσεις με κάποια ιστορία που μοιράστηκαν μαζί σου;

Ναι, μου έτυχε. Ήταν μία φορά όπου μία κοπέλα στην οποία έκανα τατουάζ για τη μικρή αδερφή της, που είχε χάσει λίγες μέρες πριν, συγκινήθηκε. Αυτό, προκάλεσε και σε μένα μια συγκίνηση. 

jknhvifad

Πόση ήταν η περισσότερη ώρα που χρειάστηκε να δουλέψεις μέχρι να ολοκληρώσεις ένα τατουάζ; 

Εννέα ώρες, σε «σπαστά» ραντεβού. Οι περισσότερες ώρες όμως που δούλεψα συνεχόμενα κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού, ήταν έξι.

Υπάρχουν άτομα που ενώ ξεκινάει η διαδικασία, δεν αντέχουν τον πόνο και σου ζητάνε να το αφήσεις ημιτελές; 

Δεν μου έτυχε ποτέ και ελπίζω να μην!

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς είναι να ανοίγεις τη συναυλία του Eros Ramazzoti;

jkhizxh

Σε ιντριγκάρει περισσότερο όταν ένας πελάτης σού δίνει το ελεύθερο να αυτοσχεδιάσεις ή προτιμάς να έρχονται με μία πρώτη ιδέα προς εξέλιξη; 

Θα έλεγα κάτι μεταξύ των δύο. Μου αρέσει να έχω μια αρχική κατεύθυνση, μια ιδέα από τον πελάτη και μετά να έχω το ελεύθερο ώστε να δημιουργήσω καλλιτεχνικά. 

kljlk

Πόσο εύκολο είναι να καλύψεις ένα τατουάζ με ένα καινούριο και κατά πόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο; 

Τα λεγόμενα cover-ups, είναι κάτι που εγώ προσωπικά δεν αναλαμβάνω ιδιαίτερα. Σε γενικές γραμμές όμως, εξαρτάται από το παλιό τατουάζ και το καινούριο σχέδιο το οποίο επιθυμεί να κάνει ο πελάτης. Πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο αυτά τα δύο «συμφωνούν» μεταξύ τους, με τρόπο που το νέο αποτέλεσμα να είναι ωραίο. Το μόνο σίγουρο είναι πως το καινούριο τατουάζ, θα πρέπει είναι πιο μεγάλο και πιο σκούρο από το προηγούμενο, για να το καλύψει.  

lkl;k

Έχεις αρνηθεί ποτέ σε κάποιον να τον «αναλάβεις»; 

Πολλές φορές έχω αρνηθεί σε πελάτες που ζητάνε κάτι πολύ μακριά από αυτό που προσωπικά κάνω σε τεχνικό και αισθητικό επίπεδο. 

Έτυχε ποτέ να σε φέρει σε δύσκολη θέση κάποιος πελάτης με τη συμπεριφορά του, ακόμη και φλερτάροντας σε έντονα; 

Ναι, έχει τύχει δύο φορές. Το αντιμετώπισα με καλό τρόπο και ευγένεια. Δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία. 

,mnk

Έχεις «χτυπήσει» μόνος σου τατουάζ στο κορμί σου; Πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο και κατά πόσο είναι πιο επώδυνο; 

Ναι, έχω κάνει ένα μικρό στο πόδι. Ήταν επώδυνο και δύσκολο θυμάμαι, γιατί δεν μπορούσα να στρίβω το σώμα άνετα όπως όταν κάνω τατουάζ σε κάποιον άλλο. 

Πόσα συνολικά τατουάζ έχεις και μέχρι ποιόν αριθμό θα ήθελες να φτάσεις; 

Έχω τατουάζ σχεδόν σε όλο το σώμα. Δεν έχω κάποιο περιορισμό ούτε και πλάνο όσον αφορά στο πού θα φτάσω. Όταν μου αρέσει κάτι και για όσο έχω ελεύθερο χώρο, νομίζω θα συνεχίζω να κάνω. 

Διάβασε τη συνέχεια της συνέντευξης ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Συνέντευξη με τον διάσημο σεφ Nobu Matsuhisa (βίντεο)

Home