Thumbnail

Oι Κύπριοι δημιουργοί Gin που κατέληξαν να παράγουν αντισηπτικά και να τα χαρίζουν για καλό σκοπό Oι Κύπριοι δημιουργοί Gin που κατέληξαν να παράγουν αντισηπτικά και να τα χαρίζουν για καλό σκοπό

Το γνωστό γνωμικό λέει "Όταν η ζωή σού δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα". Αυτό φαίνεται να ισχύει για τον Άρη και τη Μαριάννα Αριστείδου, που αντί για Gin που ετοιμάζονταν να λανσάρουν, κατέληξαν να φτιάχνουν αντισηπτικά, χαρίζοντας τη μισή τους παραγωγή
Μια άλλη λαϊκή ρήση λέει πως "Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελά". Η δύναμη ενός ανθρώπου έγκειται, στο όταν συμβεί αυτό, να είναι σε θέση να κάνει ανασυγκρότηση δυνάμεων και να προχωρήσει μπροστά. Ο Άρης και η Μαριάννα δεν έκαναν απλώς αυτό, αλλά πέρα από τον εαυτό τους, είδαν και τους συμπατριώτες τους που είχαν ανάγκη, και θέλησαν να βοηθήσουν. Αν μη τι άλλο μια τέτοια κίνηση, μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι πως εάν επικρατήσει η κοινωνική αλληλεγγύη, από αυτή τη μάχη, δεν μπορούμε να βγούμε παρά μόνο νικητές.

Η ιστορία του Άρη και της Μαριάννας, πάει πίσω στον χρόνο και ξεκινά 12 χρόνια πριν, στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Αποτελέσμα της, είναι το  Aristides Distilling , το πρώτο ολοκληρωμένο (full-range) αποστακτήριο (craft distillery), που ιδρύθηκε στην Κύπρο, με στόχο την παραγωγή premium handcrafted αποσταγμάτων! 

Η ομάδα αποτελείται από τον Άρη και τη Μαριάννα Αριστείδου, ιδρυτές και ιδιοκτήτες. Ο Άρης και η Μαριάννα είναι ζευγάρι στη ζωή και τη δουλειά, με τον καθένα να συνεισφέρει βάσει αυτού που γνωρίζει καλύτερα. Ο Άρης διαθέτει την εμπειρία, την τεχνογνωσία και το όραμα. Η Μαριάννα είναι το οργανωτικό μυαλό, που χειρίζεται το απαιτητικό κομμάτι του marketing, αφού δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά για χρόνια στον χώρο της διαφήμισης. 

Οι δυο τους εργάστηκαν στο αποστακτήριο τους στις ΗΠΑ μέχρι που αποφάσισαν να μεταφέρουν την επιχείρηση τους στην Κύπρο. Κατόπιν μιας μακρόχρονης, επίπονης και δαπανηρής προσπάθειας, κατάφεραν να ανοίξουν τον Ιανουάριο του 2020. Τον Μάρτιο του 2020 υπολόγιζαν να λανσάρουν την πρώτη από τις τρεις συνταγές Gin, που ετοίμασαν αποκλειστικά από κυπριακά βότανα.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Η Μύκονος στην εποχή του κορωνοϊού


Δυστυχώς, η πανδημία τούς ανέτρεψε τα σχέδια. Έτσι, ο Άρης και η Μαριάννα κλήθηκαν να επιδείξουν ευελιξία και να προσαρμοστούν άμεσα στις νέες ανάγκες της αγοράς. Η πρώτη τους σκέψη ήταν να βρούν τρόπους να βοηθήσουν την κυπριακή κοινωνία, μιας και ο εξοπλισμός που διαθέτουν τους παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής αιθανόλης (αλκοόλ), υψηλού βαθμού (92 - 96% ABV). Έτσι, άρχισαν την παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης για τη χρήση σε αντισηπτικά χεριών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Π.Ο.Υ.
 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ανοικτή επιστολή από μια εκπαιδευτικό στον υπουργό Παιδείας

mariannaris

Σε πρώτη φάση, κατασκεύασαν 400 λίτρα αντισηπτικού σε χύμα μορφή (liquid-spray-able hand sanitizer) σε δοχεία 4 λίτρων. Από αυτά, θέλησαν να δωρίσουν τα 200 λίτρα. Ουσιαστικά, τη μισή τους παραγωγή

Μ΄ένα post στο Facebook ενημέρωναν για την πρόθεσή τους να δωρίσουν αντισηπτικά σε άτομα και οικογένειες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα. Με τη συμβολή φίλων και γνωστών, το post κοινοποιήθηκε και ο Άρης και η Μαριάννα ήρθαν σε επαφή με άτομα-κλειδιά που τους βοήθησαν να κάνουν πράξη την επιθυμία τους. Τα αντισηπτικά θα διατεθούν σε όσους τα έχουν ανάγκη μέσω του Αγκαλιάζω με Αγάπη, του Sophia For Children, της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, διάφορες στέγες ηλικιωμένων, φιλόπτωχες αδελφότητες, καθώς και στις νοσηλεύτριες των καρκινοπαθών (ΠΑΣΥΚΑΦ).

ΔΙΑΒΑΣΕ: Αυτή είναι η γυναίκα που κατηγορείται για την έναρξη του Covid-19 (Βίντεο)

mariannaaris

Φιλοσοφία του craft αποστακτηρίου  Aristides Distilling  είναι η παραγωγή ποιοτικών αποσταγμάτων,  τα οποία αναδεικνύουν την υπέροχη φύση της Κύπρου. Με απόλυτο σεβασμό προς τον καταναλωτή και έχοντας ως γνώμονα τη μακρόχρονη παράδοση της τέχνης της απόσταξης, σε συνδυασμό με τη χρήση νέων πρωτοποριακών μεθόδων, στόχος είναι να εξασφαλίζει τα υψηλότερα πρότυπα παραγωγής.  

Αυτό που κάνει τη μικρή, αλλά πολύ ευέλικτη μονάδα παραγωγής του Άρη και της Μαριάννας να ξεχωρίζει, είναι η απόλυτη διαφάνεια στους τρόπους απόσταξης, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη των μοναδικών αρωματικών της κυπριακής χλωρίδας. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι δυο τους συμμετέχουν έμπρακτα σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής, από την επιλογή και προετοιμασία της πρώτης ύλης ως και την εμφιάλωση. Η συνεργασία τους με τους παραγωγούς των πρώτων υλών περιλαμβάνει όλο το φάσμα, από την επιλογή της ποικιλίας της πρώτης ύλης, την καλλιέργεια αλλά και την περιοχή προέλευσης της, αφού το terroir διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα και ταυτότητα του τελικού προϊόντος. 

ΑΡΙΣ

Η φιλοσοφία του αποστακτηρίου τους αποτυπώνεται επίσης και στις μικρές εγκαταστάσεις, τον σύγχρονο αλλά και πολύπλευρο, ευέλικτο και αποτελεσματικό εξοπλισμό, καθώς και τις μικρές παρτίδες παραγωγής που τους επιτρέπει τον αποτελεσματικό/προσωπικό έλεγχο. Ο σύγχρονος τους αποστακτήρας επίσης δεν επιλέγηκε τυχαία, αφού συνάδει και αυτός με την όλη φιλοσοφία του αποστακτηρίου. Σύγχρονος, ευέλικτος, αποτελεσματικός, αποδοτικός, προσφέρει απόλυτο έλεγχο στην κάθε απόσταξη με αξιοπιστία, ασφάλεια και οικονομία!

Μέχρι η πανδημία και η υπάρχουσα κατάσταση επιτρέψουν στον Άρη και τη Μαριάννα να συνεχίσουν τα σχέδια τους, οι δυο τους σκοπεύουν να συνεχίσουν με την παραγωγή αντισηπτικών. Άλλωστε, καμιά φορά οι δυσκολίες απλώς σε κάνουν να λοξοδρομείς για λίγο από τον δρόμο σου, μέχρι να μπορέσεις να επιστρέψεις και πάλι στην πορεία σου! 

marianna

 Μπορείς να επικοινωνήσεις με τον Άρη και τη Μαριάννα μέσω της σελίδας τους στο Facebook: Aristides Distilling, καθώς και στα τηλέφωνα: 97871749 & 99545904. 


   

ΔΙΑΒΑΣΕ: Υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν τα κρούσματα μετά τις χαλαρώσεις των μέτρων (βίντεο)

Home