Thumbnail

Κορωνοϊός: Τι ψωνίζουν οι Κύπριοι από τα σούπερ μάρκετ Κορωνοϊός: Τι ψωνίζουν οι Κύπριοι από τα σούπερ μάρκετ

Τι γίνεται με τα αποθέματα και τι συστήνεται προς τους καταναλωτές
O αυτοπεριορισμός στο σπίτι, έχει οδηγήσει την πλειοψηφία στις υπεραγορές. Άλλο όμως το ψώνισμα με σύνεση ώστε να έχουμε τα απαραίτητα για να μείνουμε στο σπίτι και άλλο ο πανικός και η υπερβολή -που δυστυχώς- διακατέχει ορισμένους συμπολίτες μας.

Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο λόγω του  κορωνοϊού, αφού ολοένα και περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κάνουν την εμφάνιση τους.

Αποτέλεσμα της αναστάτωσης που προκλήθηκε τόσο από τον κορωνοϊό, κόσμος τρέχει στα μαγαζιά για να αγοράσει προϊόντα, έτσι ώστε να περιορίσει τις εξόδους του.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Γιατί όλοι τρέχουν σαν του τρελούς να αγοράσουν χαρτί υγείας;

Τι προϊόντα αγοράζονται περισσότερο; Yπάρχουν αποθέματα ή έχουμε ελλείψεις; Γίνονται καθυστερήσεις στην άφιξη προϊόντων στα λιμάνια; Λαμβάνουν μέτρα οι υπεραγορές;

Μαζική είναι η προσέλευση του κόσμου από την Τρίτη (10/3) το βράδυ στις υπεραγορές, κάτι το οποίο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, σύμφωνα με δηλώσεις του Μάριου Αντωνίου, γενικού γραμματέα του Παγκύπριου Σύνδεσμου Λιανικού Εμπορίου, στη Brief 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αντωνίου αναφέρει ότι ο κόσμος αγοράζει «γεμάτα καλάθια ψωνίσματος, με ζήτηση να έχουν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων όπως ξηρά τροφή μακράς διαρκείας, όσπρια, μακαρόνια, γάλα μακράς διαρκείας, είδη καθαρισμού,αντισηπτικά και εμφιαλωμένο νερό. Αυτά είναι στην πρώτη γραμμή.»

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: H ανακοίνωση της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου

supermarket

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αποθέματα, ενώ δεν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στην παρούσα φάση: «Δεν υπάρχει ακόμα κάποια έλλειψη σε κάποιο προϊόν στην αγορά και υπάρχουν αποθέματα μέχρι αυτή τη στιγμή. Απλώς επειδή οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες από αυτά τα είδη, χρειάζεται χρόνος για να αναπληρωθούν από τις υπεραγορές στο ράφι. Μέχρι να δουλέψει η εφοδιαστική αλυσίδα, να βάλει άλλες παραγγελίες, να τις παραλάβει και να τις ανεβάσει στο ράφι, χρειάζεται κάποιος χρόνος.»

Ακόμα και στα αντισηπτικά των χεριών για τα οποία γίνεται χαμός, αναφέρει ο κ. Αντωνίου, υπάρχει η κυπριακή βιομηχανία που τα παράγει συνέχεια και ασταμάτητα και «άρα μπορεί κάποιος, αν δεν βρει όταν πάει στην υπεραγορά, μετά από 2-3 ώρες θα ξανατοποθετηθεί το προϊόν και θα ξαναγεμίσει το ράφι και θα βρει.»

ΔΙΑΒΑΣΕ: Αν θες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, θα καλέσεις σε αυτόν τον αριθμό

Σε ερώτηση μας αν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει σοβαρή έλλειψη σε προϊόντα, αναφέρει οτι «δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα οι προμηθευτές γιατί οι υπεραγορές και λιανέμποροι είναι από τους προμηθευτές που προμηθεύονται τα προϊόντα. Μέχρι στιγμής, φαίνεται να ανταποκρίνονται, άρα για τώρα δεν υπάρχει φόβος για ελλείψεις.»

Όσο αφορά αν υπήρξαν καθυστερήσεις στις αφίξεις προϊόντων στα λιμάνια, ο κ. Αντωνίου αναφέρει ότι δεν υπήρξε θέμα μέχρι στιγμής, αλλά τα πάντα μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη, λόγω του ότι μέτρα ανακοινώνονται συνεχώς και έτσι διαφοροποιούνται τα δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς το κοινό σαπούνι μάς προστατεύει από τον κορωνοϊό

Μέτρα υπεραγορών – Σύσταση προς τον κόσμο

Αρκετές υπεραγορές λαμβάνουν πολύ καλά μέτρα προστασίας και υγιεινής, με πολλές αλυσίδες να έχουν ακόμα τοποθετήσει στις εισόδους τους χώρους με αντισηπτικά, ενώ επίσης απολυμαίνουν τα τρόλεϊ που χρησιμοποιούν οι πελάτες.

Σε σύσταση του προς το κοινό, ο κ. Αντωνίου αναφέρει ότι επειδή υπάρχουν περιπτώσεις που αγοράζουν αντισηπτικά των χεριών ανά δεκάδες και μετά άλλοι καταναλωτές δεν βρίσκουν να αγοράσουν, να αγοράζουμε μόνο όσο χρειαζόμαστε. Επίσης, αναφέρει, όπως ο ίδιος έχει πληροφορηθεί, από την Πέμπτη (12/3) έχει τεθεί κάποιος περιορισμός στα αντισηπτικά των χεριών που μπορεί να αγοράσει ένα άτομο και αυτό είναι θετικό «γιατί είναι κρίμα κάποιοι να φεύγουν με 30 και άλλοι να μην μπορούν να βρουν ούτε ένα. Μιλούμε και για ένα προϊόν που δεν θα σου λείψει εύκολα.»

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς πρέπει να πλένεις τα ρούχα σου στο σπίτι ώστε να μην μεταφέρουν μικρόβια

Πηγή 

Home