Ο Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι μάς μυεί στην τέχνη του τζούντο
Της Θεοδοσίας Κυριάκου
Τι είναι ακριβώς το τζούντο;
Πρόκειται για μια πολεμική τέχνη και επίσης ένα ολυμπιακό άθλημα. Η λέξη τζούντο σημαίνει «ο ευγενής δρόμος»
Ποια η διαφορά με άλλα παρεμφερή αθλήματα, όπως το τάε κβον ντο και το καράτε;
Το τζούντο δεν έχει χτυπήματα. Είναι μια πολεμική τέχνη, μια μορφή πάλης που χαρακτηρίζεται από τη δυναμική χρήση χεριών και ποδιών, με σκοπό την απώλεια ισορροπίας του αντιπάλου και την ανατροπή του. Το γεγονός ότι στο τζούντο δεν χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε προστατευτικά, αποδεικνύει τη γνησιότητα τού αθλήματος.
Πώς επέλεξες να ασχοληθείς με το τζούντο;
Από μικρή ηλικία μού άρεσαν οι πολεμικές τέχνες και κυρίως το τζούντο, λόγω της ενασχόλησης του πατέρα μου. Στην πορεία, το δοκιμάσα και από την πρώτη στιγμή που πάτησα τα πόδια μου στο τατάμι (έδαφος του τζούντο), μου άρεσε. Από τις πρώτες προπονήσεις κιόλας, αντιλήφθηκα ότι μπορούσα να κάνω πολλές τεχνικές χωρίς να έχω ιδιαίτερη δυσκολία στην εφαρμογή. Φάνηκε δηλαδή από την αρχή ότι είχα έμφυτο ταλέντο σε αυτό το άθλημα.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Συνέντευξη με τον διάσημο σεφ Nobu Matsuhisa (βίντεο)
Γιατί επέλεξες μια πολεμική τέχνη παρά ένα ομαδικό άθλημα;
Θα έλεγα ότι είναι πιο ωραίο το αίσθημα όταν κερδίζεις σ' ένα ατομικό άθλημα επειδή αποδεικνύεις ότι τη νίκη την πέτυχες με την αξία σου, εσύ ως άτομο και όχι με την υποστήριξη άλλων. Πάντα ήθελα να στηρίζομαι στις δικές μου δυνάμεις και όχι σε επιλογές και αποφάσεις τρίτων.
Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το άθλημα και ποιές διακρίσεις έχεις μέχρι στιγμής;
Από 5 χρονών έκανα τα πρώτα μου βήματα στο τζούντο. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες που πέτυχα είναι η 7η θέση στους παγκόσμιους αγώνες κάτω των 18 στο Άλματι του Καζακστάν, 3η θέση στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό φεστιβάλ νέων στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, 7η θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες κάτω των 18 στη Βαρσοβία και χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) Ανδρών το 2019.
Στην καθημερινότητά σου, τι γραμμή ακολουθείς προκειμένου να έχεις μια υγιεινή ζωή;
Πριν τους αγώνες όλα είναι αυστηρά προγραμματισμένα. Από το τι ώρα θα κοιμηθώ και φυσικά τη διατροφή και κυρίως τα κιλά μου. Εκτός αγωνιστικής περιόδου, είναι λίγο πιο χαλαρά τα πράγματα. Ωστόσο, πάλι προσπαθώ να μην ξεφεύγω ώστε να μην δυσκολευτώ να επανέλθω μετά.
Πόσες φορές την εβδομάδα κάνεις προπόνηση;
Το καθημερινό μου πρόγραμμα περιλαμβάνει προπόνηση, εκτός από την Κυριακή που είναι η μέρα ξεκούρασής μου. Θα έλεγα όμως ότι είναι το μόνο πράγμα που μου αρέσει να κάνω και γι' αυτό τον λόγο προπονούμαι καθημερινά. Πέραν του ότι επιβάλλεται εάν θες να έχεις μεγάλες επιτυχίες, προπονούμαι καθημερινά γιατί είναι κάτι που αγαπώ και με ευχαριστεί πολύ.
Πώς μπορεί ένας προπονητής να βοηθήσει έναν ταλαντούχο αθλητή να διακριθεί ;
Ένας προπονητής, ειδικά στο τζούντο, εκτός από τις γνώσεις που πρέπει να μεταφέρει στον αθλητή του, πρέπει επίσης να τον στηρίζει ψυχολογικά, ειδικά όταν έχει να αντιμετωπίσει δύσκολους αντιπάλους. Πολλές φορές, με τη βοήθεια και τη στήριξη του προπονητή μου, αισθάνομαι σαν να έχω κερδίσει έναν αγώνα μέσα μου, προτού καν ξεκινήσω. Ο προπονητής κάνει το δικό του κομμάτι, και από εκεί και πέρα όλα είναι στα χέρια του αθλητή για το τι θα κάνει στην πορεία.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Από δημοσιογράφος τοξοβόλος
Τι προσφέρει ο προπονητής κατά τη διάρκεια της προπόνησης;
Προσωπικά, ο προπονητής μου, μου δίνει κίνητρο και ώθηση στο να γίνομαι καλύτερος και στην τελική να φτάσω στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου. Δεν έχω κάθε μέρα την ίδια διάθεση για προπόνηση, όμως μαζί του, ό,τι και αν συμβαίνει, ό,τι και αν με απασχολεί, η προπόνηση θα βγει όπως πρέπει.
Οι αγωνιστικές σου επιδόσεις και οι τίτλοι που αποκτήθηκαν με κόπο και προσωπική προσπάθεια, σου έχουν στερήσει κάποια πράγματα που νιώθεις ότι σου λείπουν;
Στερήθηκα πολλά, αλλά ξέρω ότι είναι για το καλό μου γι’ αυτό δεν δίνω πολύ σημασία. Ξέρω ότι αυτό που στερήθηκα, θα έρθει το μέλλον να με ανταμείψει. Εκείνο που με προβληματίζει κυρίως είναι το οικονομικό κομμάτι, δηλαδή να βρούμε λεφτά για να μπορέσουμε να πάρουμε μέρος σε περισσότερους αγώνες. Αυτό ωστόσο το έχει αναλάβει κυρίως ο προπονητής μου, η οικογένειά μου και η ομοσπονδία μου.
Αδιαμφισβήτητα, υπάρχουν άνθρωποι γύρω που σε στηρίζουν για να έχεις καταφέρει τόσες επιτυχίες μέχρι σήμερα. Ποιοι είναι αυτοί;
Η οικογένειά μου και ο προπονητής μου! Είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι δίπλα μου. Επίσης, η Ομοσπονδία και ο πρόεδρος της, Σώτος Τρικωμίτης προσπαθούν να ικανοποιήσουν στο 100% τις υποχρεώσεις μου ως αθλητής.
Από ποια ηλικία ενδείκνυται να ξεκινήσει κάποιος judo;
Δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσει σε μια συγκεκριμένη ηλικία, αλλά καλό θα ήταν όσο πιο νωρίς γίνεται, καθώς είναι ένα άθλημα που θέλει καλές βάσεις και ο μόνος τρόπος είναι να αρχίσεις από παιδί.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Έλενα Στρογγυλιώτου: H Κύπρια couturier μάς ξεναγεί στον bridal κόσμο της
Για ποιους λόγους θα συμβουλεύες τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους τζούντο;
Στο τζούντο δεν μαθαίνεις απλώς το άθλημα, αλλά πώς να πειθαρχείς και είσαι ευγενής ως άνθρωπος. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι εκτός από το αθλητικό κομμάτι που μπορείς να επωφεληθείς είναι η δημιουργία μιας δυναμικής προσωπικότητας.
Λόγω της πανδημίας αναγκαστικά όλες οι σχολές πολεμικών τεχνών και όχι μόνον, έπρεπε να κλείσουν. Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες και με ποιο τρόπο κράτησες τη φυσική σου κατάσταση;
Αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες. Ωστόσο, με καθημερινή προπόνηση, κατάφερα να βρίσκομαι σε ένα καλό επίπεδο, τόσο σε φυσική κατάσταση, όσο και σε ενδυνάμωση. Γενικότερα, επιδίωξα όσο μπορούσα να μη βγω εκτός προγράμματος, ενώ παράλληλα παρακολουθούσα πολλές ώρες αγώνες τζούντο στο διαδίκτυο. Επίσης, με τον συναθλητή μου Πέτρο Χριστοδουλίδη και κάποιους άλλους προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο και να κάνουμε όσο πιο καλή προπόνηση γινόταν.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σου αγωνιστικά πλάνα;
Άλλαξα αγωνιστική ηλικία, πήγα στην κατηγορία κάτω των 21 ετών. Φέτος, έχουμε ευρωπαϊκά κύπελλα και παγκόσμιους αγώνες. Θα δώσω τα πάντα για καλά αποτελέσματα, μετάλλια και πρωτιά σε όλους μου τους αγώνες, χωρίς να δώσω σημασία στα εμπόδια.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Αλέξια: «Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας παράδεισος πολιτισμικά»
Mπορείς να γνωρίσεις καλύτερα τη Θεοδοσία Κυριάκου μέσω της συνέντευξης της ΕΔΩ, ή ακολουθώντας την στο Instagram, EΔΩ