Μάριος Γιάγκου: Πώς είναι να είσαι πρωταθλητής στο πινγκ πονγκ
Της Θεοδοσίας Κυριάκου
Τι σε ώθησε ν’ ασχοληθείς με την επιτραπέζια αντισφαίριση, γνωστή ως πινγκ πονγκ και table tennis;
Ξεκίνησα στην ηλικία των 5 ετών λόγω του πατέρα μου, που ήταν πρωταθλητής Κύπρου. Όσο περνούσαν τα χρόνια, το ενδιαφέρον μου μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο, μέχρι που έγινε τρόπος ζωής. Ωστόσο, πάντα το θεωρούσα ως χόμπι. Στην ηλικία των 15 χρονών, όταν κατέλαβα την 9η θέση στο πανευρωπαικό πρωτάθλημα U15, μπήκα σε σκέψεις για το μέλλον μου και θέλησα να αφοσιωθώ πιο πολύ στο συγκεκριμένο άθλημα. Όπως κι έγινε. Στην ηλικία των 16 ετών αναδείχθηκα πρωταθλητής Κύπρου, στην κατηγορία ανδρών. Στην ηλικία των 17, αγωνίστηκα στο ελληνικό πρωτάθλημα, κερδίζοντας με την ομάδα μου, ΑΟ Ταταύλα, το κύπελλο ανδρών. Επίσης, την ίδια χρονιά, στο ευρωπαικό πρωτάθλημα U18, κατέλαβα την 5η θέση και αυτό με ώθησε στο να ασχοληθώ πιο επαγγελματικά με το άθλημα. Πέρασαν από τα χέρια μου αρκετές ευκαιρίες, όμως για διάφορους λόγους θεωρώ πως δεν τις αξιοποίησα όπως έπρεπε.
Σήμερα, ασχολείσαι επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με τo πινγκ πονγκ;
Τα τελευταία τρία χρόνια ασχολούμαι σε επαγγελματικό επίπεδο μαζί του. Καθημερινά, προπονούμαι εντατικά και μάλιστα κάποτε, κάνω προπονήσεις δυο φορές την ημέρα.Τα τελευταία 5 χρόνια αγωνιζόμουν στο ελληνικό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας, με εξαιρετικές συμμετοχές, κερδίζοντας αρκετούς Ελλαδίτες και ξένους αθλητές με υψηλές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, ανήκω στην εθνική ομάδα Κύπρου, λαμβάνοντας μέρος σε αρκετές διεθνείς διοργανώσεις όπως ευρωπαϊκά, παγκόσμια, Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, Μεσογειακούς Αγώνες, Αγώνες Γαλλοφωνίας, Pro Tours, Opens, Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, Ευρωπαικά Πανεπιστημιακά Πρωταθλήματα, Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα κ.α.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Το άθλημα της τοξοβολίας
Ανήκεις σε κάποιον σύλλογο;
Ναι, τα τελευταία 11 χρόνια ανήκω στον Μαυρομμάτη Αγίου Παύλου στην Κύπρο. Τα τελευταία δέκα χρόνια κερδίζουμε το νταπλ (πρωτάθλημα και κύπελλο). Παράλληλα, όπως προανέφερα, τα τελευταία 5 χρόνια αγωνιζόμουν και στο ελληνικό πρωτάθλημα, με την ομάδα του Ίφιτου Πατρών, που ανήκει στην πρώτη εθνική κατηγορία. Προπονούμαι στην εθνική ομάδα μαζί με τον προπονητή μου Adrian Simion, εδώ και αρκετά χρόνια. Κάποιες φορές μπορεί να προπονηθώ με τον αδερφό μου, που είναι και αυτός αθλητής ή με τον πατέρα μου στον Μαυρομμάτη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχω πάρει μεταγραφή σε ομάδα στη Γερμανία και την επόμενη σεζόν θα αγωνιστώ στο γερμανικό πρωτάθλημα. Ευχαριστώ τον Μαυρομμάτη που όλα αυτά τα χρόνια με στηρίζει και που μου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστώ σε ένα ακόμη επαγγελματικό πρωτάθλημα στο εξωτερικό. Γι΄αυτό κι εγώ θα συνεχίσω να στηρίζω τον Μαυρομμάτη με όποιο τρόπο μπορώ. Σε αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω και την ομοσπονδία μου για τη συνεχή στήριξη όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και τους προπονητές μου.
Είσαι κι εσύ όμως προπονητής. Θεωρείς αυτό το γεγονός ως πλεονέκτημα ώστε να είσαι σε θέση να στηρίξεις καλύτερα έναν άλλο αθλητή;
Το ότι είμαι αθλητής και προπονητής παράλληλα, με βοήθησε με το πέρασμα των χρόνων να βελτιώσω τις γνώσεις μου και να μπω πιο βαθιά στο συγκεκριμένο άθλημα. Μπορώ να καταλάβω πιο εύκολα τις αδυναμίες κάποιου αθλητή ώστε να τον βοηθήσω να βελτιώσει την τεχνική του, ακόμη και την ψυχολογία του. Συνάμα, με βοήθησε να βελτιώσω και κάποιες δικές μου αδυναμίες σε θέματα τεχνικής και τακτικής.
Tι θα συμβούλευες όσους αρχίζουν τώρα το άθλημα και είναι καλοί σε αυτό;
Να το αγαπούν! Αν το αγαπούν και διασκεδάζουν την κάθε στιγμή, θα συνεχίσουν και χωρίς να το καταλάβουν θα αφοσιωθούν ακόμη περισσότερο. Μέσα από τον αθλητισμό δεν γίνονται όλοι πρωταθλητές. Μπορούν όμως όλοι να κερδίσουν κάτι, που θα τους βοηθήσει στο μέλλον να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Άνθρωποι με αξίες, σεβασμό, ήθος, αυτοπεποίθηση, που θα προσπαθούν συνέχεια για το καλύτερο στη ζωή τους.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Από δημοσιογράφος τοξοβόλος
Μίλησε μας λίγο για τις επιτυχίες σου.
Οι επιτυχίες μου είναι αρκετές, οπότε θα εστιάσω στις σημαντικότερες. Για 12 χρόνια ήμουν πρωταθλητής ανδρών Κύπρου, το 2009 έλαβα την 5η θέση στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα U18, την ίδια χρονιά πήρα τη
2η θέση σε Παγκόσμιο Open U18, ήμουν 7ος στην ευρωπαική κατάταξη U18 και 26ος παγκόσμια. Το 2010 τερμάτισα 9ος στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, ενώ την ίδια θέση έλαβα και στους Μεσογειακούς Αγώνες το 2013 και το 2018. Έχω κερδίσει 2 χάλκινα μετάλλια στην Ευρωπαική Πανεπιστημιάδα το 2015 και το χρυσό στο ατομικό και ομαδικό στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης το 2019.
Θα σε ενδιέφερε μια διεθνής καριέρα;
Σίγουρα. Μέσα σε αυτόν τον χώρο κέρδισα αναγνώριση, την οποία ακόμα κερδίζω τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Θα ήθελα να κάνω αυτό το άθλημα δημοφιλέστερο στην Κύπρο ώστε να ασχοληθεί μαζί του περισσότερος κόσμος. Το πιο σημαντικό είναι όσα παιδιά έχουν ταλέντο, να ακολουθήσουν το όνειρό τους, να πιστέψουν ότι αξίζουν και ότι μπορούν να το πραγματοποιήσουν.
Τι το ιδιαίτερο έχει το πινγκ πονγκ σε σχέση με άλλα αθλήματα;
Το πινγκ πονγκ είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα και ακόμα πιο δύσκολο να διακριθείς στο εξωτερικό. Υπάρχει αυτός ο βαθμός δυσκολίας επειδή είναι ένα από τα γρηγορότερα αθλήματα στον κόσμο. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά χτυπήματα, με αρκετά φάλτσα, που μπορείς να δώσεις στη μπάλα. Ακόμα και η ταχύτητα που μπορεί να πάρει το μπαλάκι μαζί με τα διάφορα φάλτσα, αλλά και ο χρόνος αντίδρασης του αθλητή που μετριέται σε κλάσματα δευτερολέπτου για να κτυπήσει το μπαλάκι με ανάλογη ταχύτητα και ανάλογο φάλτσο, έτσι ώστε να περάσει το μπαλάκι απέναντι προς τον αντίπαλο. Συνήθως σε υψηλό επίπεδο το μπαλάκι παίρνει πολύ υψηλές ταχύτητες, πάνω από 100 χιλιόμετρα.
Τι εύχεσαι να σου φέρει το μέλλον σε ό,τι αφορά το πινγκ πονγκ ;
Πρώτα απ όλα, να είμαι υγιής. Τα υπόλοιπα θα έρθουν. Όταν υπάρχουν οι στόχοι, μαζί με πίστη, σκληρή δουλειά και αφοσίωση, όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Έλενα Στρογγυλιώτου: H Κύπρια couturier μάς ξεναγεί στον bridal κόσμο της
Mπορείς να γνωρίσεις καλύτερα τη Θεοδοσία Κυριάκου μέσω της συνέντευξης της ΕΔΩ, ή ακολουθώντας την στο Instagram, EΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΕ: Ανακαλύπτοντας την κύπρια πρωταθλήτρια σκοποβολής Κωνσταντίνα Νικολάου